Sabia lui Damocles se ascute de la Cluj

Unele dintre cele mai rasunatoare procese din Romania se judeca la Cluj Napoca. De la baroni locali, cum ar fi Marian Oprisan (presedintele Consiliului Judetean Vrancea) pana la lideri spirituali, cum ar fi Gregorian Bivolaru, toti au fost citati de judecatorii clujeni. Primari acuzati de coruptie, procurori si judecatori care au trecut de partea cealalta a legii, persoane suspecte de fraude de milioane de euro au respirat acelasi aer din salile de judecata din Cluj Napoca. Curtea de Apel Cluj este una dintre cele mai mari instante din tara, avand peste 20 de tribunale si judecatorii arondate.

Unul dintre cele mai controversate cazuri care se judeca la Curtea de Apel Cluj este cel al unui grup format din judecatori si avocati olteni arestati de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru infractiuni de coruptie si mita. conform procurorilor, “La data de 5 mai 2010, inculpatul Diaconescu Marius – Bogdan, in calitate de judecator la Tribunalul Dolj – Sectia penala, a primit de la trei denuntatori, prin intermediari, suma de 15.000 euro pentru ca, in schimb, sa dispuna judecarea acestora in stare de libertate si sa le aplice pedepse mai blande. Cei trei denuntatori erau judecati in stare de arest preventiv pentru infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave intr-un dosar penal aflat in lucru la judecatorul Diaconescu Marius – Bogdan. Astfel, banii au fost primiti prin intermediul colegului sau, inculpatul Anghel Laurentiu Traian, judecator la aceeasi instanta, in baza unei intelegeri anterioare, dupa ce a modificat sentinta penala pronuntata in aceeasi zi, reducand pedeapsa aplicata denuntatorilor de la cinci la patru ani inchisoare. Suma de 15.000 euro reprezinta o parte din totalul de 45.000 euro pretinsi si primiti de la denuntatori de avocatul Militaru Ion pentru a-i remite judecatorului Diaconescu Marius – Bogdan prin intermediul inculpatilor Ciuca Octavian Tiberius si Anghel Laurentiu Traian in scopul mentionat mai sus. In acest circuit, Militaru Ion a oprit pentru sine 13.000 euro, Ciuca Octavian Tiberius – 12.000 euro iar Anghel Laurentiu Traian – 5.000 euro. Pentru ca instanta sa dispuna confiscarea sumelor de bani pretinse si primite cu titlu de mita, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile apartinand celor patru inculpati. La datele de 5 mai 2010, respectiv 6 mai 2010, in conformitate cu prevederile art. 95 alin. 1 din Legea 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, Sectia pentru Judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat retinerea si arestarea judecatorilor Anghel Laurentiu Traian si Diaconescu Marius Bogdan. La 6 mai 2010, Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea preventiva pe o perioada de 29 de zile a inculpatilor Anghel Laurentiu Traian, Ciuca Octavian Tiberius si Militaru Ion iar la data de 8 iunie 2010, Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea preventiva a inculpatului Diaconescu Marius – Bogdan pentru 29 de zile”, arata DNA. Dosarul se judeca la Cluj, iar in momentul de fata judecatorul administreaza probele si asculta martorii si inculpatii din acest caz. Judecatorul Laurentiu Anghel a devenit cunoscut in Craiova in special la inceputul acestui an, cand l-a condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare pe baiatul unui politist care impuscase in cap o colega a surorii sale.

