Ca urmare a condamnărilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), România este ţara care a avut de plătit cele mai mari daune în 2008, suma ridicându-se la 12,2 milioane de euro. Potrivit raportului Consiliului Europei, România figurează printre cele mai rău-platnice deoarece numai 5% din despăgubiri au fost acordate la termen.

România este al treilea stat din Europa ca număr de plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi prima ca sume de bani pe care trebuie să le plătească pentru erorile comise de organele de anchetă. Totuşi, la sfârşitul anului trecut, numai 5% din plăţi s-au făcut la termen, ceea ce înseamnă aplicarea soluţiilor în şase dosare, în timp ce 20% s-au efectuat după termen, iar în alte 75% din cazuri, soluţiile nu fuseseră puse în executare până la sfârşitul anului 2008. Cu toate acestea, nouă ţări stau mai rău ca România, deoarece nu au plătit nimic: Belgia, Bulgaria, Albania, Italia, Islanda, Malta, Suedia, Slovenia şi Spania. În topul rău-platnicilor se află şi Republica Moldova, care are de dat 2,8 milioane de euro. În cazul în care CEDO  constată că există o încălcare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, aceasta poate să acorde satisfacţii părţii lezate. Plata unor sume se aşteaptă timp de trei luni, de la data  când decizia judecătorească devine finală. În cazul în care apar întârzieri, se pot aplica şi dobânzi. La sfârşitul anului 2008, numai 36% din totalul plăţilor la care au fost condamnate statele s-au efectuat la timp. Cinci procente au fost după expirarea termenului, iar 59 % din cazuri erau încă supuse verificărilor în ceea ce priveşte efectuarea plăţilor. România a rămas cu 123 de cazuri în care termenul limită pentru plată a expirat în 2008. “Era de aşteptat acest lucru. Ne-am remarcat din nou cu ceva în Europa”, a declarat judecătorul Cristi Danileţ. Procesele pierdute de România la CEDO sunt mai costisitoare decât cele ale altor ţări  în care pretenţiile pentru susţinerea drepturilor omului nu sunt atât de ridicate. Astfel, raportul CEDO arată că România trebuie să plătească daune medii de peste 80.000 de euro pentru fiecare dintre cele 127 de cazuri pierdute în 2008 la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Autorităţile române, pline de datorii

România a plătit la termen, sfârşitul anului trecut, numai 5% dintre banii imputaţi de CEDO. Acest lucru reprezintă aplicarea soluţiilor în doar şase dosare, în timp ce 24 de dosare s-au efectuat după termen, iar alte 93 de cazuri erau în curs de verificare. Chiar dacă România se află printre codaşe la categoria “plăţi”, alte nouă ţări au lăsat neachitate 100% toate daunele. Italia a rămas cu 62 de cazuri în curs de verificare, Bulgaria, cu 47 de cazuri, Belgia, cu 22, Slovenia, cu 16, Islanda şi Suedia,  cu două,  în timp ce Malta şi Spania aveau un singur dosar de soluţionat. În Letonia, plata despăgubirilor nu a fost confirmată pentru 83% din cazuri, iar Ucraina, în proporţie de 81%. În 2008, totalul despăgubirilor acordate la CEDO s-a ridicat la 55.538.601 euro. “Este penibil să asişti la condamnări şi să vezi că nimic nu se schimbă. De unde vor avea acum Parlamentul şi Guvernul bani ca să plătească aceste datorii, mai ales că suntem şi în criză? Unii oameni aşteaptă să fie despăgubiţi. Din ce bani?”, a declarat Cristi Danileţ. Ţara care a avut cel mai puţin de plătit la CEDO este Spania, cu doar 4.000 de euro, iar alte şapte state nu au avut nimic de plată. La polul opus se află România, care a trebuit să plătească nu mai puţin de 12,2 milioane de euro, urmată de Italia cu 9,7 milioane de euro, Grecia cu 8,9 milioane euro, Turcia are de plătit 5,7 milioane de lei, iar Rusia, 3,7 milioane euro. Din cele 12,2 milioane de euro care i-au “revenit” României, 11 milioane constituie daune pecuniare, 383.600 de euro, daune nepecuniare, 68.135 de euro, cheltuieli de judecată, iar 660.000 de euro  reprezintă alte despăgubiri. În 2008 au fost aduse pentru supravegherea execuţiei 1.384 de sentinţe ale CEDO, numărul total al cazurilor nepuse în executare ajungând la 6.614. Astfel, pe tot parcursul anului trecut, doar 400 de cazuri au fost închise prin rezoluţie finală.

Românii, campionii plângerilor la CEDO

România este a treia ţară ca număr de plângeri la CEDO în 2008. Numărul de dosare de la CEDO a înregistrat o creştere cu 23%, depăşind 97.300 de plângeri, mai mult de jumătate din plângeri provenind din patru ţări, printre care şi România. În 2007,  ţara noastră s-a situat pe primul loc la numărul de plângeri pe cap de locuitor depuse la CEDO. Un român din 2.600 s-a plâns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, deşi în topul plângerilor pe ţări România a fost devansată de Turcia şi Rusia. Potrivit raportului pe 2007 al CEDO, se arată că acţiunile în justiţie are românilor au împânzit instanţa de la Strasbourg cu 8.275 de plângeri aflate pe rol la CEDO, raportate la 21,6 milioane de locuitori. Se crede că slaba pregătire a magistraţilor şi neîncrederea în justiţia internă i-a făcut pe români să apeleze la CEDO. “Toate aceste plângeri se datorează legislaţiei incoerente, ceea ce îi îndeamnă pe oameni să apeleze la CEDO. Este o boală în România de a ataca deciziile judecătoreşti. Dacă ar fi o sută de căi de atac la o sentinţă, românii le-ar epuiza pe toate”, a mai declarat Danileţ. Conform raportului pe 2007 al Comisiei Europene a Drepturilor Omului,  reiese faptul că România a scăzut de pe locul doi pe trei la capitolul plângeri, fiind devansată de Rusia şi Turcia. Rusia a avut 20.296 de plângeri înregistrate la CEDO şi o populaţie de 145,5 milioane de locuitori, un rus din 7.168 recurgând  la această metodă. În Turcia, un cetăţean din 7.587 ajunge să apeleze la CEDO.

România pierde procese după procese la CEDO

România a devenit una dintre ţările care are cele mai multe condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului. Un astfel de exemplu este acela că statul român trebuie să achite societăţii Forum Maritime circa 3.500 de euro daune materiale şi 8.000 de euro daune morale, deoarece judecătorii Curţii Europene au observat că se încalcă dreptul la un proces echitabil. De asemenea, judecătorii CEDO au hotărât că amenda contravenţională din legislaţia românească încalcă drepturile omului. Acest lucru înseamnă că unui cetăţean român i se încalcă prezumţia de nevinovăţie în faţa agentului constatator. Această decizie a venit din partea unui român care a câştigat procesul la CEDO şi va primi din partea statului 1.200 de euro daune. Un alt proces pierdut de statul  român este acela în care cinci cetăţeni români vor primi daune între 55.000 şi 350.000 de euro. Reclamanţii s-au plâns de încălcarea dreptului lor de proprietate, ca urmare a vânzării de către stat a imobilelor foştilor chiriaşi, deşi, prin hotărâri judecătoreşti definitive, reclamanţii redobândiseră dreptul la proprietate asupra imobilelor în cauză.

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.