În cifre absolute, în România sunt cele mai scumpe ţigări din regiune. Mai mult, un calcul realizat de „România liberă” scoate la iveală faptul că, raportat la puterea de cumpărare, pe piaţa românească sunt cele mai scumpe ţigări din toată Europa.

Până şi în Marea Britanie, unde este cel mai mare preţ unitar mediu al unui pachet de ţigări, echivalentul a 12,23 euro, fumatul este de facto mai ieftin. Un britanic poate cumpăra lunar aproape 168 de pachete de ţigări, din salariul mediu de 2.050 de euro. Şi aici vorbim de britanicii insulari, căci conaţionalii lor din Gibraltar sunt mult mai avantajaţi din acest punct de vedere: pot cumpăra 548 de pachete, având în vedere că preţul unitar este de 3,74 euro.

Din acest motiv, în fiecare zi locuitorii din oraşul spaniol La Linea de la Concepccion trec graniţa în Gibraltar pentru a-şi satisface viciul. În Spania, preţul mediu al unui pachet este de 4,85 euro, la un salariu de 1.718 euro lunar. Făcând calculul, rezultă doar 354 de pachete pe lună.

Cei mai „fericiţi” fumători din Europa sunt însă în Elveţia – culmea, o ţară în care incidenţa fumatului este extrem de scăzută. În Ţara Cantoanelor, -salariul mediu net lunar este de 5.005 euro, iar un pachet de ţigări se vinde în medie cu 7,84 euro, de unde rezultă că ei ar putea cumpăra în fiecare lună 638 de pachete.

Nici luxemburghezii vicioşi nu stau prea rău din acest punct de vedere: dintr-un salariu mediu de 3.009 euro pot cumpăra lunar aproape 579 de pachete, la un preţ unitar de 5,20 euro. În top se mai află locuitorii din Andorra, -unde salariul mediu este de 2.230 de euro, iar un pachet de ţigări costă 3,55 de euro, doar cu puţin mai mult ca în România. Aşa se face că un locuitor din acest minuscul stat poate obţine în schimbul venitului lunar 628 de pachete de ţigări.

În stânga Prutului, viciul este mai ieftin

În România, salariul mediu net este echivalent cu 515 euro, iar preţul mediu al unui pachet de ţigări este de 3,82 euro (134,8 pachete pe lună). Vecinii noştri bulgari, chiar dacă au un venit mediu lunar mai mic ca al nostru (406 euro), pot să-şi cumpere 142 de pachete, la un preţ unitar de 2,86 euro. Şi nu sunt singurii noştri vecini unde preţul viciului este mai mic ca în România, raportat la puterea de cumpărare. În Ungaria, ţigările sunt mai ieftine ca la noi – doar 3,78 euro pe pachet –, iar salariul mediu mai mare – 622 de euro.

Din salariul mediu echivalent cu 230 de euro din Republica Moldova, un locuitor din stânga Prutului poate să-şi cumpere lunar aproape 235 de pachete de ţigări a 0,98 euro bucata. La ucraineni, ţigările sunt ceva mai ieftine (doar 0,9 euro pachetul), dar şi salariul mediu este mai mic (172 de euro). Sârbii îşi pot achiziţiona lunar, din salariul de 379 de euro, peste 160 de pachete de ţigări, care costă 2,36 euro.

În ciuda preţului prohibitiv, românii sunt fumători înrăiţi. Un studiu dat -publicităţii recent de Institutul Naţional de Statistică relevă faptul că, din câştigurile românilor, 8% -reprezintă banii daţi pe -ţigări şi alcool – peste 215 lei lunar pe gospodărie. Aceasta în condiţiile în care banii alocaţi pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte reprezintă doar 7,5%, adică 185 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.