Podul de mita

Un alt caz interesant care se judeca la Curtea de Apel Cluj este cel al procurorului Veturia Moldovan de la Parchetul Judecatoriei Nasaud care este acuzata ca a primit mita bani si un… pod care face legatura intre un drum principal si casa de vacanta a procuroarei.
“In cursul lunilor aprilie-mai 2009, inculpata Moldovan Adriana Veturia, in calitate de prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Nasaud, a acceptat si primit de la inculpatul Scurtu Ioan edificarea cu titlu gratuit a unui pod in valoare de 30.000 de lei peste paraul din comuna Sant, judetul Bistrita Nasaud, langa complexul turistic Poiana Zanelor, la casa de vacanta a inculpatei. In schimb, inculpata a promis ca va interveni pe langa inculpatul Rus Petru, judecator la Judecatoria Nasaud, pentru a-l determina sa pronunte o hotarare judecatoreasca favorabila inculpatului Scurtu Ioan intr-o cauza civila in care acesta din urma avea calitatea de reclamant. De asemenea, in cursul lunilor mai-iunie 2009, Moldovan Adriana Veturia a pretins si a primit de la inculpatul Rusti Vasile suma de 2.000 lei pentru ca, prin afirmarea influentei de care se bucura asupra unor magistrati de la instantele si parchetele din judetul Bistrita Nasaud, sa intervina la acestia pentru a obtine o solutie favorabila in cauza penala in care fratele inculpatului Rusti Vasile era cercetat penal in stare de arest preventiv pentru infractiunea de viol. La data de 21 mai 2009, Moldovan Adriana Veturia l-a determinat pe judecatorul Rus Petru sa redacteze o incheiere intr-o cauza penala in care sa mentioneze in locul sau numele unui alt procuror de sedinta pentru a ascunde o stare de incompatibilitate a inculpatei in respectiva cauza penala, stare atrasa de faptul ca avocat in procesul respectiv era chiar fiul inculpatei. La data de 25 mai 2009, Rus Petru a redactat incheierea respectiva in sensul solicitarii inculpatei Moldovan Adriana Veturia. Avand in vedere calitatea de magistrat a inculpatei Moldovan Adriana Veturia, la solicitarea DNA, in cursul zilelor de 22 si 24 iunie 2009, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat masura retinerii, respectiv a arestarii preventive a inculpatei. Astfel, la data de 24 iunie 2009, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acesteia pe o perioada de 24 de ore iar la aceeasi data, Curtea de Apel Cluj a dispus arestarea preventiva a inculpatei pe termen de 29 de zile, masura ce a fost mentinuta pana la data de 2 iulie 2009, cand a fost inlocuita cu obligarea de a nu parasi tara”, arata acuzatiile procurorilor DNA. Dosarul (666/33/2010) care poarta un numar fatidic are termen chiar la sfarsitul acestei saptamani.

