Normele privind procedura de acordare a concediilor medicale au fost modificate joi, atunci când în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 46, a fost publicat Ordinul CNAS nr. 8/2016, document care aprobă noi proceduri de acordare
Conform normelor legale, dreptul asiguraţilor la concedii medicale este condiţionat şi de plata contribuţiei aferente de către persoanele juridice sau fizice, în cotă de 0,85% aplicată la fondul de salarii realizat. Ordinul CNAS apărut ieri stabileşte că persoanele fizice autorizate (PFA) ce au optat pentru plata contribuției de concedii și indemnizații de 0,85%, pentru a beneficia de plata concediilor medicale, recalculează această contribuție în funcție de situația reală a veniturilor realizate, constatate prin decizia de impunere.
O altă modificare prevăzută de actul normativ publicat joi vizează victimele incendiului din 30 octombrie de la clubul Colectiv. Astfel, în cazul acestor persoane, certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o dată ulterioară, dar nu mai târziu de 90 de zile. În mod normal, conform legii, certificatele de concediu medical se completează şi se eliberează la data la care se acordă consultaţia medicală, stabilindu-se numărul necesar de zile de concediu medical.
Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 158/2005 prevăd că data de la care începe valabilitatea concediului medical poate fi ulterioară datei acordării numai în cazul certificatelor de concediu medical <<în continuare>>”.
În situaţia imposibilităţii prezentării asiguratului la medic, se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore.
De asemenea, Ordinul CNAS nr. 8/2016 stabileşte că, la externarea din spital, inclusiv pentru spitalizarea de zi, se poate acorda un concediu medical de la 1 la 7 zile calendaristice, iar în cazuri speciale, până la maximum 21 de zile calendaristice. Noutatea adusă de actul normativ amintit anterior constă în sintagma ”inclusiv pentru spitalizarea de zi”.
Potrivit aceluiaşi document, persoanele cu handicap asigurate beneficiază de concediu pentru sarcină și lăuzie, după luna a 6-a de sarcină, cu precizarea că durata minimă a concediului de lăuzie trebuie să fie obligatoriu de 42 zile calendaristice.
Actul normativ apărut ieri tratează și situația în care angajatorul își suspendă temporar activitatea sau activitatea încetează prin divizare, fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, sau faliment. În aceste situații, drepturile de concedii medicale se achită din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) cu precizarea că aceste indemnizații se achită în condițiile menținerii concediului medical pentru aceeași afecțiune.
Nu în ultimul rând, documentul citat aprobă modelul adeverinţei pe care angajatorul este obligat să o elibereze salariatului, adeverinţă din care trebuie să rezulte numărul de zile de concediu medical avute de asigurat în ultimele 12 luni, în vederea acordării certificatelor de concediu medical.
Persoanele asigurate sunt obligate să anunțe plătitorul despre acordarea concediului medical și să prezinte certificatul de concediu medical pentru plata indemnizației până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care s-a acordat concediul.
Perioada pentru care medicul de familie poate acorda concediu medical pentru un asigurat pentru incapacitate temporară de muncă este de maximum 30 de zile calendaristice în ultimul an, iar după această perioadă eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, cu încadrarea în duratele maxime prevăzute de lege.
Numărul maxim de zile remunerate pentru incapacitate temporară de muncă este de 183 de zile în interval de un an.
O altă excepție prevăzută de Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 este durată maximă de acordare a concediului și a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă în cazul unor boli speciale, perioadă ce poate ajunge până la 1 an și 6 luni, în condițiile legii.
La certificatele medicale cu durată peste 90 de zile, prelungirea trebuie aprobată de medicul expert al asigurărilor sociale, iar plata indemnizației se va face până la împlinirea termenului de 183 de zile. Însă, medicul expert poate emite avizul de pensionare de invaliditate după împlinirea termenului de 90 de zile a concediului medical, caz în care plata indemnizației aferente se va face până la sfârșitul lunii următoare celei în care s-a emis avizul, respectând durată maximă de acordare a concediului.
Plata indemnizației pentru concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, sau a copilului cu handicap pentru afecțiuni intercurente până la vârstă de 18 ani, se efectuează pentru o perioadă de cel mult 45 de zile calendaristice, în interval de un an pentru fiecare copil. Ca excepție de la această regulă, perioada concediului medical poate fi prelungită până la 90 de zile, în cazul în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau este supus unor intervenții chirurgicale, urmând ca prelungirea să fie acordată în condițiile legii cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale.