In speranta ca soferii bistriteni se vor disciplina si nu vor mai parca pe unde apuca, Dumcor continua, cu avizul municipalitatii, sa ridice masinile si sa le transporte pe strada Zefirului.
Pentru a-si recupera autoturismele, bistritenii sunt nevoiti sa scoata din buzunar nu mai putin de 450 de lei, pentru unii dintre ei aceasta suma reprezentand chiar si jumatate din leafa castigata pe o luna de munca.

Ovidiu Gabrian, seful Biroului de Ordine Publica din cadrul Politiei Locale, spune ca de la începutul anului si pana în prezent, au fost ridicate în total un numar de 1.101 autoturisme. Dintre acestea, 462 au fost depistate ca fiind parcate neregulamentar de catre politistii de la Serviciul Rutier al municipiului Bistrita si 639 de catre politistii locali.

Pentru fiecare masina, 150 de lei sunt banii primariei, suma care reprezinta amenda. Mai apoi, patitul trebuie sa plateasca 300 de lei pentru recuperarea masinii ridicata de firma prestatoare a acestui serviciu – Dumcor SRL -, iar pentru fiecare zi de întarziere, soferii ar trebui sa mai scoata din buzunar 30 de lei, reprezentand taxa de chirie a autovehiculului.

O afacere veche si profitabila

În urma cu trei ani, edilul Bistritei, primarul Ovidiu Cretu, promova un proiect de hotarare prin care Politia Comunitara, alaturi de Politia Rutiera, aveau dreptul sa descongestioneze strazile din Bistrita prin blocarea rotilor autovehiculelor care parcheaza ilegal. În ciuda amenzilor aplicate, mare lucru nu s-a întamplat, fiindca soferii tot parcheaza pe unde apuca, iar trotuarele municipiului sunt mare parte din ele ocupate de autoturisme. Soferii spun ca nu au alta solutie deoarece numarul parcarilor din Bistrita este mic în comparatie cu numarul foarte mare de masini care circula în oras. Ca si cum blocatul rotilor nu a fost destul, primaria a decis sa si ridice masinile parcate anapoda, cu ajutorul firmei SC Dumcor SRL, care presteaza activitatea.
Soferul prins în neregula trebuie sa plateasca 300 de lei pentru recuperarea masinii ridicate de firma prestatoare, iar pentru fiecare zi de întarziere, ar trebui sa mai scoata din buzunar 30 de lei, reprezentand taxa de chirie a autovehiculului. Alti 150 de lei vor merge la Taxe si Impozite, suma aceasta reprezentand amenda.
În luna octombrie 2009, Primaria Bistrita anunta ca dupa ce mai multe licitatii pentru preluarea serviciului de ridicare a masinilor parcate ilegal au esuat, întrucat nimeni nu s-a aratat interesat de acesta, municipalitatea a purtat discutii cu o firma care a dorit sa preia o astfel de activitate. Cert este ca în aceeasi luna contractul este atribuit societatii Dumcor SRL Bistrita.
Atribuirea acestui serviciu unui agent economic li s-a parut mult mai rentabila reprezentantilor primariei decat achizitionarea unui utilaj specific, desi amortizarea costurilor nu ar fi durat foarte mult. Desi Dumcor facea bani frumosi de pe urma masinilor parcate neregulamentar, din aceasta suma municipalitatea a primit doar 3%. Mai exact, primaria primea din cei 300 de lei doar 9 lei.
Anul trecut, în luna aprilie, contractul a expirat, astfel ca a avut loc o noua licitatie în acest sens, castigata tot de Dumcor. În noul contract încheiat cu municipalitatea, portia care a mers la bugetul local a fost 10% din încasari, fata de 3%, cat era initial.
Acest lucru l-a revoltat extrem pe administratorul firmei Dumcor, Corneliu Rosu, ale carui calcule au fost date peste cap. Mai mult, patronul firmei sustinea la vremea respectiva ca a fost „avut la mana” de Primaria Bistrita, iar afaceri de genul acesta nu mai vrea niciodata.

