În ultimii ani, afacerile din lumea interlopă şi-a pus foarte tare amprenta asupra României, cu atât mai mult cu cât chiar membrii clasei politice nu s-au dat înapoi în a-şi da mâna cu personaje dubioase în vederea obţinerii unor foloase consistente sau pentru a-şi amplifica influenţa în diferite zone din ţară. Chiar dacă nu are nume de răsunet precum clanul Cămătarilor, clanul Butoane ori cel al Cordunenilor, judeţul Bistriţa-Năsăud are şi el interlopii săi. Cine nu a auzit de Fuji, Mădăritu sau fraţii Trandafir, toţi cu probleme din cauza traficului de persoane sau legate de scandaluri de răsunet în tot judeţul? Un nume cunoscut este şi cel al lui Petrică Bolfă, cunoscut pentru afacerile cu alcool.

 

Serviciul Român de Informaţii a livrat poliţiştilor şi procurorilor harta clanurilor interlope încă de acum trei ani, potrivit Starea Naţiunii. Documentul este clasificat, de tipul celor prezentate în CSAT. De atunci, nume grele au ajuns după gratii.

În 2010, o anchetă a procurorilor a vizat clanul Corduneanu din judeţul Iaşi. La acea vreme, după 47 de percheziții domiciliare la care au participat peste 400 de poliţişti şi un elicopter, 110 suspecţi au fost duşi la DIICOT pentru audieri, o treime dintre ei fiind puşi sub acuzare. Având în vedere că gruparea acţiona inclusiv în străinătate, acţiunea a avut sprijinul SRI. Atunci a fost arestat şi liderul clanului, Bogdan Constantin.

Judeţul neamţ a fost controlat până acum doi ani de fraţii Măraru. Răfuielile locale dintre clanul condus de aceştia şi un clan rival condus de Dumitru Mironescu a culminat, în 2013, cu intenţia acestuia din urmă de a arunca în aer maşina lui Bogdan Mărăru. Cu un an înainte, fratele acestuia, Gheorghe, fusese împuşcat mortal într-o cafenea din Piatra Neamţ. În cele din urmă, Mironescu a fost condamnat la 15 ani de închisoare, iar Bogdan şi Răzvan Mărăru sunt şi ei arestaţi pentru că au plătit un asasin să îl anihileze pe Dumitru Mironescu.

Clanul Butoane a stăpânit oraşul Giurgiu. Potrivit Starea Naţiunii, gruparea deţinea zeci de case, apartamente şi spaţii comerciale în Giurgiu, unele preluate prin cămătărie şi ameninţare. Odată cu moartea violentă a baschetbalistului american Chauncey Hardy, provocată de un apropiat al clanului, interlopii au dispărut din oraş, după ce Ionuţ Tănăsoaie, cel care l-a lovit pe sportivul american, a fost condamnat la 7 ani închisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte. Presa a relatat la momentul respectiv că ancheta a fost „impulsionată” de patru ofiţeri americani. Colaborarea cu SRI a constat în mai multe înregistrări din dosar pentru a descoperi întreaga reţea de infractori, inclusiv legăturile cu politicieni.

Probleme cu clanurile au fost şi în Timişoara, unde în ultimii ani acestea au pus stăpânire pe mai mult de 200 de imobile. De răsunet este clanul Cârpaci, care a pus mâna inclusiv pe un spital din localitate, după ce imobilul a fost câştigat în instanţă de un aşa-zis moştenitor, iar mai apoi a vândut imobilul romilor care au cerut şi obţinut evacuarea spitalului.

În Bistriţa-Năsăud, Fuji, Mădăritu’ sau fraţii Trandafir din clanul Beclenarilor sunt câteva dintre numele care au făcut legea în lumea interlopă din judeţ. La un moment dat, toţi au ajuns după gratii, însă unii au scăpat pentru că dosarele în care erau acuzaţi fie sunt amânate la nesfârşit, fie judecătorii au dat sentinţe foarte uşoare.

 

Fraţii Trandafir, implicaţi în traficul de persoane

Cei trei fraţi Trandafir, din Beclean şi mai mulţi prieteni ai lor au pus bazele unui adevărat cartel al traficanţilor de carne vie în oraşul de pe Someş. Din 2002 şi până în 2008 cei trei şi acoliţii lor au traficat sute de fete pe care le-au dus şi le-au obligat să practice prostituţia în Spania, Italia, Franţa sau Belgia. Pe unele le-au vândut unor albanezi pe mii de euro, iar pe altele le-au ţinut chiar ei în bordeluri în străinătate. Unul dintre cei trei fraţi, Artur Ioan Trandafir, zis Fişu, a fost trimis în judecată pentru proxenetism în 2006, alături de alţi 10 traficanţi. O primă sentinţă a fost pronunţată abia în 2012, de instanţa Tribunalului Mureş, care a dat ani grei de puşcărie acuzaţilor. Artur Ioan Trandafir a fost condamnat la 6 ani de închisoare.

 

Agăţat în urma unui scandal monstru

Ioan Istrate, sau Fuji, după cum este cunoscut printre bistriţeni, şi-a câştigat renumele de interlop al judeţului după ce a fost implicat în mai multe scandaluri terminate cu bătăi.

În prezent se află după gratii, deoarece, în 2011, împotriva sa a fost pronunţată o sentinţă definitivă şi irevocabilă de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru complicitate la tentativă de omor şi prin care a fost condamnat la 7 ani şi şase luni de închisoare. Condamnarea i s-a tras din cauza scandalului în care a fost implicat în 2006, în care victimă a fost Paul Pop, alias Paul Blondu’. În acel an, Paul Blondu’ a fost atacat într-un local în care se afla cu alţi trei amici de-ai săi de un grup de patru indivizi, trei dintre ei înarmaţi cu bâte, iar al patrulea cu un topor cu coada scurtă. Paul Blondu’ a fost lovit cu toporul în cap şi mai apoi peste mâini şi picioare. După ce anchetatorii au intrat pe fir, aceştia au constatat că toate căile duc la Fuji, care se pare că ar fi comandat atacul.

 

Prostituate pentru Elveţia

Daniel Pop este un alt personaj care face parte din lumea interlopă bistriţeană, cunoscut sub numele de Mădăritu’. În 2009 a fost acuzat de trafic de persoane, când procurorii DIICOT au reuşit să obţină mandat de arestare preventivă pe numele său şi a altor trei, dar în cele din urmă s-a decis judecarea lor în libertate.

O mare parte a tinerelor căzute în plasa traficanţilor aveau drept destinaţie anumite localuri de lux din Elveţia, frecventate de mulţi milionari ai lumii. Fetele erau momite după reţeta clasică – oferirea unui loc de muncă într-un local de lux, bine plătit, dar în realitate ele erau obligate să se prostitueze. Grupul infracţional din Bistriţa, din care făcea parte şi Mădăritu’, avea rolul de a racola tinerele şi a le asigura transportul în Elveţia, ţară în care traficanţii bistriţeni aveau legătură cu un grup similar. Ajunse în Elveţia, fetele erau preluate de partenerii străini ai reţelei de traficanţi bistriţeni şi obligate să se prostitueze.

(Va urma)

harta interlopi daniel pop

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.