Ridicarea masinilor din municipiu in pauza!
Cretu, nemultumit politistii locali, taie veniturile Dumcor
„Relatia de iubire” dintre primarul Ovidiu Cretu si Corneliu Rosu, proprietarul firmei Dumcor, cea care se indeletniceste cu ridicarea masinilor parcate neregulamentar in municipiu, s-a cam deteriorat. In ultimele trei saptamani nicio masina nu a mai fost ridicata de Dumcor.
Ovidiu Cretu a declarat pentru Gazeta de Bistrita ca de fapt nemultumirea sa este legata nu de Dumcor, ci de activitatea politistilor locali.
Primarul pare a fi suparat pe Dumcor, vizavi de care el afirma in cadrul unei sedinte de consiliu local ca este nemultumit de modul in care isi desfasoara activitatea.
Cel care practic l-a determinat pe primarul Cretu sa isi declare nemultumirile legate de ridicarea masinilor din municipiu a fost consilierul local Dan Molnar, care a pus pe tapet in cadrul sedintei de consiliu faptul ca angajatii Dumcor ridica masinile fara sa respecte Regulamentul privind activitatea blocarilor si ridicarilor de masini, adoptat de Consiliul Local Bistrita.
Molnar a pus punctul pe „i”
„Am vazut pe strada Alexandru Odobescu masina de la Dumcor, firma care se ocupa de ridicarile auto din oras, care intorcea pe linia continua, in graba, de parca masina pe care a ridicat-o era furata. Am aflat ca firma Dumcor nu respecta intervalul impus pentru ridicarea masinilor. Hotararea de consiliu local prevede ca masinile se ridica la un interval de o ora de la momentul in care a fost blocata roata. Cei de la Dumcor nu respecta acest interval, ridica masinile mult mai repede. Ar trebui sa facem ceva in acest sens. Am acte si pot sa aduc copii prin care sa dovedesc ca acestia nu respecta regulile”, a precizat Molnar in cadrul sedintei de consiliu local, din luna noiembrie.
Un caz concret este cel al unui conducator auto din comuna Maieru, care, aflat pe data de 19 noiembrie in municipiul Bistrita, din cauza ca a parcat neregulamentar pe locul rezervat persoanelor cu handicap s-a pomenit cu rotile masinii, blocate, dar si cu autoturismul ridicat. Daca intre momentul blocarii rotilor autoturismului si cel al ridicarii acestuia de catre firma autorizata Dumcor ar fi trecut intervalul de o ora, asa cum este prevazut in regulamentul adoptat de Consiliul local, nu ar fi fost nicio problema, fiind astfel intrunite prevederile legale. Insa nu s-a intamplat nici pe de parte asa. Potrivit unor documente remise Gazetei de Bistrita de consilierul Dan Molnar in legatura cu patania maiereanului, reiese foarte clar ca blocarea rotilor si ridicarea autoturismului parcat neregulamentar s-a produs simultan. Astfel, conform procesului verbal incheiat de politistul local, ora la care se dispune blocarea rotilor, si totodata ridicarea masinii este ora 16:52. La aceeasi ora este completat si procesul verbal de ridicare a masinii de catre reprezentantul firmei Dumcor.
Ceea ce s-a intamplat in acest caz este total opus a ceea ce prevede „Regulamentul privind activitatea de blocare a autovehiculelor oprite sau stationate neregulamentar, precum si de ridicare, transport, depozitare si eliberare a acestor autovehicule in municipiul Bistrita”, la aqrticolul 28, litera „i”: „In cazul in care pentru un autovehicul sau o remorca ramasa imobilizata cu dispozitiv de blocare mai mult de 1 ora, nu s-a facut dovada platii prestatiei, agentul constatator va anunta societatea autorizata pentru ridicarea si depozitarea autovehiculului; anuntarea societatii autorizate se va face in cel mult 24 de ore de la aplicarea dispozitivului de blocare”.
De aici putem deduce un singur lucru: politistii care se ocupa de aceasta activitate sunt insotiti permanent de reprezentantii Dumcor, practic toti impreuna nefacand altceva decat sa „vaneze” indisciplinatii, fara insa a tine cont de lege. De altfel, acest aspect a mai fost semnalat in mass media bistriteana, fara niciun efect insa, fiindca administratia locala a fost surda si oarba, mergand pe principiul o mana spala pe alta si amandoua obrazul, iar banul sa iasa.
Politia locala, vinovatul principal
Legat de nemultumirea pe care o are fata de blocarea si ridicarea masinilor ce parcheaza neregulamentar pe raza municipiului, primarul spune ca de fapt nu are nicio problema cu cei de la Dumcor, ci cu politistii, adica cei de la Politia Locala din cadrul Primariei Bistrita, dar si cu cei de la Politia Rutiera, din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud (IPJ BN).
„De vina nu este Dumcor, ci Politia locala si Politia Romana. Eu nu vreau sa ma amestec in curtea Politiei Romane, care are dreptul, conform legii, sa faca ridicarile numai de pe carosabil. Si foarte bine face, fiindca acolo unde masina nu stationeaza regulamentar pe carosabil, aceasta trebuie ridicata deoarece carosabilul trebuie eliberat. Din punct de vedere din statiile de taxi, de pe trotuare, din locurile pentru persoanele cu handicap, aici apare nemultumirea mea si de aceea am luat masura ca orice ridicare sa se faca cu semnatura mea personala”, a declarat pentru Gazeta de Bistrita, primarul Ovidiu Cretu.