Cazul Electrica “scurt-circuit” intre Tribunal si Curte

Tot la Cluj se judeca si cazul, extrem de interesant, al intrerupatoarelor contrafacute Siemens cumparate la suprapret de Electrica SA. Mai interesant este ca, in pofida faptului ca inculpatii din acest dosar au fost trimisi in judecata in 2009 pentru fapte de coruptie, magistratii Tribunalului Cluj au hotarat la jumatatea an ca Tribunalul nu are calitatea pentru a judeca aceste acuzatii, astfel ca “instanta se desesizeaza si restituie cauza in vederea refacerii actului de sesizare”, arata o solutie din dosar.  Procurorii DNA au contestat aceasta decizie, iar judecatorii Curtii de Apel Cluj au casat verdictul colegilor de la Tribunal si au dispus judecarea in continuare a cauzei.
In fapt, inculpatii din acest dosar sunt acuzati ca “In perioada 2002-2004, un grup infractional initiat si condus de inculpatul Croitoru Vasile, in baza unui plan amanuntit, de amploare si cu mari sume de bani rulate, a furnizat produse contrafacute la Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Banat (S.I.S.E.) si S.I.S.E. Transilvania Sud, ambele din cadrul Electrica S.A., in conditiile in care conducatorii acestor institutii au incalcat legislatia referitoare la achizitiile publice, in schimbul unor foloase materiale. Planul presupunea vanzarea de produse electrice inferioare calitativ, dar purtand fraudulos marca „Siemens”, catre sucursale si filiale ale Electrica S.A., la preturi supraevaluate. In concret, in perioada septembrie – octombrie 2003, inculpatul Ruga Gabriel Michael, in calitate de director general al S.C. FDFEE TRANSILVANIA NORD, a pretins si primit de la inculpatul Croitoru Vasile, prin intermediul inculpatilor Ruga Gabriel Traian (fiul lui Ruga Gabriel) si Croitoru Costel (fiul lui Croitoru Vasile) , suma totala de 5.500.000.000 ROL, pentru ca, in schimbul mitei, institutia publica sa achizitioneze produse electrice in conditii pagubitoare, prin incalcarea legii si a atributiilor de serviciu. In acelasi scop, inculpatul Morar Petru (seful serviciului aprovizionare in cadrul SISEE TRANSILVANIA NORD), a pretins si primit de la inculpatul Croitoru Vasile, prin intermediul fiicei sale, Caraba Oana Mihaela si a Fundatiei Crestine de Ajutorare Cluj, mobilier, aparatura IT si suma de 80.000.000 ROL. In aceeasi perioada, inculpatii Ruga Gabriel Michael, Stoica Ioan (director general al SISEE TRANSILVANIA NORD) si Morar Petru, cu sprijinul inculpatului Croitoru Vasile, au aprobat achizitionarea de produse electrice contrafacute, inscriptionate in mod fraudulos cu marca „Siemens”, cu in calcarea normelor legale privind achizitiile publice. Produsele au fost livrate de S.C. ENERGO EL GROUP S.R.L. Timisoara, firma controlata de inculpatul Croitoru Vasile. Inculpatii Ruga Gabriel Michael, Morar Petru (cu ajutorul inculpatei Caraba Oana Mihaela), Ruga Gabriel Traian, Croitoru Vasile, Croitoru Costel si Osman Dumitru, cu ajutorul inculpatului Neacsu Petre, au disimulat adevarata natura si provenienta a sumelor pretinse si date cu titlu de mita, prin intermediul unor operatiuni bancare, conturi fictive, acte bancare false si contracte fictive (de sponsorizare, consultanta sau imprumut). Din aceste „operatiuni”, inculpatul Osman Dumitru, cumnatul inculpatului Croitoru Vasile, a obtinut un folos in valoare de 600.000.000 ROL. S.C. ELECTRICA S.A. s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 234,8 miliarde ROL iar prejudiciul efectiv cauzat ELECTRICA este de 41.289.696.509 ROL. In vederea recuperarii acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator”.

“Un om din Vrancea” judecat la Cluj

Tot pe fapte de coruptie este trimis in judecata si baronul local din judetul Vrancea, Marian Oprisan. Cazul lui a ajuns la Judecatoria Cluj Napoca, iar Oprisan este judecat pentru o serie de afaceri cu milioane de euro, bani care au fost decontati pentru lucrari inexistente.
Autointitulat pe propriul site “un om din Vrancea”, procesul baronului PSD de Vrancea se afla in stadiul audierii martorilor.
Concret, Oprisan este acuzat ca “in cursul anului 2004, CJ Vrancea a primit suma de 1,9 milioane USD din partea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) pentru pietruirea drumurilor comunale din judetul Vrancea. Potrivit probelor administrate de procurorii anticoruptie, Comisia de licitatie numita de inculpatul Marian Oprisan a selectionat si a atribuit lucrari de constructie unor firme neeligibile, conduse de apropiati ai inculpatului Marian Oprisan si anume: SC Aispa Stars 95 SA (al carei patron este omul de afaceri  Prunache Corneliu), SC Top Media SRL (al carei patron este Graur Vasile, fratele inculpatei Teodorescu Valeria) si SC Utilaj Construct SA (al carei patron este Mihaiuc Vasile). De altfel, s-a dovedit ca cele trei firme nu dispuneau de utilajele necesare efectuarii acestor lucrari, iar firma SC Top Media SRL este o firma fara sediu si fara angajati. Firmele respective au contractat lucrari de asfaltare pentru un numar de 41 de drumuri comunale dintre care o parte erau asfaltate anterior, iar pe altele nu s-a executat nici un fel de lucrare, insa banii au fost incasati. Pe cele cateva drumuri pe care au fost executate, lucrarile s-au dovedit a fi de proasta calitate si efectuate fara proiecte tehnice. In cazul a numeroase lucrari nu au existat inspectori (diriginti de santier) autorizati de Inspectoratul de Stat in Constructii, cum impunea legea. 18 drumuri comunale nu au fost supravegheate si verificate de nici o persoana autorizata. In plus, platile s-au facut integral in contul firmelor selectionate, la doua – trei zile dupa semnarea contractelor. Ordinele de plata au fost semnate de inculpatii Oprisan Marian si Diaconu Mircea”. Prejudiciul total descoperit in acest dosar este cu adevarat impresionant: peste 2 milioane de euro!

