România joacă tare în UE. Țara noastră cere compensații de zece miliarde de euro în războiul taxelor, declanșat de Donald Trump. Victor Negrescu, negociator șef al bugetului UE, a cerut ca o parte din cele 10 miliarde de euro păstrate pentru situații neprevăzute să fie utilizată pentru a compensa efectele negative ale războiului tarifelor asupra companiilor europene, inclusiv românești, scrie Mediafax.

„Am solicitat, în calitate de negociator-șef al bugetului UE pentru anul 2025, ca o parte din cele 10 miliarde de euro păstrate pentru situații neprevăzute să fie utilizată pentru a compensa efectele negative ale războiului tarifelor asupra companiilor europene, inclusiv românești. Acest lucru devine cu atât mai necesar cu cât autoritățile au confirmat semnalul de alarmă pe care l-am tras în urmă cu câteva zile cu privire la riscurile pentru România”, scrie pe Facebook Victor Negrescu.

În cadrul întâlnirii interinstituționale cu reprezentanții statelor membre și Comisia Europeană, el a subliniat câteva priorități, printre care protejarea politicii de coeziune și a măsurilor pentru dezvoltarea zonelor rurale, cu menținerea alocărilor pentru proiectele deja asumate, activarea celor 3 miliarde de euro destinate statelor din estul Europei afectate de inundații – fonduri obținute cu greu ca urmare a negocierilor, implementarea eficientă a programului european de împrumut pentru apărare, în valoare de 150 de miliarde de euro, fără a afecta obiectivele existente ale Uniunii, precum și utilizarea strategică a fondurilor pentru situații neprevăzute și a fondurilor nefolosite, inclusiv pentru a gestiona impactul direct și indirect al noilor tarife comerciale.

Tarifele „reciproce” ale președintelui Donald Trump asupra a zeci de țări au intrat în vigoare miercuri, inclusiv taxele uriașe de 104% asupra produselor chinezești, adâncind războiul său comercial global chiar și în timp ce se pregătea pentru negocieri cu unele națiuni, scrie Reuters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.