Din modul in care au actionat cei de la Politia Locala putem deduce doua aspecte: ori politistii primariei nu cunosc suficient de bine regulamentul de blocare si ridicare a masinilor, ori manati de un exces de zel eludeaza prevederile legale. Intrebat despre aceasta, primarul Bistritei ia apararea subordonatilor sai si spune ca se respecta regulamentul.
„In general au respectat. In general!”, a afirmat Ovidiu Cretu.
Pentru a mai domoli lucrurile, la ultima sedinta de consiliu local primarul declara ca toate procesele verbale referitoare la ridicarile auto vor fi semnate incepand din acel moment de el personal. Insa de atunci si pana acum nu s-a intamplat absolut nimic, intrucat edilul nu a avut ce semna.
„Nu am semnat niciun proces verbal. Noi nu vrem sa folosim firma respectiva ca o afacere. Vrem sa disciplinam circulatia si miscarea si stationarea vehiculelor in municipiu, acesta este scopul nostru. In parcari sau pe trotuare este preferabil ca masina sa fie blocata si sa se rezolve problema in aceasta parte”, a declarat Ovidiu Cretu.
Edilul nu a dat nici macar un avertisment celor care au incalcat prevederile legale, considerand ca astfel de masuri sunt degeaba. Insa din declaratia primarului putem intelege si faptul ca politistii locali bistriteni nu cunosc suficient de bine prevederile regulamentului.
„Nu am dat niciun avertisment, am luat aceasta masura pentru ca degeaba avertizezi pe cineva. Daca nu controlezi personal, lucrurile nu se indreapta si atunci voi avea o perioada de cateva luni in care voi semna eu personal. Vor invata in aceasta perioada ce si cum trebuie sa faca si apoi voi da dreptul de semnatura celor din strada (n.r. – politistilor locali)”, a spus Ovidiu Cretu.
Dumcor, la al treilea contract
In urma cu trei ani, primarul Ovidiu Cretu promova un proiect de hotarare prin care Politia Comunitara, alaturi de Politia Rutiera, aveau dreptul sa descongestioneze strazile din Bistrita prin blocarea rotilor autovehiculelor care parcheaza ilegal. Ca si cum aceasta nu a fost destul, primaria a decis sa si ridice masinile parcate anapoda, cu ajutorul firmei SC Dumcor SRL.
Astfel, cei prinsi in neregula trebuie sa plateasca 300 de lei pentru recuperarea masinii ridicate de firma prestatoare, iar pentru fiecare zi de intarziere, ar trebui sa mai scoata din buzunar 30 de lei, reprezentand taxa de chirie a autovehiculului. Alti 150 de lei merg la Taxe si Impozite, suma aceasta reprezentand amenda.
In octombrie 2009, municipalitatea anunta mai multe licitatii pentru preluarea serviciului de ridicare a masinilor parcate ilegal au esuat, intrucat nimeni nu s-a aratat interesat de acesta. Drept urmare, s-au purtat discutii cu o firma care a dorit sa preia o astfel de activitate. Cert este ca in aceeasi luna contractul este atribuit Dumcor SRL.
Atribuirea acestui serviciu unui agent economic li s-a parut mult mai rentabila reprezentantilor primariei decat achizitionarea unui utilaj specific, desi amortizarea costurilor nu ar fi durat foarte mult. Desi Dumcor facea bani frumosi de pe urma masinilor parcate neregulamentar, din aceasta suma municipalitatea a primit doar 3%. Mai exact, primaria primea din cei 300 de lei doar 9 lei.
Anul trecut, in luna aprilie, contractul a expirat, astfel ca a avut loc o noua licitatie in acest sens, castigata tot de Dumcor. In noul contract incheiat cu municipalitatea, portia care a mers la bugetul local a fost 10% din incasari, fata de 3%, cat era initial.
Acest lucru l-a revoltat foarte tare pe administratorul Dumcor, Corneliu Rosu, ale carui calcule au fost date peste cap. Mai mult, patronul firmei sustinea la vremea respectiva ca a fost „avut la mana” de Primaria Bistrita, iar afaceri de genul acesta nu mai vrea niciodata.
Cu toate acestea, anul acesta, Rosu a semnat un al treilea contract cu municipalitatea. De data aceasta, 12% din incasarile Dumcor ajungla bugetul local.
CJPC BN i-a taxat
Vizavi de prestatiile Dumcor, multi soferi au depus plangeri la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorului Bistrita-Nasaud (CJPC BN). In urma acestora, CJPC BN a controlat activitatea depusa de firma, inspectorii constatand ca Dumcor nu actioneaza conform prevederilor legale. Drept urmare, firma a fost amendata cu suma de 5.000 de lei pentru practici ilegale. Amenda a fost insa contestata in instanta, dosarul fiind pe rolul instantei Judecatoriei Bistrita. Pana acum au avut loc sase termene in acest proces, ultimul avand loc saptamana trecuta. Dar pentru ca la dosar au mai fost solicitate noi acte, s-a stabilit o noua dezbatere a dosarului in februarie, anul viitor.
Liana Muresan
redactie@gazetadebistrita.ro