România se numără printre ţările din Uniunea Europeana care sunt cele mai vulnerabile la globalizare pentru că fabrică produse cu valoare adaugată scăzută şi are o forţa de munca slab calificată. Potrivit raportului "Regiunile in 2020" publicat de Comisia Europeană, cele două caracteristici ale economiei româneşti generează dificultăţi în atragerea de investiţii, dar şi în ce priveşte crearea şi menţinerea locurilor de muncă.

Evoluţia către o economie globală presupune creşterea ca importanţă a relaţiilor intra-regionale ,a conexiunilor între firmele multinaţionale şi a relaţiilor între companii, a fluxurilor financiare şi valutare aproape independente de cadrul institutional/reglementativ al statelor. Romania este extrem de sensibila la problemele din Grecia, deoarece pe piata romaneasca activeaza patru banci grecesti importante: Alphabank, Bancpost, detinuta de EFG Eurobank, Piraeus Bank si Banca Romaneasca, parte a grupului NBG, si trei banci mai mici: Marfin Bank, ATE Bank si Emporiki Bank. Acestea detin 17% din sectorul bancar din Romania.

În contextul adancirii crizei socio-economice de la noi, o întrebare se impune, şi anume ce s-ar întampla dacă urmatoarea ţară membră UE care se va prăbuşi vom fi noi?
Pentru a găsi un raspuns pertinent la această întrebare, este necesară o analiză atentă a asemănarilor şi a deosebirilor dintre cele două economii. Datorii contractate şi pe care nu le pot plati au şi ei. Grecia este a 13-a economie ca mărime din UE, dar are de platit una dintre cele mai mari datorii publice de pe continent, de aproape 300 miliarde de euro, adică 125% din PIB. Cu toate acestea, Paul Volker, fostul preşedinte al băncii centrale americane (Fed) şi unul dintre cei mai importanţi consilieri ai preşedintelui Barack Obama, a spus că oficialii europeni sunt norocoşi că prima criză importantă a zonei euro a fost provocată de Grecia, unul dintre membrii mici ai uniunii economice şi monetare.

O chestiune de simpatii

Deficitul bugetar, datoriile greu, dacă nu imposibil, de achitat, problema funcţionarilor publici şi imposibilitatea de a plăti pensile sunt alte doua aspecte care ne apropie de eleni. Şi totuşi, cum ar reacţiona Europa dacă noi am fi în situaţia Greciei? Am avea parte de acelaşi sprijin, sau am fi lăsaţi de capul nostru?
Iniţial germanii nu au fost deloc de acord cu ajutorarea Greciei. Conform unui studiu, nu mai puţin de 92% din germani voiau ca Grecia să fie lăsată să dea faliment, mai degrabă decât a fi salvată.
Doi membri ai parlamentului german au chiar considerat că salvarea se afla în mainile grecilor, tot ce trebuie aceştia să facă este să-şi vândă de prin ogradă.
Josef Schlarmann, membru al partidului Creştin-Democrat al cancelarului Angela Merkel şi Frank Schaeffler, un expert în politica de finanţare au declarat că insulele de vânzare şi alte active ar putea ajuta Grecia să iasă din criză. Citat de ziarul Bild, Schlarmann a spus că "Grecia deţine clădiri, companii şi insule nelocuite, care ar putea fi utilizate pentru plata datoriei."

Daca soluţia s-ar afla cu adevărat în cartea funciară, noi ce ar trebui să vindem? Minunile arhitecturii moderne din Caracal? Sau vârful Omu poate? Cine ştie.
Oricum, chiar dacă Germania va trebui să pună la dispoziţie cei mai multi bani în ajutorul acordat Greciei, guvernul de la Berlin fiind nevoit să scoată din buzunar nu mai puţin de 25 de miliarde de euro, nemţii s-au sucit dintr-o dată, considerând-o acum “o ţară simpatică”. Pentru majoritatea germanilor (57 la sută), Grecia reprezintă o destinaţie de vacanţă atractivă, deşi 44 la sută dintre vizitatorii obişnuiţi proveniţi din Germania vor renunţa în acest an să călătorească aici, din cauza situaţiei instabile. Un interesant exerciţiu de imaginaţie ar fi sa stabilim cam cât de “simpatică’ ar fi Romania în ochii nemţilor. Până la urma şi noi aveam mare, munte, suntem vaccinaţi şi la fel de ortodocşi. Dar cum diferenţa de percepţie a celor două popoare este una mult mai subtilă, nici rezultatul nu poate fi deloc în favoarea noastră.
Fără să aibă o generaţie “de aur” propriu-zisă, Grecia a caştigat un Campionat European. Noi nu. Fără să aibă un ministru al educaţie fotomodel, Grecia ne bate fără drept de replică la capitolul turism, atrăgând într-un an mai mulţi turişti decât am strâns noi de la revoluţie încoace. Ei l-au avut pe Onasis, noi îl avem pe Becali.

Grecia – Romania
(date eurostat 2009)

Pensia medie – Grecia – 500 euro
                        România – 85 euro

Varsta pensionare – Grecia – 61,5 ani
  (bărbaţi)              -România – 63 ani

Datorii externe – Grecia – 552,8 miliarde euro
                            România- 78 miliarde euro

Deficit bugetar – Grecia – 13,6 %
                            România – 7,3 %

Inflaţie            – Grecia – 1,3 %
–    România 5,6 %

Rata somajului – Grecia -10,2 %
                           România – 7,6 %

Rata ocupării forţei de muncă
–    Grecia – 61,2 %
–    România – 58,6 %

Evoluţia produsului intern brut    

–    Grecia – – 2,0 %
–    România – – 7,1 %                
 

 
Sabin Ripan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.