Ancheta procurorilor de la Parchetul General cu privire la acordarea certificatelor de revoluționar și-a produs deja primele efecte săptămâna ce tocmai s-a încheiat. Acțiunile vizează fapte de corupție într-un dosar ce privește acordarea și primirea ilegală a unor titluri de luptător cu rol determinant în Revoluția din 1989.

 

La mijlocul săptămânii trecute, un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție punea pe jar bistrițenii. Procurorii anunțau efectuarea a 21 de percheziții în București și mai multe județe din țară, printre care și Bistrița-Năsăud. Perchezițiile aveau loc la domiciliul unor persoane și sedii de instituții, într-un dosar care, spun surse ale Gazetei de Bistrița, este doar vârful unui iceberg ale cărui dimensiuni reale se vor vedea în curând, cel al obţinerii titlurilor de revoluţionari şi de luptător cu rol determinant în revoluţie de pe urma cărora au obţinut beneficii consistente.

 

Avram a dat cu subsemnatul în faţa procurorilor. El spune că l-au „invitat”

Miercuri, 16 noiembrie, mai multe locuințe și sedii de instituții din țară au fost percheziționate, câteva persoane au fost reținute – printre care și secretarul de stat Adrian Sanda, șeful Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor – iar altele au fost aduse sau invitate la audieri. Printre cei „invitați” la București, pentru audieri, a fost și administratorul public al municipiului Bistrița, George Avram. Fost viceprimar în mandatul anterior, George Avram este nu doar membru de vază al PSD, ci și președinte al Asociației „22 Decembrie 1989” din Bistrița.

Cauza în care Avram fusese „invitat” să dea cu subsemnatul la Parchetul General vizează fraude comise la nivelul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor în acordarea titlurilor noii categorii de revoluționari – Luptător cu rol determinant – introduse prin OUG nr. 95/2014, emisă de Guvernul Ponta, ce modifica Legea nr. 341/2004.

„Această modificare legislativă a favorizat apariția, atât la nivelul asociațiilor județene de revoluționari, cât și la nivelul celor două instituții publice cu atribuții în acordarea acestor titluri (…), a unor persoane interesate să promoveze acțiunile revoluționarilor din țară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obținerea în mod fraudulos a titlurilor de „Luptător cu rol determinant” în cadrul Revoluției și, implicit, obținerea ilegală a drepturilor bănești aferente”, se preciza în comunicatul Parchetului.

 

Miercuri „invitat”, joi „sub control judiciar”

Nici înainte, nici după întoarcerea de la Parchet, George Avram nu a făcut declarații clare cu privire la audierile la care a fost invitat. Singurele lui precizări certe au fost legate de dezmințirea unor percheziții care să fi avut loc în Bistrița, și de faptul că …nu poate da alte detalii. Motivul din cauza căruia nu a putu da detalii s-a văzut la nici 24 de ore de la primele declarații ale lui George Avram, când a apărut cel de-al doilea comunicat al Parchetului pe acest subiect: mai multe persoane puse sub învinuire, cu șapte propuneri de arestare și cinci plasări sub control judiciar. Printre cei puși sub control judiciar, pentru „săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influență și a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată”, nimeni altul decât George Avram, alături de un alt revoluționar din Bistrița, Ioan Blaga.

ioan-blaga-ziar-de-bistrita

O ștampilă falsă și un apartament conspirativ

Tăvălugul perchezițiilor, care s-a lăsat cu propunerea de arestare și, evident, demiterea secretarului de stat Adrian Sanda, numit în fruntea SSPR în 2014, de către premierul de la acea vreme, Victor Ponta, dar și cu plasarea sub control judiciar a doi revoluționari „de frunte” ai județului, a pornit, se pare, tocmai din Bistrița-Năsăud.

La începutul acestui an, un alt revoluționar bistrițean, originar din Sibiu, făcea niște dezvăluiri incendiare cu privire la falsificarea de documente pentru acordarea de titluri de „Luptător cu rol determinant în Revoluție”. Un material pe această temă a fost prezentat pe larg și în paginile Gazeta de Bistrița, din data de 21 martie 2016.

Ioan Bența dezvăluia la vremea respectivă cum a fost ademenit la București, într-un apartament conspirativ, împreună cu alte persoane, unde au fost puși să modifice unele documente din dosarele de revoluționar. Aceasta se pare că a fost procedura prin care sute de persoane din toată țara au ajuns peste noapte „Luptător cu rol determinant în Revoluție”, beneficiind în mod fraudulos de prevederile legii.

Anterior acestui episod, Ioan Bența reclamase faptul că ștampila Asociației de revoluționari din Bistrița, „22 Decembrie 1989”, a fost folosită în fals pentru o motivare care a stat la baza emiterii OUG nr.95/2014.

