Până pe data de 15 iunie, cel târziu, angajaţii instituţiilor statului, dar şi aleşii locali, judeţeni ori din Parlamentul României au obligaţia de a-şi actualiza declaraţiile de avere şi interese, conform legilor în vigoare. Aceleaşi norme legale prevăd ca documentele să fie postate pe site-ul instituţiilor publice sau pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate.

În Bistriţa-Năsăud, există multe cazuri în care declaraţiile de avere nu sunt completate şi postate la timp şi, mai grav, există instituţii care nu au nici măcar un site propriu. Inspectoratul de Poliţie Judeţean nu are declaraţiile actualizate pentru anul 2013, la Consiliul Judeţean aleşii doar în parte şi-au depus aceste documente, iar Direcţia Agricolă Bistriţa-Năsăud nu are nici măcar site.

În România, s-a dovedit nu o dată că legile sunt făcute pentru a fi încălcate. Nu sunt respectate nici măcar de cei care ar trebui să dea exemplu românilor de rând. Până pe data de 15 iunie, aleşii locali, judeţeni sau parlamentarii, dar şi funcţionarii publici or cei aflaţi în fruntea instituţiilor publice sunt obligaţi de lege să îşi actualizeze declaraţiile de avere şi interese. Aceste documente sunt de foarte multe ori completate şi postate după data limită, dar sunt cazuri în care ele nu se regăsesc nicăieri.

Aleşii judeţeni, leneşi la reactualizarea declaraţiilor de avere

 

La Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud (CJ BN) şi-au actualizat declaraţiile de avere doar o parte dintre consilierii judeţeni, mai precis 11 aleşi. Situaţia însă este una excepţională, fiindcă vorbim de patru declaraţii de avere şi interese care aparţin celor care astăzi sunt în Parlamentul României – Doina Pană, Ioan Deneş, Daniel Suciu şi Stelian Dolha, şi alte patru care aparţin celor care i-au înlocuit în funcţiile de consilieri judeţeni – Cîrcu Mirela, Nicolae Lupşan, Vasile Puica şi Szanto Arpad. Situaţie excepţională este şi cea a lui Ciprian Breşfelean care a acces anul acesta în Consiliul Judeţean BN, el înlocuindu-l în funcţie pe Ştefan Todea, după ce conducerea centrală a PP-DD l-a exclus din partid şi drept urmare i-a încetat mandatul de consilier judeţean. Preşedintele CJ BN, Radu Moldovan, are documentele actualizate încă din luna februarie, însă a avut un motiv foarte serios la bază, întrucât situaţia averii s-a modificat încă din vara anului trecut, când şi-a vândut un autoturism şi apartamentul pe care l-a avut în proprietate. Şi Dorin Popescu se numără printre cei 11 care au actualizate declaraţiile de avere şi interese, după ce a fost numit în funcţia de vicepreşedinte al CJ BN, pe care a deţinut-o, până în decembrie 2012, colegul său de partid Stelian Dolha.

În rest ceilalţi consilieri judeţeni în funcţie, indiferent de culoarea lor politică, nu au niciunul reactualizate declaraţiile de avere şi interese.

Situaţia este similară şi în cazul funcţionarilor publici din Consiliul Judeţean, ale căror declaraţii de avere şi interese datează din 2012, dar şi în cazul a trei din cei patru consilieri personali ai lui Radu Moldovan.

 

Consilierii municipali, în pas de melc

 

La Primăria Bistriţa, situaţia este asemănătoare cu cea din Consiliul Judeţean. Dintre aleşii locali în funcţie, doar 13 şi-au depus declaraţiile de avere şi interese, la care se adaugă cea a lui Andrei Rusu, al cărui mandat a încetat după ce acesta a ajuns la conducerea LDP, societate aflată în subordinea Consiliului Judeţean.

Printre aleşii locali bistriţeni care, până la închiderea ediţiei, nu aveau actualizate declaraţiile de avere şi interese se numără viceprimarul Ioan Peteleu, consilierii Camelia Tabără, Alexandru Bria, Sorin Hangan, Narcisa Ilieşi, Vasile Moldovan, Gelu Muthi, Kozuk Andrei şi Gheorghe Tuţă.

 

Poliţia nu se grăbeşte

 

În ceea ce priveşte Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud (IPJ BN), aici situaţia este şi mai rea faţă de instituţiile amintite mai sus, întrucât pentru acest an niciun angajat, dar nici cei din conducere nu au vreo declaraţie de avere şi interese actualizată. Pe site-ul IPJ BN la secţiunea în care ar trebui să găsim aceste documente nu este niciun subcapitol pentru anul 2013. Documentele nu se regăsesc nici pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate.

 

APIA, APM şi Garda de Mediu dorm în pace

 

Situaţia trasă la indigo în cazul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), pe al cărui site sunt postate declaraţiile de avere şi interese completate în 2012. Pentru acest an, nimeni nu şi-a actualizate documentele.

La Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, pentru acest an are declaraţia de avere şi interese actualizată doar fostul şef, Sever Roman. În rest, o parte dintre angajaţi au documentele completate în 2012, dar există şi care nu şi le-au reactualizat din 2011, aspect care reiese din verificările efectuate pe site-ul Agenţiei de Integritate.

Şi în cazul Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud situaţia nu este diferită. Declaraţiile de avere ale angajaţilor pot fi regăsite pe site-ul Gărzii Naţionale de Mediu, însă foarte multe datează din 2010, iar pe 2011 sau 2012 nu există niciun document reactualizat.

 

Primăriile ignoră declaraţiile de avere

 

Probleme sunt şi în cazul primăriilor din judeţ. Dacă până anul trecut se regăseau oarecare date pe portalul judeţului, acum în secţiunea dedicată primăriilor nu se regăseşte decât programul audienţelor. Partea proastă este că administraţiile locale, cu excepţia câtorva, nu au nici site-uri proprii pe care să fie postate informaţii cu privirea la activitatea desfăşurată, dar nici declaraţiile de avere ale aleşilor locali sau ale funcţionarilor publici.

 

Agricultura nu există

 

Situaţia este la fel de tragică în cazul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bistriţa-Năsăud (DADR BN) care nu are nici măcar site propriu. Declaraţiile de avere ale angajaţilor acestei instituţii nu pot fi regăsite nici pe site-ul ANI.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.