Începând de anul trecut, Primăria Bistrița s-a canalizat și pe reabilitarea școlilor. 7 unități de învățământ au fost trecute pe listă, multe dintre lucrări începând anul trecut. Printre ele se numără și Școala Generală nr. 5, care îi va aștepta pe elevi în haine noi. Cât de calitative sunt lucrările? Ei bine, mai multe fotografii realizate cu doar câteva zile înainte de recepția lucrărilor arată că multe au fost făcute de mântuială, pe repede înainte, în unele cazuri reprezentând chiar un pericol pentru elevi.
Ignorate ani de zile sau chiar decenii, mai multe unități de învățământ din Bistrița au intrat în reabilitare anul trecut sau anul acesta. Este vorba despre 7 unități de învățământ din municipiul Bistrița: trei licee, trei școli gimnaziale și două grădinițe.
Lucrările au început în 2019 și s-au întins și în anul 2020, urmând să fie finalizate, unele dintre ele, în 2021. Sumele provin din fonduri guvernamentale sau europene, valoarea totală a contractelor trecând de 25,5 milioane de euro.
Unitățile de învățământ care sunt în șantier sau au fost în șantier sunt: Liceul Tehnologic de Servicii, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”, Liceul de Muzică „Tudor Jarda, Școala Gimnazială „Lucian Blaga” (Școala Generală nr. 5), Școala Gimnazială nr. 1, Grădinița numărul 2 de pe Nicolae Bălcescu și Grădinița nr. 3, de pe Aleea Plăieșului.
Pentru 6 unități de învățământ s-au accesat fonduri europene, în timp ce pentru Liceul de Muzică s-au primit sumele necesare din fonduri guvernamentale.
Școala Generală nr. 5 – o spoială pe bani mulți
Printre proiectele parțial finalizate la început de an școlar se numără și Școala Generală „Lucian Blaga” (Școala Generală nr. 5). Sunt gata două corpuri de clădire, plus sala de sport. Corpul C al școlii urmează și el să intre în lucru.
Reabilitarea școlii a fost finanțată din fonduri europene, valoarea totală a proiectului depășind 19 milioane de lei. Proiectul prevede reabilitare și modernizarea a unei suprafețe de 1.950 de metri pătrați, precum și echiparea corespunzătoare a școlii. A fost prevăzută și modernizarea sălii de sport și amenajarea curții și a spațiilor verzi, care însumează peste 7.000 de metri pătrați.
Pe contract a pus mâna una dintre firmele de casă ale autorităților locale și județene: M.I.S Grup. Mai multe fotografii făcute publice de jurnalista Claudia Andron chiar înainte cu câteva zile de recepția lucrărilor la corpurile deja finalizate arată că, în realitate, s-au făcut lucrări pe fugă, pe bani mulți.
Pereții nu au fost îndreptați cum trebuie, iar zugrăveala dată în dorul lelii. Mai mult, unele materiale și zone nefinisate ar pune în pericol siguranța copiilor ce urmează să învețe în clădirile reabilitate.
„Extrem de grav, au folosit la placarea ornamentală a pereților dibond, un material pe care îl foloseam în producția publicitară, făcut din folii de aluminiu, cu muchii extrem de ascuțite, care taie exact ca un cuțit. Ar fi trebuit măcar închise cu colțare. Nimic. Nici măcar finisate marginile tăioase. Mai mult, așa bine le-au pus meseriașii că deja se desprind, exact în zona de acces a copiilor pe scări. O alergătură, o neatenție și un copil poate fi grav rănit, nu aveți idee cum taie dibondul ăla”, a precizat, pe pagina sa de Facebook, jurnalista Claudia Andron.
Probleme ar mai fi cu scurgerile din băi, calitatea ușilor de la sălile de clasă sau cuierele, care ar fi și ele de o calitate îndoielnică.
M.I.S. Grup, campioană la licitații în 2019 și 2020
SRL-ul omului de afaceri Emil Iugan, care din 2016 este și cetățean de onoare al județului, este campion la licitații atât anul acesta, cât și anul trecut. Firma de construcții a reușit să pună mâna pe licitații organizate de autoritățile județene, dar și locale, indiferent de culoarea politică.