„Odată cu publicarea Ordonanţei 95 la sfârşitul lui 2014, citind atent ordonanţa am observat că se doreşte astuparea a tot ce era murdar, de alţii înainte şi care şi acum conduc instituţii sau asociaţii de revoluţionari. (…) Ştampila asociaţiei de revoluţionari din Bistriţa apare pe protocolul încheiat între SSPR şi asociaţiile revoluţionare. Aceeaşi stampilă face parte şi din expunerea de motive a ordonanţei către Parlament, prin care secretarul de stat Adrian Sanda l-a promovat. Acolo se motiva că e vorba de voinţa celor 70 de semnatari ai protocolului. Ştampila era pusă în fals pe document. Nu vom găsi nicăieri aspecte despre determinanţi şi plăţi acordate adevăraţilor revoluţionari, conform celor stipulate în motivare. Eu, descoperind chestiunea cu ştampila, m-am adresat către Parlamentul Românie şi Parlamentul European. Am trimis Senatului petiţii pe site-ul oficial prin care arătam că sunt duşi în eroare şi că sunt puşi să voteze o ordonanţă a cărei motivare vine cu falsuri”, mărturisea Bența.

 

E doar începutul?

Judecând după cele declarate de Ioan Bența și după explicațiile date de procurorii Parchetului General cu privire la dispunerea urmării penale în dosarul „Certificate false de revoluționar”, se pare că într-adevăr lucrurile nu se vor opri aici. Procurorii fac referire în ambele comunicate de presă și la includerea pe lista localităților „în categoria celor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului, altele decât cele prevăzute în prevăzute la art. 1 indice 2 din H.G. 1412/2004, așa cum a fost modificată de H.G. nr. 99/2015, după cum urmează: Deva, Buzău, Herculane, Târgoviște, Brăila”. Condiția elementară pentru acordarea unui titlu de „Luptător cu rol determinant” este tocmai  ca o persoană care solicită acordarea titlului să fi desfășurat acțiuni revoluționare în localităţile incluse în categoria celor cu rol determinant, descrisă mai sus, în cadrul Revoluţiei.

Dar, deocamdată, să ne rezumăm doar la Bistrița.

 

Azi în Bistrița, mâine în București, la …Baricadă

În ceea ce îl privește pe George Avram, conform propriilor sale declarații și mărturii publicate de-a lungul timpului, activitatea sa revoluționară s-a desfășurat la Bistrița. Ioan Bența povestește însă în mărturiile sale cum, în apartamentul din București în care a fost pus să își modifice unele documente din dosarul de revoluționar – pe motiv că nu va mai verifica nimeni conținutul acestuia – a ajuns din Bistrița tocmai la …București, la Baricadă. Cei trei, din apartamentul respectiv, practic și-au dat declarații de martor la evenimente unul altuia. Așa a ajuns și el să fie inclus pe lista beneficiarilor titlului de „determinant” la care ulterior a renunțat.

„Împreună cu ceilalţi doi bistriţeni, nu o să le dau numele pentru că e alegerea lor dacă vor să se autodenunţe şi ei, am mers la şedinţa de la Bucureşti. Când ne-am oprit la Ploieşti mi-au spus că trebuie să modificăm prima pagină din memoriu zicând că singura modalitate prin care noi putem să ajungem revoluţionari cu un statut de determinat. Trebuia să scriem că în 1989 am pornit din Bistriţa în 21 decembrie şi nu în 22, cum era într-adevăr. Mi s-a mai spus să ne legăm de un oraş precum Bucureşti. Gen că în 21 eram în Bucureşti şi în 22 în Bistriţa”, mărturisea la începutul anului revoluţionarul.

De asemenea Benţa mai spune că s-au întâlnit în Capitală cu Ionel Iosif, cel căruia cei trei îi semnaseră o împuternicire pentru a susţine dosarele în faţa SSPR. Conform comunicatului Parchetului General, a doua zi după audierea lui George Avram, de săptămâna trecută, numele lui Ionel Iosif apărea printre cei reținuți și propuși spre arestare, „sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată (sub forma instigării).”

 

Ultimii revoluționari din Bistrița. Mai rămăseseră doar trei…

După modificările aduse legii, Bistrița mai avea trei revoluționari, respectiv George Avram, Ioan Blaga și Ioan Bența, alţi trei bistriţeni prezenţi pe lista decretului semnat de preşedintele Iohannis fiind la momentul revoluţiei în alte localităţi din ţară. Acum, după ancheta demarată de procurori s-ar putea să nu mai rămână cu niciunul. La nivelul întregii țări sunt însă cercetate deocamdată 290 de astfel de dosare de revoluționar. Persoanele în cauză se presupune că ar beneficia în mod ilegal, începând cu data de 1 ianuarie 2015, de o indemnizaţie lunară de 2020 de lei, prin aceasta cauzându-se un prejudiciu estimat bugetului de stat în valoare totală de 12.887.600 lei.

Sursa foto : https://www.timponline.ro/

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.