Încă opt ani mai are de răbdat judeţul Bistriţa – Năsăud pentru a avea apă şi canalizare în fiecare comună. La ora actuală, peste 60% din judeţ nu are reţea de canalizare, iar 25% este fără reţele de apă.
În toamna acestui an, S.C AQUABIS S.A Bistriţa – Năsăud va demara noi lucrări de extindere a reţelei de apă şi canalizare în judeţ prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, lucrări în valoare de peste 83 de milioane de euro. Dacă totul merge bine, abia în anul 2030, întreg judeţul, cu tot ce înseamnă cătun şi colţişor uitat de lume, va trăi… la standarde europene.

În luna noiembrie a anului 2007, S.C AQUABIS S.A Bistriţa – Năsăud a demarat o serie de lucrări de extindere a reţelelor de apă şi canalizare, prin Programul ISPA în câteva cartiere bistriţene şi localităţi de pe Valea Bârgăului, lucrările fiind finalizate în luna iulie a acestui an. La ora actuală doar 40% din localităţile din Bistriţa – Năsăud au reţea de canalizare şi doar 75% beneficiază de alimentare cu apă. În luna februarie a acestui an, AQUABIS a primit o finanţare prin Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu) de peste 83 de milioane de euro pentru extinderea reţelei de apă şi canalizare în toate comunele din judeţ care au o populaţie de peste 2.000 de locuitori. În ce mai bun caz, lucrările vor începe în toamna lui 2010 şi se vor finaliza în decembrie 2013, acesta fiind o primă etapă. Reprezentanţii AQUBIS susţin că până în anul 2018, toate comunele din Bistriţa – Năsăud vor avea apă şi canalizare iar până în anul 2030, lucrările la apă şi canal, inclusiv staţiile de epurare şi tratare a apei vor trebui realizate şi în fiecare cătun al judeţului.

Aproape 150 de km de canalizare, recepţionaţi în iulie

Potrivit directorului executiv al AQUABIS, Ioan Şandru, lucrările la canalizare şi extindere a reţelelor de apă, realizate prin Programul ISPA au început în anul 2007 şi au vizat cartierele bistriţene Viişoara, Sigmir, Ghinda, câteva străzi din Bistriţa, şi Valea Bârgăului, din Bistriţa – Bârgăului până la cartierul bistriţean Unirea. Recepţia acestor lucrări a avut loc în data de 2 iulie anul acesta, care au fost finalizate în proporţie de 99,9%.
„Acum se mai fac doar acordări la canal. Am avut recepţia la aceste lucrări în data de 2 iulie, şi ele ( n. r – lucrările) au intrat în garanţie. Este vorba de 144 de km de canalizare pe Programul ISPA şi 112 km de apă. În total, costurile au ajuns la 24 de milioane de euro, iar aici au intrat şi staţii de pompare pentru apă potabilă, apă uzată şi rezervoare de apă potabilă”, a precizat, pentru Gazeta de Bistriţa, directorul executiv al S.C AQUABIS, Ioan Şandru.