Ultima licitație publică câștigată chiar în urmă cu câteva zile, care are o valoare de aproape un milion de lei, presupune întreținerea curentă pe timp de vară, în următorii 4 ani a drumurilor județene.
Tot anul acesta, în primăvară, M.I.S Grup a pus mâna și pe reabilitarea Școlii Generale nr. 1, un contract în valoare de peste 17 milioane de lei, bani proveniți din fonduri europene. În aceeași lună, constructorul mai punea mâna pe un contract de la Consiliul Județean: modernizarea drumului județean DJ 172 D, lucrări în valoare de 42,5 milioane de euro.
În martie, M.I.S. Grup punea mâna pe construirea unei școli la Cormaia, pentru 6,6 milioane de lei, dar și pe lucrări de reabilitare a drumurilor județene (1,8 milioane de lei).
Același SRL se va ocupa și de modernizarea și reabilitarea corpului A al Colegiului Național „Liviu Rebreanu”, pentru peste 30 de milioane de lei. De această dată, licitația a fost organizată de Compania Națională de Investiții. Tot SRL-ul lui Iugan va amenaja și aquapark-ul din Wonderland, pentru 33,5 milioane de lei.
În prima lună din an, Consiliul Județean a mai atribuit o licitație de 18,5 milioane de lei, pentru execuție lucrări covoare bituminoase pe drumurile județene. Doar anul acesta, M.I.S. Grup a câștigat 7 licitații publice, unele cu valori extrem de mari.
La fel de bun a fost și 2019. În noiembrie, constructorul punea mâna pe proiectul de reabilitare urbană din Sângeorz – Băi numit pompos S.O.S Aqua primus Sângeorz-Băi, în valoare de aproape 14 milioane de lei.
În aceeași lună mai punea mâna pe o licitație la Sângeorz-Băi, pentru reabilitarea unor străzi. Proiectul are o valoare de 4,3 milioane de lei. Cu o lună înainte, M.I.S. Grup câștiga încă o licitație la Sângeorz-Băi, care prevedea amenajarea de piste de biciclete și pod peste Someș, precum și asfaltarea unor străzi. Valoarea proiectului: 16 milioane de lei.
Comuna Șanț i-a dat pe mâna în toamna anului trecut modernizarea drumurilor forestiere pentru 6,2 milioane de lei, iar Ilva Mare a semnat cu M.I.S, Grup pentru amenajarea de drumuri forestiere pentru 5,7 milioane de lei.
Și de Colegiul Tehnic „Grigore Moisil” se ocupă tot M.I.S. Grup, pentru 21,3 milioane de lei. A prins și asfaltări de străzi în Lunca Ilvei pentru 2,5 milioane de lei, precum și drumul de acces și utilitățile complexului sportiv polivalent din Wonderland (pentru 18 milioane de lei).
Sângeorz-Băi i-a mai livrat un contract în vară, în valoare de aproape 7 milioane de lei pentru ridicarea unui centru pentru tineret. La Maieru, M.I.S. Grup construiește o grădiniță pentru 1,5 milioane de lei, la Lunca Ilvei va moderniza străzi și drumuri forestiere pentru alte 6,5 milioane de lei, iar la Rodna va ridica o grădiniță pentru 1,6 milioane de lei.
Toate acestea trebuie să le rezolve M.I.S Grup anul acesta, cu doar 138 de angajați. Anul trecut, SRL-ul din Anieș a raportat o cifră de afaceri de 81 de milioane de lei și un profit net de 7,4 milioane de lei.
Pentru anul 2018, SRL-ul a raportat o cifră de afaceri de doar 41,3 milioane de lei și un profit de 5,2 milioane de lei. Mai rău a mers în 2017, când compania lui Iugan raporta o cifră de afaceri de 23 de milioane de lei și un profit net de doar 1,5 milioane de lei.