Tudor Cristian, patronul SC Prime Financial Consulting, a fost trimis în judecată săptămâna trecută sub acuzaţia de înşelăciune.

Potrivit procurorilor, Tudor Cristian a indus în eroare 11 persoane fizice şi juridice, cu ocazia încheierii şi derulării unor contracte de proiectare şi/sau consultanţă în domeniul accesării de fonduri nerambursabile, creându-le un prejudiciu de circa o sută de mii de euro.

 

Ancheta în cazul lui Tudor Cristian a durat mai bine de trei ani, începerea urmării penale fiind declarată oficial în toamna anului 2011. La acea vreme, prejudiciul estimat era jumătate din suma actuală, mai precis 248.476 lei. Gazeta de Bistriţa a fost singura publicaţie care a arătat cum îşi derula „afacerile” Tudor Cristian.

Conform unui comunicat al IPJ BN de la acea vreme, faţă de Tudor Cristian existau indicii temeinice ca în perioada 2008-2010, în calitate de administrator la două societăţi comerciale din Bistriţa, a indus in eroare reprezentanţii unor societăţi comerciale din Bistriţa, Botoşani, Bihor şi Maramureş, cu ocazia încheierii şi derulării mai multor contracte de proiectare şi consultanţă, în scopul obţinerii de fonduri europene nerambursabile.

În comunicatul de presă al Poliţiei de săptămâna trecută, se vorbeşte despre inducerea în eroare a nu mai puţin de 11 persoane fizice şi juridice şi despre un prejudiciu de aproximativ 448.876 de lei.

 

Circa 500.000 lei prejudiciul şi 11 părţi vătămate

 

„La data de 25 aprilie a.c., lucrătorii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor au finalizat cercetările în cauza penală complexă privind pe numitul T.C., în vârstă de 38 de ani, din Bistriţa, iar dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud cu propunere de trimitere în judecată a acestuia, pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune.

Acesta este suspectat că în perioada 2008-2012, având calitatea de administrator a trei societăţi comerciale, toate cu sediul social în municipiu, ar fi indus şi ar fi menţinut în eroare 11 părţi vătămate, persoane fizice şi juridice, cu ocazia încheierii şi derulării unor contracte de proiectare şi/sau consultanţă în domeniul accesării de fonduri nerambursabile.

Prejudiciul cauzat, în valoare de aproximativ 448.876 de lei, a fost recuperat integral prin luarea măsurilor asiguratorii”, se arată în comunicatul dat publicităţii de IPJ BN.

Tudor Cristian şi-a derulat afacerile în principal prin două din firmele pe care le înfiinţase pe numele său sau ale unora dintre angajaţii săi. Este vorba de Prime Financial Consulting SRL şi PFC Business Holding, ambele cu sediul în municipiul Bistriţa.

Ambele firme au ca domeniu de activitate consultanţă pentru afaceri şi management. Prima a fost înfiinţată în anul 2005, însă practic a derulat afaceri abia din 2006, iar cea de-a doua firmă a fost înfiinţată în 2010. Potrivit unor surse ale Gazetei de Bistriţa, prin SC Prime Financial Consulting SRL era asigurată consultanţă, iar prin PFC Business Holding SRL era întocmită documentaţia pentru proiectul tehnic prin care clienţii doreau să acceseze anumite fonduri europene.

