Home Politică Roland Venig renunţă la primărie? Oficial „de vină” ar fi o...

Roland Venig renunţă la primărie? Oficial „de vină” ar fi o mai veche pasiune

Oraşul-staţiune Sângeorz-Băi ar putea avea parte de alegeri anticipate anul acesta. Roland Venig anunţă că este tentat să renunţe la mandat, aparent de bună voie şi nesilit de nimeni, pentru a se reîntoarce în turism, o veche pasiune. Nu dezminte însă dezamăgirile pe care le are vis-a-vis de cei de la guvernare chiar daca sunt din tabăra sa, iar surse neoficiale susţin că edilul ar fi strâns cu uşa de ai săi.

 

Aflat la al treilea mandat, Roland Venig pare să se fi săturat de iţele încurcate ale administraţiei. Acesta susţine sus şi tare că este dispus să renunţe la primăria pe care o păstoreşte deja de aproape 15 ani pentru a se reîntoarce în turism, unde a activat din anii `90 şi până în 2000.

Recunoaşte voalat că este dezamăgit de actuala guvernare, deşi la cârmă de doi ani este partidul din care face parte. Dezamăgirea pare să fie legată de sumele mici care ajung de la centru la oraşul-staţiune, dar şi de lipsa perspectivelor şi de slaba activitate economică din zonă.

 

Primarul slobod la gură strâns cu uşa?

 

Surse neoficiale spun însă că altele ar fi motivele care-l determină pe primar să ia în calcul renunţarea la mandat, mişcare care ar reprezenta o premieră naţională. Cel care ar face presiuni asupra primarului ar fi tocmai preşedintele Consiliului Judeţean Radu Moldovan, care nu l-ar avea la inimă pe Roland Venig din cauza că ar fi prea slobod la gură.

Chiar primarul recunoaşte că mereu a spus ce a avut pe inimă chiar dacă acest lucru l-a costat scump. Printre „scăpările” care l-au adus pe edil în atenţia publică se numără şi bancurile deocheate pe care le posta pe pagina sa de Facebook, dar şi gafa din 2012 care l-a trimis direct la DNA ca martor în dosarul lui Dragnea.

„Mergem seara la oameni, în jurul orei 22. Vedem cine, cum sunt, ce feţe au. În funcţie de cum se prezintă mergem noi după ei. Nu vrem să facem vâlvă. Ideea este să ducem cât mai mulţi. Facem exact cum ne-a învăţat Dragnea. Suntem echilibraţi cu maşini pe secţiile de votare. Avem cam cinci autoturisme ale membrilor de partid. Dacă nu ne ajung, ducem şi cu Loganul de la primărie. E un Logan bun, cu opt locuri. Noi vrem să ducem cât mai multă lume, nu neapărat cum să voteze”, a spus Roland Venig unui reporter Gândul sub acoperire în 2012.

Cele mai „spumoase” zvonuri care-l au în centru pe edilul oraşului-staţiune sunt legate de o fotografie deocheată. Conform unui ziar local, anul trecut, primarul Roland Venig s-ar fi pozat dezbrăcat, fotografia în cauză urmând să ajungă la presupusa lui amantă. Facebook-ul i-a jucat însă feste primarului, acesta postând fotografia în cauză chiar pe pagina sa de pe reţeaua de socializare şi nu într-un mesaj privat cum avea în plan.

Primarul s-ar fi autosesizat rapid, ştergând nu doar fotografia în cauză, ci contul cu totul. Gurile rele spun că fotografia ar fi ajuns la persoane rău-voitoare care ar folosi-o ca „armă” de şantaj.

 

Electrica, pe cale să stingă lumina în Primăria Sângeorz-Băi

 

În 2013, Roland Venig a mai trecut printr-un moment uşor penibil. Cu datorii către diferite firme şi chiar către furnizorii de servicii, Primăria Sângeorz-Băi era ameninţată cu stingerea luminii de către Electrica dacă nu îşi plăteşte dările, care ajungeau la 20.000 de lei.

Şi cei 70 de angajaţi ai primăriei au fost nevoiţi să strângă din dinţi după ce plata salariului a întârziat două luni.

