România ocupa locul cinci, la egalitate cu Estonia, într-un clasament al celor mai vulnerabile state europene emergente la presiunile legate de finantarea externa, potrivit unui top întocmit de agentia de evaluare financiara Fitch Ratings.
"Fitch a realizat un indice al vulnerabilitatii relative la presiunile legate de finantarea externa, bazat pe balanta contului curent, investitiile straine directe, platile externe care trebuie efectuate în acest an si datoriile unui stat. Din studiu a reiesit ca Letonia, Croatia, Lituania, Turcia, Estonia, România si Bulgaria sunt cele mai vulnerabile state", se arata într-un raport al agentiei de rating. Astfel, primul loc în topul Fitch este ocupat de Letonia, urmata de Croatia pe pozitia secunda si de Lituania si Turcia pe locul trei.
Bulgaria se regaseste pe pozitia a saptea, fiind urmata de Ungaria. Anul trecut, cinci state europene emergente, Letonia, Bulgaria, Georgia, Republica Moldova si Estonia, au înregistrat cele mai ridicate valori ale deficitului de cont curent din cele 105 tari evaluate de Fitch, iar România si Lituania s-au plasat, de asemenea, în top zece. Analistii noteaza ca în statele mentionate deficitele de cont curent au atins niveluri care par foarte ridicate, daca sunt comparate cu datele istorice, iar turbulentele financiare internationale contribuie la majorarea riscurilor de finantare a tarilor emergente. Acesta a fost, totodata, unul dintre factorii care au stat la baza revizuirii în scadere a perspectivelor ratingurilor României, Bulgariei, Estoniei si Letoniei, în luna ianuarie, de la "stabil" la "negativ".
Economistii sunt de parere ca reducerea ritmului de crestere a deficitului de cont curent în Estonia si Letonia reprezinta un semnal pozitiv, însa atrag atentia ca, în ceea ce priveste România si Bulgaria, trebuie sa apara înca semnale clare legate de redresarea dezechilibrelor macroeconomice. Fitch mentine estimarea legata de momentul adoptarii monedei europene de catre România, la 2015, cu un an întârzirere fata de data stabilita de autoritatile române. "Autoritatile din România recunosc nevoia asigurarii unei convergente reale si nominale înainte de intrarea în ERM II, planificata pentru 2012. Pe aceste considerente, Fitch pastreaza estimarea privind adoptarea euro în ianuarie 2015, moment care, în viziunea noastra, ar fi cea mai realista data, având în vedere momentul intrarii în ERM II", se arata în raport. Prima estimare legata de momentul adoptarii euro de catre România în 2015 a fost publicata de Fitch în luna octombrie a anului trecut. Agentia a pastrat estimarile anterioare si pentru Ungaria (2014), Lituania (2013) si Polonia (2012), dar a modificat prognozele, cu un an, pentru Bulgaria (2015), Cehia (2014), Estonia (2013) si Lituania (2013). (A.M.)