Președintele Klaus Iohannis a anunțat că este ”aproape hotărât” să convoace un referendum pe tema justiției odată cu alegerile europarlamentare din data de 26 mai. Din acest punct încep jocurile politice, iar riscurile sunt uriașe, dacă ținem cont că la scurt timp după referendum vom avea și alegeri prezidentiațiale.

Evident, cel mai mare risc este cel al neîndeplinirii pragului de prezență. Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente, iar pentru a fi validat trebuie ca 25% dintre cei care au votat să spună DA sau NU la întrebarea adresată pe buletine.

În acest condiții ar fi nevoie ca la referendum să voteze peste 6 milioane de oameni, un număr uriaș de votanți, care se înregistrează cu greu la alegerile europarlamentare. Spre exemplu, la alegerile europarlamentare din 2014 prezența a fost de 32,4%, aproape 6 milioane de voturi.

Cum joacă politic fiecare tabără

În ceea ce privește tabăra PSD-ALDE, este clar că aceștia vor boicota cât se poate de mult acest referendum. Marele avantaj este că ei vor organiza referendumul din punct de vedere logistic, iar asta înseamnă că pot găsi soluții de boicot. Una dintre cele mai simple ar fi organizarea alegerilor europarlamentare și a referendumului în locații diferite. Astfel, PSD și ALDE își pot mobiliza oamenii la vot doar pentru alegerile europarlamentare, dar nu și pentru referendum.

Va fi destul de complicat un boicot generalizat, dar cum electoratul PSD-ALDE reprezintă aproape 40% dintre cei care merg la vot, asta va conta foarte mult în ecuația pragului de prezență.

În ceea ce privește tabăra lui Klaus Iohannis, aici situația este mai complicată. USR și PLUS vor susține cu toată inima acest referendum, în timp ce liberalii vor fi divizați. Sunt mulți primari PNL care au probleme penale și nu fi dispuși să treacă un astfel de referendum, pentru că i-ar afecta din punct de vedere personal.

În ceea ce privește Pro România și PMP-ul lui Traian Băsescu, pentru aceștia va fi dificil să se poziționeze. Chiar dacă vor susține referendumul, disputa politică dintre Iohannis și Dragnea îi va ține în afara ringului la aceste alegeri, ori asta nu le aduce niciun beneficiu politic, fiind vorba despre două partide care trebuie să tragă tare pentru a trece pragul electoral.

Politic, jocul va fi extrem de complicat. Cu alegerile europarlamentare trecute în plan secund, întreaga discuție se va purta pe referendum. La cum arată situația în acest moment, societatea va fi puternic polarizată și se va merge la extreme, o cale de mijloc nefiind posibilă.

Cheia referendumului: întrebarea de pe buletinele de vot

Fostul președinte Traian Băsescu atrăgea atenția că un astfel de referendum este extrem de riscant pentru președinte, cel care va trebui să găsescă o întrebare atât de bună încât să mobilizeze electoratul la vot.

Juridic, întrebarea va merge la controlul Curții Constituționale. În condițiile în care avem peste 100 de decizii CCR care trebuie transpuse în lege există un mare risc ca această întrebare să nu treacă controlul de constituționalitate. O altă constrângere este cea legală, întrebarea de la referendum fiind limitată ca opțiuni prin lege.

Ce câștigă și ce pierde Klaus Iohannis

Pentru Klaus Iohannis, un referendum pe justiție îi poate aduce mai multe pierderi politice, decât câștiguri. Dacă va fi validat referendumul, președintele va avea o victorie de prestigiu în fața PSD, dar acesta este un referendum consultativ și nu are putere de lege. Politic vorbind, o validare a referendumului va distruge strategia liderilor PSD, cei care spun că au fost aleși în 2016 pentru a face ”dreptate până la capăt”.

Pe de altă parte, dacă va pierde la referendum, pentru Klaus Iohannis este pus în pericol inclusiv al doilea mandat de președinte. Cu Liviu Dragnea victorios, acesta va intra cu un alt tonus în cursa prezidențială, iar PSD va avea mână liberă să facă modificări nenumărate în domeniul justiției.

Un posibil referendum pe tema justiției implică multe riscuri pentru Klaus Iohannis, tocmai de aceea președintele spune că este ”aproape hotărât” și că se analizează foarte bine în laboratoare. Riscurile sunt foarte mari, iar câștigurile destul de mici și tocmai de aceea rămâne de văzut dacă nu cumva aceasta este o strategie a președintelui de a mobiliza, pentru moment, electoratul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.