La început, Cristian Tudor şi firmele sale şi-au desfăşurat activitatea cu succes, câştigându-şi încrederea clienţilor. Şi ce metodă de promovare mai bună poate fi decât cea din gură-n gură – un client mulţumit îţi duce vestea mai departe că eşti bun şi meriţi să ai şi alţi clienţi fiindcă oferi servicii de calitate şi certitudinea unei reuşite. Dar aceasta a fost doar la început, fiindcă mai apoi nu a mai contat nimic pentru Tudor Cristian decât de a încasa bani, şi mulţi dacă se poate, fără să-şi mai ducă munca la bun sfârşit. Mai mult decât atât, Cristian Tudor a înfiinţat o serie de alte firme, cu domenii de activitate cerute pe piaţa proiectelor europene, dacă putem spune aşa, pe care ulterior le vindea unor posibili clienţi. Aceştia erau amatori de astfel de accesări de fonduri europene, însă nu aveau o firmă cu domeniul de activitate necesar care să aibă, conform normelor, o vechime de cel puţin un an şi jumătate. Şi ca să nu dea de bănuit, Cristian Tudor derula sume mai mici prin aceste firme, atât cât să nu se spună că sunt inactive. Aproximativ 60 de astfel de societăţi au fost înfiinţate de Cristian Tudor, multe dintre ele având ca asociaţi unici angajaţi ai săi, însă administrator figura el însuşi. Preţurile de vânzare ale firmelor variau între 5.000 şi 10.000 de euro, potrivit unor surse ale Gazetei de Bistriţa.

 

Printre victime sunt administraţii locale, dar şi oameni de afaceri

Printre clienţii care au fost ţepuiţi de Cristian Tudor se numără Primăria Vişeul de Sus din judeţul Maramureş, care îi plătise un avans de 60.000 de lei lui Cristian Tudor pentru documentaţia pe care Prime Financial Consulting trebuia să o întocmească într-un proiect mai amplu – Plan de dezvoltare urbană, pe componenta câştigată prin licitaţie.

O altă primărie care a luat ţeapă dat fiind faptul că i-a încredinţat firmei lui Cristian Tudor întocmirea unor proiecte pentru a accesa fonduri europene, este cea de la Galaţii Bistriţei, care a avut un proiect combinat pentru asfaltări de drumuri, parcuri, o staţie de urgenţă şi construcţia unei grădiniţe. Din cauză că proiectul a fost prost întocmit de firma lui Tudor, acesta nu a fost eligibil. Şi Primăria Galaţii Bistriţei i-a plătit un avans firmei lui Cristian Tudor, de circa 50 de milioane de lei vechi.

Lista victimelor lui Cristian Tudor si implicit al firmelor sale nu se opreşte aici. O firmă binecunoscută în judeţ şi nu numai, SC Comsig SRL, a lui Petru Sigartău, a dorit întocmirea unui proiect care viza accesarea de fonduri europene pe energie eoliană. Neşansa i l-a scos în cale pe Tudor, care i-a promis omului de afaceri că îi rezolvă problema. După ce a dat un avans de circa 20.000 de euro, Petru Sigartău s-a ales cu „se rezolvă, nu se poate”, adică a rămas fără proiect, dar şi fără bani.

 

Nici angajaţilor nu le-a fost moale

Probleme nu au avut doar clienţii lui Cristian Tudor, ci şi angajaţii lui. În general aceştia erau tineri, absolvenţi de facultate, dar fără experienţă în câmpul muncii. Şi aici nu facem doar referire la obiectul muncii lor, care şi-a spus cuvântul în gradul de succes în eligibilitatea proiectelor întocmite (acolo unde au fost întocmite), ci la raporturile dintre angajat şi angajator. Practic, oamenii, după ce erau acceptaţi în firmă, munceau trei până la cinci luni fără angajare cu forme legale, pentru un anumit salariu, ceva mai mare decât minimul pe economie. După aşa numita perioadă de probă, erau cazuri în care unora li se încheia totuşi un contract de muncă, însă cu un salariu minim pe economie, dar în cele mai multe cazuri tinerii munceau gratis, fiindcă nu erau plătiţi cu lunile.

 

S-a cerut falimentul

În acest moment,în cazul SC Prime Financial Consulting SRL este declarată declanşarea procedurii de insolvenţă, dosarul aflându-se pe rolul Tribunalului Bistriţa-Năsăud. La masa credală sunt înscrişi nu mai puţin de 14 creditori, printre care se află şi Primăria Bistriţa, dar şi Administraţia Finanţelor Publice Bistriţa.

(Vom reveni)

1 COMENTARIU

  1. Și eu sunt una dintre persoanele pacalite. Am dat un avans de 1250de euro pe care i-am luat de la IFN cu dobândă de 20%și am girat cu locuința.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.