Primăria Sângeorz-Băi a ajuns în această situaţie din cauza unei corecţii financiare, aplicate în baza Ordonanţei 66/2011 (prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor la obţinerea şi utilizarea fondurilor europene). Ulterior, Guvernul a dat o altă ordonanţă 14/17 iulie 2013, prin care se angaja să plătească de la bugetul de stat toate acele corecţii privind neconformităţile la programele europene.

Proiectul care a adus Primăria Sângeorz-Băi în această situaţie a fost cel de reabilitare a infrastructurii de turism balnear, făcut în parteneriat cu Turda. Primăria Sângeorz-Băi fiind ordonator de credite şi pentru Turda, toate corecţiile financiare au căzut pe capul lui Roland Venig.

Cum Guvernul a întârziat cu banii, Primăria Sângeorz-Băi a fost nevoită să suporte costurile din bugetul propriu.

Potrivit Trezoreriei Bistriţa datoriile în 2013 ajungeau la 8 milioane de lei, însă la finalul anului situaţia s-a stabilizat. Momentan, datoriile primăriei nu trec de 200.000 de lei, arieratele fiind inexistente.

 

Nemţii, interesaţi de hotelurile mamut din Sângeorz-Băi

 

Ceea ce pare să cântărească cel mai mult în decizia de a părăsi Primăria este tocmai interesul nemţilor pentru hotelurile mamut din Sângeorz-Băi. Primarul Roland Venig spune că este în discuţii avansate cu autorităţile nemţeşti, care şi-ar dori să îşi „relocheze” persoanele în vârstă cu nevoi speciale tocmai în România.

Potrivit calculelor pragmatice ale nemţilor, îngrijirea unui singur bătrân cu nevoi speciale în Germania îi costă aproape 5.000 de euro lunar, în timp ce în România, suma s-ar înjumătăţi.

A fost luat în calcul oraşul-staţiune tocmai pentru că are mai multe hoteluri pregătite pentru astfel de servicii şi nici de personal specializat nu duce lipsă, deşi în momentan în sistem nu lucrează mai mult de 100 de persoane.

Dacă negocierile cu nemţii decurg bine, primarul Roland Venig ia în calcul renunţarea la primărie şi reîntoarcerea în turism. Acesta s-ar putea ocupa chiar de programul de relocare a persoanelor în vârstă din Germania.

Vizat ar fi pentru această relocare Hotelul Hebe, care are o capacitate de 1000 de locuri şi care momentan supravieţuieşte doar cu ajutorul biletelor de tratament eliberate de stat. Înainte să preia cârma Primăriei Sângeorz-Băi, Roland Venig, care este inginer de meserie,  a lucrat timp de 13 ani la Hotelul Hebe.

Hotelul a fost în proprietatea APAPS (mai apoi AVAS), după care a trecut în portofoliul Ministerului Turismului, care s-a scos la vânzare în toamna anului 2001. A fost achiziţionat, în urma unei negocieri directe de către Gheorghe Simion, care a cumpărat un pachet de acţiuni de aproape 90% cu 25 de miliarde de lei vechi. Cumpărătorul s-a obligat la acea dată să facă investiţii în valoare totală de 483.000 de dolari, investiţii care s-au întins pe 3-4 ani.

În spatele tranzacţiei s-a aflat însă libanezul Mohammad Murad, care deţine mai multe hoteluri pe litoralul românesc, dar şi lanţul de restaurante fast-food Spring Time. În portofoliul fraţilor Murad se află şi firme de construcţii dar şi companii producătoare de conserve.

Mohammad Murad a fost primul căruia Roland Venig a vrut să îi prezinte oferta nemţilor, bătând drumul până la Bucureşti în acest scop. Libanezul nu a fost însă dispus să îşi facă timp pentru o întâlnire cu social-democratul Roland Venig. Edilul spune că dacă nu va ajunge la nicio înţelegere cu Murad, va lua în calcul şi Hotelul Someşul, care are peste 500 de locuri de cazare. Acesta a aparţinut Uniunii Generale a Sindicatelor din România.

Edilul este convins că venirea nemţilor în Sângeorz-Băi va revitaliza oraşul-staţiune şi va oferi locuri de muncă bine plătite locuitorilor săi, chiar dacă la buget nu se va simţi foarte mult.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version