Pe masa liderilor PSD a ajuns un sondaj foarte interesant, iar datele acestuia au intrat în posesia STIRIPESURSE.RO. Acest sondaj a fost efectuat pentru a evalua impactul pe care l-au avut protestele generate de OUG 13.

La prima vedere, impactul asupra PSD nu este unul foarte mare, dar este unul cu dublă măsură. Conform sondajului, PSD are în acest moment 42%, față de 44, 14% cât a obținut la alegerile parlamentare din 2016. Impactul este dublu, pentru că, pe de o parte PSD a pierdut două procente, iar pe de altă parte nu a avut parte de ”luna de miere” de care se bucură orice partid care câștigă alegerile și care îi aduce o creștere de 3-4 procente față de rezultatul direct al votului. Dacă privim lucrurile astfel, PSD a pierdut 5-6 procente ca urmare a protestelor generate de OUG 13.

Conform sondajului intern al PSD, liberalii au crescut puțin în această perioadă. Dacă la alegeri PNL a obținut 19,5%, conform acestui sondaj liberalii au 22%. Este posibil ca o parte din electoratul liberal să se fi întors datorită faptului că președintele Klaus Iohannis a început să joace.

Surpriza acestui sondaj o constituie USR. La alegerile parlamentare, USR a obținut 8,61%, iar în sondajul intern al PSD, USR are 5%. Este o surpriză, dat fiind faptul că USR a fost partidul care a susținut cel mai mult mesajele străzii, iar în Parlament s-au comportat ca niște protestatari veniți direct din stradă.

Efectul OUG 13 nu se resimte foarte tare pentru ALDE. Au obținut 5,61% în alegeri, iar pe sondajul intern al PSD au 5%. Nici pentru PMP nu s-a resimțit vreun cutremur, pentru că au 4% în sondajul intern și au obținut 5% în alegerile parlamentare. De asemenea, UDMR a rămas la același procent stabil de 5%.

Conluzii

1. Sursa mai sus mentionata sustine  că rămâne o masă critică de 18-20% din electorat care nu se simte reprezentată de niciun partid. Din cercetările sociologice efectuate în rândul celor care au mers la proteste, mulți dintre aceștia nu votaseră cu niciun partid, așa că este posibil să facă parte din electoratul nereprezentat. O serie de proteste de asemenea amploare ar putea genera o mișcare politică extrem de puternică, dar deocamdată nu există un lider care să capitalizeze ”strada”.

2. PSD intră pe un trend descendent încă de la începutul guvernării și toate teoriile sociologice ne arată că un exercițiu guvernamental erodează, nu crește nu partid politic. Acest aspect este unul important în vederea alegerilor prezidențiale din 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.