În octombrie, România trebuie să se prezinte în fața Comisiei Europene cu temele bine făcute. Guvernul are de dat explicații despre cum își va pune în ordine bugetul și, mai ales, cum va tăia din cheltuieli.

Comisia Europeană a avertizat în mod oficial opt dintre țările sale membre cu privire la deficitele bugetare excesive, relansând o intervenție fiscală controversată care a fost suspendată de la pandemie, scrie Euronews.

Belgia, Franța, Italia, Ungaria, Malta, Polonia și Slovacia sunt țările criticate pentru că nu au reușit să își echilibreze conturile, în timp ce România este acuzată, mai grav, de faptul că nu a ținut cont de avertismentele anterioare ale UE privind risipa.

Această decizie intervine într-un moment delicat, în contextul în care Franța se pregătește pentru alegeri legislative importante, iar principalii oficiali ai UE încearcă să fie numiți din nou în funcție și începe un proces care poate duce la aplicarea de amenzi națiunilor îndatorate.

„Provocările structurale de lungă durată frânează competitivitatea UE”, a declarat comisarul european Valdis Dombrovskis. „Așteptăm cu nerăbdare să primim din partea statelor membre planuri structurale fiscale naționale care să reducă datoria și deficitul și să reflecte recomandările de astăzi.”

În 2020, România a fost sfătuită de omologii săi din Consiliul UE să „implementeze cu rigurozitate” măsuri de corectare a dezechilibrului bugetar până în 2022, dar se așteaptă ca anul viitor să aibă cel mai mare deficit din UE, de 7% din PIB.

Este acum singura țară din UE despre care Bruxelles-ul consideră acum că are un dezechilibru macroeconomic excesiv, iar oficialii au îndemnat anterior la reforme în domeniul fiscalității și al salariilor din sectorul public în încercarea de a corecta această situație gravă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.