Începând din această toamnă, Primăria Sîngeorz-Băi are în sfârșit în administrare unul din cele 7 izvoare ale orașului-stațiune. Celelalte șase sunt de ani de zile pe mâna privaților, mai exact pe mâna firmei care administrează și unul dintre hotelurile din stațiune. Asta în condițiile în care izvoarele, teoretic, aparțin statului român.

După demersuri care s-au întins pe 6 ani, Primăria Sîngeorz-Băi a reușit să ia în administrare izvorul nr. 6, unul dintre cele 7 izvoare existente în orașul stațiune. Deși pare greu de crezut, acesta este singurul izvor din stațiune administrat de Primăria Sîngeorz-Băi.

Demersurile necesare obținerii licenței de exploatare au presupus o serie de studii și documentații, printre care și un studiu de fezabilitate, plan de dezvoltare, proiect tehnic, studiu de impact asupra mediului sau studio hidrogeologic.

De asemenea, în toată această perioadă de 6 ani s-au efectuat testări frecvente calitative și cantitative, care au dovedit proprietățile terapeutice valoroase pe care le are apa acestui izvor. Primăria Sîngeorz-Băi va putea gestiona izvorul respectiv timp de două decenii.

„Vor urma proiecte care să valorifice aceste resurse minerale de care dispune stațiunea noastră, scopul principal fiind acela de a promova și exploata rezervele minerale din zăcământul de apă terapeutică din orașul Sîngeorz-Băi – Izvorul 6”, spune primarul Cătălin Bota.

Cu izvoarele pe mâna privaților, primăria le pune în valoare printr-un proiect baban

Primăria Sîngeorz-Băi a pus mâna pe o finanțate de peste 17 milioane de lei, bani europeni, pentru punerea în valoare a surselor de apă minerală. Acesta presupune și amenajarea unor ștranduri cu apă minerală. Situația este cel puțin ciudată, dacă ținem cont de faptul că 6 din cele 7 izvoare existente sunt administrate de societatea care administrează și Hotelul Hebe și nu de Primăria Sîngeorz-Băi.

Administrarea surselor de apă minerală se face în baza unui contract de concesiune, care nu a fost niciodată publicat în Monitorul Oficial, astfel că nu se știe când încep oficial cei 20 de ani de concesiune. Se pare că cei de la Hebe SA au pe mână izvoarele încă din 2001, a dezvăluit o anchetă deschisă de Consiliul Concurenței. Perioada de 20 de ani de concesiune poate fi prelungită, cum a și fost, de altfel.

Situația a fost explicată acum câțiva ani de secretarul orașului-stațiune:

„Izvoarele de apă minerală sunt proprietatea statului român. Statul, prin Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, concesionează resursele minerale, printre care şi apele minerale. Societatea Hebe este deţinătorul licenţei de explorare a resurselor de apă minerală pentru o perioadă de 20 de ani, care va curge din momentul în care contractul va fi publicat în Monitorul Oficial. Încă nu este publicat. Ei folosesc cu anticipaţie, ca să spunem aşa, resursa de apa minerală. (…) Este o situaţie la nivel de ţară. La noi măcar nu s-au întâmplat abuzuri din partea concesionarilor, pentru că în alte staţiuni care dispun de surse de apă minerală s-a ajuns până acolo încât accesul la sursa de apă minerală a fost restricţionat cu lacăt. (…) Ei au solicitarea depusă, în baza solicitării de obţinere a licenţei de exploatare utilizează sursele. Detaliile sunt destul de încâlcite”, explica în 2018, secretarul primăriei, Traian Şorecău.

Exploatarea apei minerale din Sîngeorz-Băi a ajuns și la Consiliul Concurenței

În 2018, exploatarea apei minerale din Sîngeorz-Băi a ajuns inclusiv la urechile Consiliului Concurenței, care a declanșat o investigație în acest sens. Consiliul Concurenței bănuia un posibil abuz de poziție dominantă a companiei Hebe SA pe piața serviciilor de furnizare a apei minerale terapeutice.

Compania Hebe ar fi refuzat să încheie un contract de prestări servicii de furnizare a apei minerale terapeutice cu societatea Sind Tour Trading SRL din aceeași localitate. Este vorba practic de firma care administrează și Hotel Someșul, care a fost și cea care a sesizat Consiliului Concurenței.

„În cadrul investigației s-au efectuat inspecții inopinate la sediul companiei HEBE SA, iar documentele ridicate se află în analiza autorității de concurență, în cadrul procedurilor specifice. Inspecțiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurențial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunțare în ce privește vinovăția companiilor”, informa în 2018, Consiliul Concurenței.

Cei de la Hebe au încheiat un contract cu Sind Tour în 2011, contractul fiind prelungit succesig prin acte adiționale, pe o perioadă de 7 ani. În 2018, însă, Hebe a refuzat să continue relațiile contractuale cu Sind Tour.

Hebe, obligată să asigure accesul și altora la apa minerală

„Ca urmare, Sind Tour nu mai deținea, din punct de vedere legal accesul la resursele de apă minerală terapeutică necesare pentru funcționarea hotelului Someșul. Accesul al resursele respective îi era necesar pentru participarea la procedura de achiziție publică de servicii de tratament balnear, cazare și masa pentru beneficiarii biletelor eliberate de Casa Națională de pensii Publice”, mai precizează Consiliul Concurenței.

Deși Sind Tour și Hebe nu mai aveau relații contractuale, Hebe nu a îngrădit accesul turiștilor cazați la Hotelul Someșul la resursa de apă minerală terapeutică. Accesul a fost liber și gratuit în sezonul din 2018. Însă una dintre cerințele pentru participarea la procedura de achiziție publică o reprezenta dovedirea accesului la resursele de apă minerală din perimetrul Sîngeorz-Băi.

„Se poate aprecia că, prin refuzul de a continua raporturile contractuale și implicit de a acorda acces la sursa de apă minerală terapeutică, a fost limitată prezența societății petente pe piața turismului balnear din localitatea Sîngeorz-Băi, aceasta fiind în imposibilitatea de a presta servicii de cazare, masă și tratament balnear pentru beneficiarii biletelor de tratament emise de CNPP, acestea fiind condiții de participare la licitație. Astfel, efectele posibilului comportament abuziv al societății Hebe s-au concretizat prin afectarea concurenței pe această piață, prin încetarea de a limita prezența societății petente, aceasta fiind singurul concurent al Hebe”, concluziona Consiliul Concurenței.

Hebe a susținut că Sind Tour a avut întârzieri semnificative cu nerespectarea prevederilor contractuale. Un an mai târziu, în 2019, Consiliul Concurenței venea și cu o decizie în acest sens.  Consiliul Concurenței a decis că nu sancționeze Hebe SA cu o amendă, ci a apelat la „procedura angajamentelor”.

Practic, Consiliul Concurenței a cam obligat Hebe să reîncheie un alt contract de prestări servicii cu Sind Tour: „Valorificarea de către Hebe a resurselor de apă minerală terapeutică către beneficiarii terți se va realiza în termini și condiții nediscriminatorii”, mai spune Consiliul Concurenței.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.