Producătorul bistrițean de baterii ROMBAT pune la dispoziție un teren de 3 hectare pentru un program ce vizează reintegrarea foștilor deținuți în societate. Aceștia vor obține calificare de muncă în domeniul agricol, administrând și îngrijind terenul, dar și în cel al construcțiilor după ce vor ridica sere ecologice.
Potrivit unui sondaj realizat de Administrația Națională a Penitenciarelor, rata de recidivă este îngrijorătoare: se estimează că între 60% și 80% din totalul populației carcerale din România revine, mai devreme sau mai târziu, în penitenciar pe fondul acestor probleme.
ROMBAT va sprijini Centrul ONISIM din Bistrița, una dintre puținele pârghii din România ce leagă foștii deținuți de societate. Obiectivul Centrului ONISIM este ruperea cercului vicios închisoare – libertate – închisoare prin trei tipuri de acțiuni: rezolvarea problemelor asociate comportamentului infracțional, rezolvarea problemelor de tip profesional (prin obținerea de calificări și ulterior a locurilor de muncă) și rezolvarea problemelor sociale.
Obiectivele parteneriatului dintre ROMBAT și Centrul ONISIM sunt: creșterea posibilităților de reintegrare în comunitate a persoanelor aflate anterior în detenție și a altor persoane aflate în situație de risc, informarea si conștientizareapopulației generale asupra necesitațiiimplicăriicomunității în viața persoanelor vulnerabile, dar şi crearea de locuri de muncă pentru grupurile vulnerabile.
Centrul ONISIM va pregăti beneficiarii pentru munca în domeniul agricol și le va oferi oportunități de angajare în următorii ani datorită sprijinului oferit de ROMBAT. Compania bistrițeană a pus la dispoziție un teren de 3 hectare care va fi folosit pe o durată de minim 10 ani.
Astfel,vor fi organizate cursuri de calificare profesională: partea teoretică se va desfășura în spațiile Centrului ONISIM, iar partea practică pe terenul pus la dispoziție de ROMBAT.
Partea practică a programului de reintegrare socială a început în luna septembrie a acestui an, timp în care s-a curățat terenul de buruieni, sălcii și tufe crescute în ultimii ani, apoi s-a curățat livada de meri de crengile uscate. La sfârșitul acestei luni vor fi smulse rădăcinile pomilor uscați cu un buldozer. De asemenea, s-a achiziționat necesarul de lemn și cherestea pentru amenajarea unor țarcuri pentru iepuri crescuți in conditiibio, urmând ca în această toamnă țarcurile să fie populate.
În perioada imediat următoare se vor căuta alți sponsori și colaboratori pentru a pregăti terenul pentru sere și alte lucrări agricole.
La finalul fiecărui stagiu de pregătire o parte din personalul format va ocupa locurile de muncă create, iar ceilalți vor fi ajutați să își găsească un loc de muncă pe piața muncii din România.
Această campanie derulată de ROMBAT şi ONISIM urmăreşte crearea a 7 locuri de muncă (numărul acesta va crește în momentul accesării de fonduri europene), formarea profesională a 50 de persoane din grupurile dezavantajate, informarea în domeniul CSR a peste 15.000 de persoane din România, precum şi atragerea în parteneriat a peste 30 de companii și firme locale, naționale și din spațiul european