Potrivit unui proiect, demarat de Ministerul Educaţiei, liceenii ar putea avea, începând cu anul viitor, numai o oră obligatorie de sport pe săptămână, iar programa şcolară va fi redusă la 30 de ore pe săptămână, de la 33-34 de ore cât sunt prevăzute în prezent.
Reprezentanţii Camerei Deputaţilor s-au arătat nemulţumiţi de această decizie, motivând prin faptul că fără obligativitatea unui număr de ore, elevii nu vor veni voluntar la activităţile extracurriculare.
Despre reducerea numărului total de ore în învăţământul liceal, ministrul a explicat că acest proces face parte dintr-unul mai amplu, de modificare a întregii programe şcolare, deoarece în prezent liceenii petrec prea multe ore la şcoală, fiind extrem de obosiţi. Astfel, în opinia ministrului, reducerea programei la 30 de ore săptămânal le va oferi elevilor timp liber pentru a studia acasă şi, prin urmare, vor putea să obţină rezultate şcolare mai bune şi bineînţeles mai mult timp de recreere.
Reacţiile elevilor la această decizie
Liceenii se arată nemulţumiţi vis – a – vis de reducerea orelor de sport, fiind de părere că programa şcolară nu le permite să facă prea multă mişcare şi ar trebui menţinute cele trei ore de sport.
Fără sport, unii tineri sunt predispuşi îngrăşării şi obosirii mintale, de aceea aceştia susţin că o oră sau două de sport pe săptămână e insuficient, existând şi liceeni ce doresc să dea bacalaureatul din sport.
După sport, reducerea orelor la liceu a scos şi istoria
Protest împotriva eliminării orelor de istorie
Asociaţia Profesorilor de Istorie din România protestează asupra eliminării orelor de istorie din orarul elevilor de clasa a XII-a care învaţă la filiera tehnologic. Cadrele didactice sunt de părere că istoria constituie un instrument prin excelenţă de menţinere a identităţii naţionale, de cultivare a spiritului cetăţeniei democratice, europene.
După cum bine se cunoaşte istoria a avut contribuţii importante şi la crearea şi dezvoltarea unor identităţi de grup cu tendinţe de exclusivism şi aroganţă, apariţia urii între diverse grupuri etnice, sociale, politice şi religioase şi chiar naţiuni, istoria a asigurat cumva o scuză sau o justificare unor politici ce au condus la conflicte şi războaie, discriminare şi persecuţii.
Importanţa studierii istoriei la toate nivelele de învăţământ
Istoria ca obiect de studiu se predă astăzi, la toate nivelele de educaţie liceală, clasele IX-XII. Abordarea istoriei se face într-un cadru foarte larg, integrând istoria naţională în context european.
Predarea istoriei românilor afectată
Recent, predarea istoriei românilor este serios afectată printr-o decizie a conducerii Ministerului Educaţiei Cercetării şi Tineretului. Prin Anexa no. 4 la Ordinul 3310/2.03.2009, privind planurile-cadru la liceele tehnologice, sub pretextul reducerii la 30 ore pe săptămână a orarului elevilor de liceu, Istoria Românilor a fost ştearsă, pur şi simplu, de la clasa a XII-a de la liceele tehnologice, fără nici o explicaţie care să aibă legătură cu finalităţile ciclului liceal de învăţământ sau cu abordarea coerentă a disciplinelor incluse în curriculumul naţional.
Decizia finală
Decizia finală este ca din toamnă elevii din liceu să facă 30 de ore obligatorii, din care 19 sunt în trunchiul comun pentru toate liceele, iar 11 sunt orele specifice profilului şi cele la materiile alese de copii. În ceea ce priveşte ora de istorie pentru clasa a XII-a de la liceele tehnologice, soluţia a fost găsită de către Liviu Pop, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ care a propus: o săptămână să se predea geografie, iar cealaltă istorie.
Elevii care doresc să fac mai mult sport decât în programa şcolară vor avea la dispoziţie 6 ore în plus, ore extracurriculare, nu opţionale, unde nu vor primi note sau absenţe, dar îşi vor putea îmbunătăţii condiţia fizică fără probleme.
Legat de orele de limbă străină de la liceele tehnice, care se reduseseră de la patru la trei, nu s-a putut face nimic, elevi având din toamnă, trei ore limbi moderne.
Delia Hriţuleac
dar nenorocitii astia s-au gandit ce vor face atatia profesori de geografie si istorie?