Românii care vor să meargă la muncă în străinătate vor fi nevoiţi să îşi lase copiii rămaşi în ţară în grija unei rude, altfel riscă să primească o amendă între 2.500 şi 10.000 de lei, potrivit unei iniţiative adoptate tacit de Senat.

În urma expirării termenului de dezbatere, propunerea legislativă privind protecţia minorilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate a trecut de Senat prin adoptare tacită, întrucât senatorii nu au mai avut ocazia să se pronunţe asupra amendamentelor propuse de Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială.

Iniţiativa legislativă îi are ca semnatari pe senatorii PDL Anca Boagiu, Mihail Hărdău, Constantin Igaş, Alexandru Mocanu şi Gerard Necula. Aceasta prevede că acei cetăţenii români care au copii în întreţinere şi doresc obţinerea unui contract de muncă în străinătate au obligaţia de a notifica Serviciul Public de Asistenţă Socială (SPAS) sau Consiliul Local de la domiciliu intenţia de a pleca la muncă în străinătate cu 40 de zile înainte de a părăsi domiciliul.

Potrivit aceleiaşi iniţiative legislative, cadrele didactice au obligaţia să anunţe imediat SPAS dacă au luat la cunoştinţă de săvârşirea "oricărei forme de abuz" asupra copilului ai cărui părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate şi este dat în îngrijire, în caz contrar dascălii fiind pasibili de o amendă cuprinsă între 5.000 de lei şi 15.000 de lei. De asemenea, cadrele didactice ar putea fi sancţionate şi dacă nu anunţă autorităţile în legătură cu "orice deviaţii comportamentale suspecte care denotă afecţiuni psihice sau fizice". 

La sesizarea cadrelor didactice, SPAS din cadrul autorităţilor administraţiei publice locale vor verifica în mod deosebit situaţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, sancţiunea pentru nerespectarea acestei prevederi legale fiind amenda cuprinsă între 5.000 de lei şi 10.000 de lei.

Această lege adoptată tacit de Senat, ar urma să fie aplicată în toate situaţiile în care ambii părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, în cazul familiilor monoparentale sau dacă întreţinătorul legal, altul decât părinţii naturali, se află în această situaţie.

 

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.