Peste 80 de milioane de euro pentru apă şi canalizare în judeţ

În data de 24 februarie a acestui an, a fost aprobată prin Programul Operaţional Sectorial Mediu o finanţare de peste 83 de milioane de euro pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare în judeţul Bistriţa-Năsăud. Din această sumă, 85% reprezintă finanţare europeană, 13% este contribuţia AQUABIS, iar 2% constituie contribuţia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Lucrările cuprind o mare parte din judeţ şi vor începe mai exact în toamna acestui an, urmând a fi finalizate în decembrie 2013. „Aproape în tot judeţul avem lucrări, apă şi canalizare, staţii de epurare, modernizare staţii de tratare. O parte din aceste lucrări sperăm să înceapă în toamnă, fiind o primă etapă. La Bistriţa avem refacerea conductelor vechi şi extinderea lor către Şieu Măgheruş, Şieu Odorhei, toate localităţile aparţinătoare comunei Nimigea, pentru că sunt vreo nouă sate acolo. Totodată, va fi modernizată şi staţia de epurare de la Bistriţa, prin execuţia unei trepte terţiale a părţii biologice, în aşa fel încât să dispară mirosul urât care se simte acum în anumite perioade, plus că partea de epurare este mult mai complexă. De asemenea, în Beclean avem o staţie nouă de epurare, modernizarea staţiei de tratare de la Beclean, extinderea reţelelor de apă şi canalizare până la Braniştea, şi mai departe la Căian, Baţa, şi în partea de amonte de Beclean, respectiv Piatra şi Chiuza. În zona Năsăudului, avem staţie nouă de epurare la Salva, care preia Năsăudul şi zona Salva – Coşbuc, la Telciu vom face modernizarea reţelelor de apă, apoi la Năsăud, de asemenea, este prevăzută refacerea aducţiunii de apă de la Rebra spre Năsăud. La Feldru avem staţie nouă de epurare pentru apele uzate, canalizare, şi extinderea reţelelor de apă, iar la Sângeorz – Băi avem o staţie nouă de epurare care preia toate apele uzate din Maieru, Anieş, Rodna. Toate aceste lucrări sunt au termen de finalizare în 31 decembrie 2013”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, director tehnic al AQUABIS, Filip Moisil.  

Multe localităţi îşi rezolvă problemele local

Una dintre comunele din judeţul Bistriţa – Năsăud fără canalizare şi cu apă doar parţial este Dumitra. Oamenii de aici sunt nevoiţi să se descurce greu, neavând apă curentă şi canalizare. Comuna Dumitra nu a fost inclusă în programul derulat de AQUABIS, întrucât nu s-a putut face racordarea nici la reţelele Năsăudului, nici la ale Bistriţei, datorită dealurilor mari, existente din ambele sensuri. Astfel, Dumitra a ales să îşi rezolve problema canalizării în plan local, aşa cum se întâmplă şi în alte zone. „Comuna Dumitra are alimentare cu apă printr-un proiect mai vechi. Din câte ştiu, Dumitra are un proiect pe Măsura 322 pentru staţie de epurare nouă, cu reţele de canalizare şi extinderea reţelei de apă. La ei ( n. r – la Primăria Dumitra) este un proiect printr-o Asociaţie Intercomunitară. Sunt mai multe finanţări locale de genul acesta în judeţ. De exemplu, Ilva Mică are un proiect prin CNI (n. r – Compania Naţională de Investiţii), la Ilva Mare şi Lunca Ilvei, cred că tot prin CNI sunt sau prin Ordonanţa 7 (n. r – Programul de Dezvoltare a Infrastructurii din Spaţiul Rural). Apoi, comuna Rebra are tot un proiect prin Ordonanţa 7. Deci, sunt multe localităţi care îşi rezolvă problemele local”, a explicat directorul tehnic al AQUABIS, Filip Moisil.
A doua etapă de extindere a reţelei de apă şi canalizare în judeţ va avea loc în perioada 2013 – 2035. Reprezentaţii AQUABIS susţin că până în anul 2015 trebuie asigurată extinderea reţelei cu apă în toate localităţile din judeţ, iar până în 2018 toate comunele din Bistriţa-Năsăud trebuie să aibă şi canalizare. În anul 2035, AQUABIS şi-a propus să fie finalizate lucrările la apă, canalizare, epurare şi tratare a apei în tot ce înseamnă cătun şi colţişor din judeţul Bistriţa-Năsăud.  

Iulia Stupinean

4 COMENTARII

  1. Bravo domnilor de la Aquabis, cineva in judetul acesta si munceste. Felicitari d-le Moisil, ati facut treaba buna si la OGA, si d-voastra domnule Sandru, felicitari aveti o echipa de toata increderea,. La mai mare.

  2. Aquabisul chiar are o echipa tare acum, toti cu studii de specialitate, experienta in relatia cu oameni. Sandru Ion – dir. general, Filip Moisil – dir. tehnic, Nicu Sangeorzan – dir. de productie, Nicu Simionca – dir de calitate.

  3. Ore ce echpa e si asta fara sa reamintim de clanul Curta, cele care au condus firma si incerca sa o mai conduca . Nu va lasati ca stiu multe de cand eram la Sindicat de cumetriile din firma, de multe dragilor, habar nu aveti cate!.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.