Cei din Partidul Naţional Bistriţa-Năsăud intră pe ultima sută de metri în vederea organizării alegerilor interne atât pentru filiala judeţeană cât şi pentru celelalte din teritoriu. În urmă cu două săptămâni, la Bucureşti, Biroul Permanent Naţional al partidului a stabilit câteva dintre criteriile în baza cărora se vor organiza aceste alegeri.
Pentru conducerea structurii centrale s-au anunţat deja doi candidaţi: Cătălin Predoiu şi Ludovic Orban. Cei doi vor încerca să viziteze cât mai multe organizaţii de partid din teritoriu, în vederea obţinerii de voturi după alegerile din teritoriu la Congresul Naţional al PNL unde se va stabili care dintre aceştia o vor detrona pe Raluca Turcan, actualul preşedinte interimar al partidului, după demisia Alinei Gorghiu.
Robert Sighiartău: „Dacă există persoane mai competente ca mine, să candideze”
Astfel, după şedinţa BPN a Partidului Naţional Liberal, cei din filiala Bistriţa-Năsăud au luat măsuri organizatorice. Preşedintele Organizaţiei judeţene a Partidul Naţional Liberal Bistriţa-Năsăud, deputatul Robert Sighiartău, a anunţat că au fost începute conferinţele locale de alegeri în teritoriu, până acum fiind stabilite noile conduceri la care Rebrişoara şi Cetate.
„Până la data de 22 aprilie când vom avea conferinţa judeţeană vom avea alegeri în aproape fiecare comună. Vom deschide partidul ca să primim noi membrii, vom deschide partidul ca să vină oameni bine pregătiţi, care doresc să facă parte dintr-un partid de centru-dreapta care să fie un opozant puternic al Partidului Social Democrat şi să redevenim în următorii trei-patru ani cei care guvernăm această ţară. Mă voi gândi foarte serios dacă voi candida. Am mai spus acest lucru – dacă există persoane mai competente ca mine care să simt în stare să conducă Partidul Naţional Liberal, eu nu mai avea nimic împotrivă să susţin acea persoană. Dacă consider că nu există acea persoană voi lua o decizie şi poate voi depune şi eu candidatura pentru preşedinţie” a spus liderul PNL BN.
Orban şi Predoiu vin la Bistriţa
Recent, liberalul Cătălin Cătălin Predoiu a vizitat Sălajul şi Clujul însă fără a ajunge şi în Bistriţa-Năsăud. În cele două judeţe s-a nimerit ca cei din filialele judeţene să se afle într-o şedinţă ordinară a BPJ.
Potrivit lui Sighiartău, sus-numiţii sunt obligaţi ca în perioada 2 mai-16 iunie să vină cel puţin odată la Bistriţa pentru a-şi prezenta viziunea de conducere a PNL-ului.
„Orban a fost recent la Cluj şi urmează să vină şi la Bistriţa. Va fi o agendă după care se vor ghida cei ce vor să obţină conducerea Partidului Naţional Liberal. Există posibilitatea ca Predoiu şi Orban să ne viziteze cât de curând, înainte de termenul de declanşare a campaniei interne pentru şefia structurii centrale” a spus deputatul bistriţean.
Spre deosebire de Orban, Predoiu are mai mari şanse de a obţine simpatia celor din PNL Bistriţa-Năsăud dat fiind faptul că în trecut a participat la mai multe evenimente în zonă.
Pe grabă, în linii mari agenda e stabilită
Sighiartău a vorbit în linii mari despre o posibilă detronarea liderilor din PSD: Ovidiu Creţu şi Radu Moldovan. Pentru acest ”vis împlinit”, liderul PNL Bistriţa-Năsăud spune că e nevoie de o reorganizare a filialelor şi multă muncă în teritoriu, dar şi de recrutare de noi membri. De asemenea, agenda cu alegerile la organizaţia municipală şi cea judeţeană este bătută în cuie.
„S-a stabilit ca peste câteva zile, în 25 martie să se organizeze alegeri la PNL Bistriţa, iar la aproximativ o lună după, în 22 aprilie să se aleagă liderul filialei judeţene.
Avem deja numită o comisie ce are ca sarcină monitorizarea şi organizarea alegerilor la PNL Bistriţa-Năsăud. Printre membrii acestei comisii se numără Eugen Curteanu, Marin Rus, George Gaftone şi alţii. Este o comisie imparţială formată din oameni care cunosc statutul partidului foarte bine şi care au experienţă”, mai arată acesta.