Cazuri de studiu

Printre dosarele care s-ar putea in facultatile de drept se mai pot numara cazurile lui Arpad Paszkany si cel al ziarului Gazeta de Cluj, procese titrate cu acuzatii de santaj si constituire a unui grup criminal organizat. Procurorii au ales sa lege cele doua dosare pentru a da o mai mare greutate cazului. Daca Arpad Paszkany, dupa un proces care a decurs ca o piesa de teatru, a fost achitat, chiar unul dintre procurorii de sedinta cerand condamnarea cu suspendare a omului de afaceri clujean, urmeaza procesul ziaristilor de la Gazeta de Cluj. Initial, acest proces s-a judecat la Cluj, dar in momentul de fata, dupa stramutare, s-a mutat la Tribunalul Braila. In acest dosar audierile decurg extrem de anevoios pentru ca cei care apar ca si parti vatamate intarzie sa ofere detalii in fata judecatorului.
Un alt dosar spectaculos care s-a judecat la Cluj si va schimba o serie de reguli ale pietelor bursiere din Romania este cel in care mai multi oameni de afaceri au fost acuzati ca nu au respectat Legea pietei de capital atunci cand au facut tranzactii pe o piata care nu se supune acestor reglementari. In momentul de fata, cazul urmeaza sa fie transat de magistratii Curtii Europene.
Nu in ultimul rand, dosarele finalizate recent cu arestarile lui Sorin Apostu si Radu Bica vor putea constitui un excelent material de studiu pentru cei care vor sa vada cum Serviciul Roman de Informatii se implica in cazuri de mita de cateva zeci de mii de euro.

De pe Somes pe litoral
Pe salile de judecata ale instantelor clujene s-au perindat persoanele implicate in devalizarea primei banci private din Romania, „Dacia Felix”. Procesul in care Sever Muresan si Mircea Horia Hossu au fost acuzati de inselaciune in dauna Bancii Dacia Felix a inceput la Judecatoria Cluj-Napoca in 1997 si a fost stramutat, in aprilie 1998, la Judecatoria Suceava. Aici, judecarea s-a facut in lipsa a lui Muresan, pentru ca acesta era fugit din tara. Dupa aducerea in tara a lui Muresan, s-a obtinut stramutarea dosarului la Constanta.

“Gurul de mictiune” de la Cluj

Unul dintre cele mai “spumoase” procese care se judeca in acest moment la Cluj-Napoca este cel in care Gregorian Bivolaru este acuzat de trafic de persoane si sovinism. Pana de curand, liderul gruparii MISA a fost judecat la Tribunalul Bucuresti, dar membrii gruparii de Integrare in Absolut au cerut stramutarea procesului la Cluj, iar Inalta curte de Casatie si Justitie au aprobat aceasta cerere. Dosarul care insoteste procesul lui Bivolaru are aproape 100 de volume cu peste 35.000 de pagini.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.