România s-a clasat pe locul 50 în topul Libertatii Presei 2009 publicat marţi de Reporteri fără Frontiere.
România este în scădere faţă de anul 2008.
"Libertatea presei trebuie apărată peste tot în lume cu aceeaşi forţă şi cu aceeaşi exigenţă", a declarat Jean-François Julliard (foto), pe 20 octombrie, cu ocazia publicării a celei de-a opta ediţii a clasamentului mondial a libertăţii presei de către Reporteri fără Frontiere.
"Este îngrijorător să constatăm că democraţii precum Franţa , Italia sau Slovacia continuă, an după an, să piardă locuri în clasament. Europa trebuie să facă dovada unei libertăţi publice exemplare. Cum să denunţe încălcările acestei libertăţi comise în lume dacă nu se comportă ireproşabil pe propriul teritoriu? Efectul Obama, care a permis Statelor Unite să recâştige 20 de locuri, nu este de ajuns pentru a ne linişti. În partea de jos a clasamentului, se află Iranul, de a cărui situaţie suntem în mod deosebit preocupaţi. Ţara este periculos de aproape de trio-ul de moarte pentru libertatea presei, realizat de ani de zile de către Eritreea, Coreea de Nord şi Turkmenistan", a adăugat secretarul general al organizaţiei Reporteri fără Frontiere, Jean-François Julliard.
Potrivit site-ului organizaţiei Reporteri fără Frontiere – www.rsf.ro -, Europa a fost mult timp exemplară în respectarea libertatăţii presei, dar în acest an, multe ţări au scăzut brusc. Chiar dacă primele 13 locuri rămân ocupate deţări europene, altele, cum ar fi Franţa (locul 43), Slovacia (locul 44) sau Italia (locul 49), continuă să coboare, pierzând 8, 37, respectiv 5 locuri.
Jurnaliştii sunt ameninţaţi din punct de vedere fizic, în Italia, dar şi în Spania (locul 44), dar şi în ţările balcanice, în special în Croaţia (locul 78), unde pe 23 octombrie 2008, proprietarul şi director de marketing al săptămânalului "Nacional" a fost ucis într-un atac cu bombă. Dar principala ameninţare, gravă pe termen mai lung, este noua legislaţie intrată în vigoare. Noile legi, promulgate după septembrie 2008, pun sub semnul întrebării munca jurnaliştilor. În Slovacia (locul 44), spre exemplu, legislaţia permite amestecul ministrului Culturii în publicaţii.
În acest top al libertăţii presei, dat publicităţii de Reporteri fără Frontiere, România ocupă locul 50. Pe primele locuri, la egalitate de puncte se află Danemarca, Finlanda, Irlanda, Norevgia şi Suedia, urmate de Estonia (locul 6), Olanda şi Elveţia – locul 7, Islanda – 8, Lituania – 10, Belgia şi Malta – locul 11, Austria şi Letonia pe locul 13. De asemenea, pe locul 21 se află Luxemburg şi Marea Britanie, urmate pe locul 25 de Cipru şi Ungaria, pe locul 30 este Portugalia, Macedonia pe 34, Grecia pe 35, Polonia pe 37, la egalitate cu Slovenia, Bosnia-Herţegovina pe locul 39, Franţa – 43, Spania şi Slovacia – 44, iar Italia pe locul 49.
Liana Mureşan
La asa profesionalism, asa loc in top!