Nu este un secret faptul că constructorul MIS Grup a pus mâna pe numeroase licitații organizate de Compania Națională de Investiții vizând atât investiții din județul Bistrița-Năsăud, cât și alte județe. Analizând contractele pe care a pus mâna MIS Grup constatăm că la unele contracte  valoarea a fost mărită cu un milion și jumătate de euro. Este și cazul reabilitării Colegiului Național „Liviu Rebreanu”, unde regulile jocului au fost schimbate de 6 ori, iar valoare contractului a crescut cu peste 7 milioane de lei în nici doi ani. 

În ultimii ani, constructorul MIS Grup pare să se fi abonat la fondurile distribuite în teritoriu de Compania Națională de Investiții. Anul acesta, MIS Grup a câștigat o singură licitație publică organizată de MIS Grup, în valoare de aproape 7 milioane de lei, pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea dispensarului uman din localitatea Șanț. Licitația a fost atribuită chiar luna trecută.

Deși nu a livrat licitații publice constructorului din Anieș, CNI a continuat să bage bani în conturile constructorului. Cum s-a întâmplat asta ? Cu ajutorul actelor adiționale evident, practica fiind una veche a constructorului, despre care Gazeta de Bistrița a mai scris. 

Ultima „majorare” a fost obținută chiar săptămâna trecută, pentru un obiectiv pe care CNI îl finanțează în județul nostru. Este vorba despre complexul cu bazine de înot de la Sângeorz-Băi.

În stațiune, MIS Grup trebuia să construiască un complex cu bazine acoperite pentru adulți și copii, cu zonă SPA și restaurant. Valoarea complexului trece de 12 milioane de lei, iar MIS Grup a cerut deja păsuiri. 

Contractele vechi aduc bani „noi” prin acte adiționale…

Prima a fost în 2023 când, printr-un act adițional a fost decalat termenul de finalizare a investiției cu 126 de zile, iar a doua modificare a venit chiar săptămâna trecută, când valoarea totală a proiectului a fost mărită cu aproape 300.000 de lei. 

MIS Grup mai construiește un bazin de înot didactic în Argeș, în valoare de 18 milioane de lei. Și valoarea acestui proiect a fost mărită, prin act adițional, săptămâna trecută, cu 240.000 de lei. De asemenea, a fost decalat și termenul de finalizare a investiției. 

Tot luna aceasta, MIS Grup a obținut, printr-un act adițional mărirea cu 124.500 de lei a contractului care prevede amenajarea unui bazin de înot didactic și de agrement în Reghin, valoarea contractului semnat în 2022 ajungând la 17,8 milioane de lei. 

Contractul de reabilitare a CN Liviu Rebreanu, modificat de 6 ori!

Reabilitarea Colegiului Național Liviu Rebreanu, care a ajuns tot pe mâna celor de la MIS Grup, este finanțată tot de Compania Națională de Investiții. Contractul a fost modificat de 6 ori din toamna anului 2022 și până acum. Valoarea totală a contractului a crescut cu 7 milioane de lei, în nici doi ani. 

Cu primul act adițional din noiembrie 2022 s-a cerut o mărire a valorii contractului cu 3,7 milioane de lei. În 15.06.2023 a cerut o decalare a termenului de finalizare a lucrărilor cu 227 de zile calendaristice, până în 16 februarie 2024. 4 luni mai târziu, mai cere o majorare cu 1,2 milioane de lei, valoarea contractului ajungând la 35,1 milioane de lei.

 Anul acesta au mai fost semnate 3 acte adiționale. Prin cel din aprilie se cerea încă o păsuire cu încă două luni, iar prin ultimul act adițional semnat chiar luna aceasta se majorează valoarea contractului, ajungând la 37,1 milioane de lei. 

Valoarea sălilor polivalente a crescut ca Făt Frumos!

Cele mai generoase contracte pe care a pus mâna constructorul MIS Grup sunt cele care presupun construirea de săli polivalente. Constructorul amenajează sala polivalentă din Brașov cu nu mai puțin de 280 de milioane de lei. Pe contract a pus mâna la mijlocul anului 2022 și deja l-a modificat deja. 

Și contractul respectiv a fost modificat anul acesta, modificându-se, printr-un act adițional valoarea sa cu 4 milioane de lei. De asemenea, constructorul a cerut și o modificare a termenului de finalizare al contractului, prelungindu-se până în toamna anului viitor. 

MIS Grup a mai pus mâna tot în 2022 pe sala polivalentă cu 5000 de locuri din Suceava, contract în valoare de aproape 300 de milioane de lei. Anul trecut printr-un act adițional s-a mărit valoarea contractului cu un milion de lei și mai apoi cu încă 16,5 milioane de lei, în total, valoarea contractului mărindu-se cu mai bine de 3 milioane de euro. 

Primăria Rodna cere MIS Grup să se miște, constructorul îi sparge camerele video

MIS Grup a pus mâna tot prin Compania Națională de Investiții pe un contract care prevede amenajarea unei baze sportive în comuna Rodna. Valoarea contractului este de 8,4 milioane de lei. Și în acest caz, MIS Grup a cerut o creștere a valorii contractului cu aproape 200.000 de lei. 

Constructorul a cerut și o prelungire a termenului de finalizare a investiției cu 196 de zile, adică cu mai bine de 6 luni. Nici nu este de mirare, având în vedere faptul că săptămâni la rând n-a fost văzut nimeni pe șantierul din comuna Rodna.

Cel puțin asta spune primarul Valentin Grapini, care a sesizat constructorul și chiar CNI că nu se lucrează pe șantier și că lucrarea este finalizată doar în proporție de 20-30%.  

Primarul a făcut marea greșeală să sesizeze aceste probleme pe Facebook, iar constructorul l-a redus la tăcere scurt: și-a pus angajații să îi spargă camerele de supraveghere care dădeau fix spre șantierul bazei sportive. Totul a fost surprins atât de camera de supraveghere distrusă, cât și de altele din zonă. Se pare că s-a lăsat cu plângeri la poliție pentru distrugere.

Până una alta, constructorul din Anieș a bifat din 2018 și până în 2023 nu mai puțin de 100 de contracte cu statul, iar acest lucru se vede și în cifra de afaceri și evident și în profit.

Astfel, pentru 2023, MIS Grup raporta o cifră de afaceri de 312,9 milioane de lei și un profit de 17 milioane de lei, cele mai mari din istoria firmei. Tot anul trecut, MIS Grup raporta cele mai mari datorii înregistrate vreodată: 107,7 milioane de lei. 

În 2022, cifra de afaceri a celor de la MIS Grup era de 195.3 milioane de lei, iar profitul se apropia de 14 milioane de lei. În 2021, cifra de afaceri ajungea la 126,1 milioane de lei, iar profitul la 9,2 milioane de lei. 

Datoriile erau de 53,7 milioane de lei. De altfel, și datoriile au tot crescut în ultimii ani: de la 17,6 milioane de lei cât înregistra în 2018, la 107,7 în 2023.  Și numărul de angajați a crescut în ultimii ani. Anul trecut s-a apropiat de 200, în condițiile în care în 2019, compania a raportat doar 138 de angajați.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.