În ultimele săptămâni, din cauza caniculei, mai multe zone din România au înregistrat fluctuații de curent electric. Spre deosebire de Austria, care este pregătită pentru o pană de curent masivă, România nu dispune de astfel de măsuri. Autoritățile au avertizat recent populația că ar putea rămâne fără lumină, iar incidentele confirmă acest avertisment.

În ultimele zece zile, când temperaturile au crescut semnificativ, românii au consumat cu aproximativ 30% mai multă electricitate în vârfurile de seară față de prima săptămână a lunii iulie, potrivit Transelectrica. În București, consumul a crescut cu 45% față de o zi normală de vară. Aceste condiții au dus la pene de curent punctuale, afectând spitale și zone turistice.

Trei mari spitale din Capitală – Spitalul Fundeni, Institutul Oncologic și Institutul pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu” – au rămas fără curent electric timp de mai multe ore. De asemenea, portul Tomis din Constanța a fost afectat, funcționarea teraselor și restaurantelor fiind perturbată. Angajații au închis localurile mai devreme, deoarece nu mai puteau prelua comenzi fără casele de marcat.

Specialiștii spun căldura excesivă poate provoca întreruperi de curent din cauza supraîncărcării rețelei electrice, utilizate intens pentru aparate de aer condiționat și alte echipamente. Acest lucru este mai frecvent în zonele urbane dens populate. În cazul unei pene masive de curent, România nu are un plan sau o strategie.

Cum sunt pregătiți elevii austrieci

Austria își pregătește cetățenii pentru o pană de curent catastrofală încă din 2021, considerând inevitabilă o astfel de situație. Începând din 2023, elevii din Linz au primit la școală informații și măsuri de urmat în caz de blackout, inclusiv cum să ajungă acasă în siguranță.

Carmen Constantin, o jurnalistă din Pitești stabilită în Linz, a povestit pentru ”Adevărul” cum sunt pregătiți austriecii. Copiii săi au primit informări detaliate, fiind sfătuiți să aibă acasă lanterne, conserve și apă. Au fost stabilite proceduri pentru a-i aduce acasă de la școală în caz de blackout.

Austria tratează scenariul unei pene masive de curent cu seriozitate. Începând cu 2025, o sută dintre principalele baze militare vor fi dotate cu depozite de carburanți, apă și alimente, devenind independente energetic.

Pe 8 ianuarie 2021, o masivă pană de curent a afectat Europa, inclusiv România. Separarea interconexiunii continentale în două zone a lăsat 200.000 de gospodării fără energie. În iunie 2024, o altă pană uriașă a afectat Muntenegru, Albania, Bosnia și Herțegovina și vestul Croației, lăsând peste 2 milioane de oameni fără curent timp de aproape trei ore, din cauza unei linii electrice supraîncălzite în Muntenegru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.