În România, industria de creștere a animalelor a înregistrat o descreștere îndelungată, cu un număr tot mai mărginit de ferme și o producție de lapte tot mai mică. Din 1989, când s-a schimbat regimul, importurile de lapte și produse lactate au crescut cu 1.846% conform sursei maghiare, Vilaggazdasag, scrie G4media.ro.

Cu toate că România a diminuat importurile de lapte în acest an, țara achiziționează în continuare o cantitate considerabilă de alimente din străinătate. Conform celor mai recente date, în prima jumătate a acestui an, fabricile de procesare a laptelui din România au colectat 626.088 tone de lapte de vacă, cu 12,1% mai mult decât în același interval de timp anul trecut. Datele prezentate de Institutul Național de Statistică (INS) la București indică a creștere majoră a producției de smântână pentru consum (1,3%) și o scădere semnificativă (8,7%) la producția de lapte fermentat (iaurt, lapte condensat și alte produse lactate similare).

Importurile de lapte crud au scăzut cu 38,2% în perioada 1 ianuarie – 30 iunie a acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din anul anterior. În iunie, cantitatea de lapte de vacă primită de fabricile de procesare din România a scăzut cu 5,9%, cu cea mai mare scădere înregistrată la producția de unt, care a scăzut cu 15%, și importurile de lapte crud, care au scăzut cu 26,9% față de mai.

Comparativ cu iunie anul trecut, în a șasea lună a acestui an procesatorii de lapte din România au primit cu 7,3% mai mult lapte de vacă. Creșterea producției a fost cea mai mare pentru unt (9,7%), în timp ce cea mai mare descreștere (5,5%) a fost înregistrată la laptele acru (iaurt). Importul de lapte crud a scăzut cu 36,9% în iunie comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. România este totuși un importator uriaș de lapte, cumpărând anual peste 220 de milioane de litri de lapte din multe țări europene.

Majoritatea laptelui din magazinele românești provine din Ungaria: anul trecut, companiile ungare au exportat lapte în România în valoare de peste 65 de milioane de euro.

Polonia este a doua cea mai mare exportatoare de lapte către România (11 milioane de euro pe an), urmată de Cehia (8 milioane de euro) și Germania (6 milioane de euro). Irlanda și Spania contribuie, de asemenea, la necesarul de lapte al gospodăriilor românești. Din cauza aceasta, producția de lapte face ca România să se afle pe ultimul loc în UE, având în vedere că producția de lapte per animal este de 3.362 de kilograme, mult mai mică decât, de exemplu, în Danemarca, unde se produce de trei ori această cantitate.

Fermierii români se confruntă cu prețuri mici, dat fiind că prețul de producție al unui litru de lapte este de doi lei (unde un leu este echivalent cu 77 forinți), dar cumpărătorii oferă în general fermierilor un preț de aproximativ un leu. În toamna anului trecut, prețul de achiziție al laptelui crud se situa în jurul valorii de 2,80 lei, astfel că fermierii din Sălaj au protestat împotriva prețurilor mici, aruncând o cisternă de lapte pe stradă.

Producătorii, procesatorii, angrosiștii și lanțurile de supermarketuri din România – prin intermediul Guvernului de la București – au ajuns la un acord în aprilie de a introduce reduceri voluntare de preț pentru a reduce prețul de vânzare al laptelui cu cel puțin 20% pentru o perioadă de șase luni începând cu luna mai. Acest acord se aplică doar laptelui produs în România, iar reducerea a fost împărțită egal între procesatori și comercianți (presupunând o scădere a prețului de cel puțin 10% pentru fiecare).

Drept rezultat, prețul laptelui produs în România a scăzut în medie cu peste 20%, iar descreșterea a continuat în baza unei ordonanțe guvernamentale care limitează marja comercială. Analiza Consiliul Concurenței de la București arată că telemeaua a fost cu aproape 13% mai ieftină, iaurtul a încăzut cu 9%, iar prețul laptelui a scăzut cu 7,8% în prima săptămână a lunii august față de luna iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.