Dumcor, din nou castigatoare

Anul acesta, contractul semnat între primarie si Dumcor a expirat din nou, astfel ca a fost organizata înca o licitatie. Desi Corneliu Rosu sustinea sus si tare ca nu mai vrea sa faca afaceri cu Primaria Bistrita, firma sa a iesit din nou castigatoare. De data aceasta, doar 12 la suta din profit va ajunge la bugetul local.
Pentru a putea participa la licitatie, ofertantii au trebuit sa detina o masina specializata, dotata cu brat mobil de ridicare a autovehiculelor, omologata ISCIR, care sa poata ridica si transporta autovehicule cu masa proprie de cel putin 3.500 kg, precum si personal calificat angajat pentru manipularea macaralei, cu diploma de macaragiu.
Dumcor este unica firma din Bistrita care întruneste aceste conditii, fiind de altfel si singura care participa la licitatiile organizate de primarie pentru prestarea activitatii de ridicare a autoturismelor.
Conform contractelor anterioare, daca primaria da comanda telefonica, 15 minute este durata maxima de interventie a utilajului, în caz contrar firma riscand o amenda de la 500 la 1.000 lei. De asemenea, durata operatiunilor de ridicare nu trebuie sa depaseasca 10 minute în conditii climatice si tehnice normale.

 12%, banii primariei

Excluzand taxa de deblocare si amenzile care sunt încasate de Primaria Bistrita, administratia locala mai aduna la buget 12 procente din încasarile pe care Dumcor SRL le face de pe spatele soferilor neatenti sau în lipsa unei alte variante de a-si parca masina.
Oricum, situatia e mai buna decat în anii precedenti, cand la bugetul local ajungeau doar trei procente, în 2009, si 10 procente, în 2010.
Pentru acelasi serviciu, primaria Sectorului 1 din Bucuresti încaseaza 20% din totalul veniturilor operatorului economic provenite din ridicarea masinilor parcate ilegal. Primaria Cluj-Napoca, în schimb, detine un serviciu propriu de acest fel, adunand la buget sume importante.
Totusi, exista si primarii care nu ridica masini, un exemplu în acest sens fiind cea a sectorului 5 din Capitala, unde Marian Vanghelie a decis sa îi ierte pe soferii care parcheaza pe unde apuca.

SC Dumcor SRL, amendata cu 5.000 de lei

Deoarece multi bistriteni s-au plans Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Bistrita-Nasaud (CJPC BN) ca SC Dumcor SRL, firma care ridica masinile de pe domeniul public al municipiului, aplica practici ilegale, comisarii au decis sa verifice daca într-adevar lucrurile stau asa si sa ia masuri în acest sens.
Conducerea CJPC BN si-a pus si mai multe semne de întrebare dupa ce un cetatean i-a informat, printr-o sesizare, ca a ramas fara masina dupa ce a parcat-o pe locul unde avea abonament un alt om. Asta în conditiile în care, potrivit regulamentului întocmit de Primaria Bistrita, firma Dumcor avea obligatia sa imobilizeze automobilul si nu sa-l ridice si sa-l transporte în parcul auto, atat timp cat acesta nu încurca circulatia în zona.
În cele din urma, firma a fost amendata cu suma de 5.000 de lei si a fost oprita o buna bucata de vreme sa mai ridice masinile în toate parcarile din municipiu care nu sunt semnalizate corespunzator si nu au înscrise pe tablitele indicatoare atentionarile specifice din care sa rezulte clar ca exista riscul ridicarii autoturismelor.
Administratorul acesteia a contestat însa în instanta amenda primita de la CJPC BN si mai mult decat atat, a depus o plangere penala la sediul Inspectoratului Judetean de Politie Bistrita-Nasaud împotriva inspectorului care l-a sanctionat, pentru abuz în serviciu.

Iulia Bartha
iulia@gazetadebistrita.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.