În patru ani vor scaunele lui Moldovan şi Creţu
Un alt aspect important şi totodată îndrăzneţ constă în obţinerea şefiei municipiului Bistriţa la alegerile locale din 2020. Lucru care, în opinia parlamentarului liberal, va duce la numirea unui preşedinte a Consiliului Judeţean tot din aripa PNL Bistriţa-Năsăud.
„Trebuie să privim întreg contextul. Noi, PNL atât aici cât şi la nivel naţional ne situăm într-o perioadă mai critică, dat fiind eşecul înregistrat la alegerile parlamentare. Trebuie să ne organizăm de la bază şi la nivel central. E foarte important ce se întâmplă la nivel central. Degeaba noi la Bistriţa ne reorganizăm bine, dacă în conducerea naţională a partidului nu există oameni competenţi care să fie adevăraţi lideri. Această perioadă de alegeri interne trebuie să stabilească oamenii ce vor realiza mixtul între structura centrală şi cele judeţene. La Bistriţa-Năsăud se iau deja măsuri: mergem în teritoriu, invităm membrii să adere la partid, încurajăm cele mai bune planuri politice şi mute altele.
Cred că peste patru ani vom câştiga Primăria Bistriţa şi Consiliul Judeţean. Dacă ajungem să câştigăm primăria, de fapt, atunci cu siguranţă vom avea cele mai mari şanse să dăm din PNL un preşedinte de judeţ. Repet, depinde cum ne organizăm. Trebuie să ne unim împotriva acestui DRAGON ROŞU, numit PSD, care în prezent conduce ţara. Până şi domnul Tăriceanu de la ALDE se consideră un socialist desăvârşit, demonstrând asta prin comportamentul adoptat şi modul în care abordează lucrurile”, încheie Sighiartău.
Statutul vechilor liberali, literă de lege pentru ex-PDL
Reamintim că în prezent, PNL înseamnă acei membrii vechi de partid care nu au migrat din formaţiunea politică, împreună cu vechii democrat-liberali prin procedura de fuziune din 2014. Potrivit statutului PNL, Consiliul Naţional este organismul de conducere şi decizie politică al partidului în perioada dintre Convenţiile Naţionale. Astfel, Consiliul Naţional poate adopta orice hotărâre de competenţa Convenţiei, cu excepţia adoptării de noi moţiuni sau a unui nou statut. Consiliul Naţional adoptă hotărâri în prezenţa majorităţii membrilor, cu majoritatea voturilor exprimate.
Consiliul Naţional este format din membrii Colegiului Director Naţional (CDN), eventualii miniştri ai PNL, parlamentari şi europarlamentari ai PNL, preşedinţii de consilii judeţene, primarii sau viceprimarii, preşedinţii organizaţiilor judeţene de partid.
Convocarea şedinţelor ordinare ale Consiliului Naţional de Coordonare este făcută de către Biroul Permanent Naţional, în timp ce şedinţele extraordinare sunt convocate la cererea BPN, a preşedintelui partidului sau a cel puţin o treime din preşedinţii Biroului Permanent Judeţean (BPJ).
În cazuri de urgenţă, Consiliul Naţional poate aduce modificări ale programului sau statutului partidului, cu obligaţia însă de a le supune ratificării Convenţiei Naţionale.
Consiliul Naţional este, alături de Convenţia Naţională, Colegiul Director Naţional şi Biroul Politic Naţional, unul dintre organismele de conducere a PNL la nivel naţional.
La rândul său, Convenţia Naţională se întruneşte o dată la patru ani, la convocarea Consiliului Naţional.
Candidaturile pentru funcţia de preşedinte al partidului se depun ca urmare a prezentării unui proiect de moţiune, orice membru al partidului putând candida dacă întruneşte următoarele condiţii: are o vechime în partid de cel puţin 5 ani, depune un proiect de moţiune, constituie un grup de promovare format din 35 de persoane, se menţionează în statutul PNL.
Este dureros faptul ca in toate partidele, se fac doar activitati pentru „detronarea” celor aflati „la butoane ” ( egal de care culoare ) si nu pentru a face in asa fel incat oamenii sa aiba incredere in ei, pentru o schimbare in bine , nu doar pentru a „invarti roata cu susul in jos si invers ” .
Dacă pocăitul ăsta e cel mai competent liberal din județ , atunci PNL ar trebui trecut în ilegalitate . Pocăiții vor totul : economie , industrie , politică , bani . Pe Sigartău poate îl recomandă şcoala de predicatori Cireşarii , pe care şi-a trecut-o cu mândrie în CV , în rest e un copil de bani gata , o formă fără fond .
Succes Robert ! ai devenit un pericol pentru pesedisti. De aceea comentează. Și pentru S.B si pentru Cris. M
ca tot el comenteaza :))