Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat luni, la Antena 3, după ce un număr de 15-20 de spitale din ţară şi din Bucureşti nu au mai putut folosi sistemele informatice, că atacuri cibernetice împotriva României au loc zilnic, numărul lor fiind între 25.000 și 50.000.
„Suntem într-o perioadă în care avem acest război hibrid extins la granițele României. Este evident că și acest atac asupra infrastructurii de sănătate din România este unul extrem de complicat. În momentul de față se fac verificări tehnice împreună cu toate intituțiile abilitate pentru a identifica foarte clar care este sursa atacului și mai ales ce tip de date au fost blocate și cum pot fi recuperate pentru a limita cât mai mult pierderile. Vorbim despre mai multe spitale importante din România, acum echipele tehnice sunt la fața locului și vom vedea exact care sunt efectele acestui atac cibernetic. Ca și statistică, zilnic avem între 25.000 și 50.000 de atacuri cibernetice împotriva României. În cel mai scurt timp urmează să identificăm atacatorii și scopul precis al acestui atac”, a declarat ministrul, scrie stiripesurse.ro.
„Nu am informații dacă s-a cerut sau nu vreo răscumpărare. Acum ne interesează în principal să facem funcționale sistemele (din spitale), iar datele oamenilor să fie în siguranță pentru a nu perturba activitatea medicală. Noi suntem o țintă de fiecare dată, de la electricitate la tot ce înseamnă zona de utilități publice. Chiar dacă respingi zilnic zeci de mii de atacuri cibernetice, sunt unele care reușesc să penetreze și e important să ne actualizăm din punct de vedere tehnic”, a adăugat Bogdan Ivan.
Breșă la Parlament
La începutul anului, 316 fişiere cu un volum total de 300 de megabytes au fost copiate în urma atacului cibernetic înregistrat la Camera Deputaţilor, a declarat ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan.
„Conţinutul lor este unul preponderent public: contracte de servicii, adrese instituţionale, date din buget şi datele care sunt destinate publicului, copii după actele de identitate ale parlamentarilor”, a declarat la finalul lunii ianuarie Bogdan Ivan, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
„Sunt situaţii în care, din diferite motive, în special din eroare umană, putem să ajungem în această situaţie. Pot să vă dau şi un exemplu foarte clar în cazul speţei de la Camera Deputaţilor până a avea închis acest raport final: faptul că sistemele nu au fost actualizate cu cele mai noi tehnologii şi versiuni de software existente astăzi pe piaţă. Vă dau un exemplu: pe unele dispozitive încă rula o versiune de Windows 7, care este de mult depăşită”, a declarat Ivan.