Luni, 13 septembrie, debutează noul an şcolar 2010 – 2011. Cu emoţii şi bucurie, mai multă sau mai puţină, elevii din Bistriţa – Năsăud se întorc în bănci, fiind obligaţi să se adapteze regulamentelor de ordine interioară, stabilite de fiecare instituţie de învăţământ în parte.
Dacă la unele şcoli primează siguranţa elevilor, deoarece clădirile se află în şantier, la altele se urmăreşte şi respectarea de către elevi a conduitei de bun simţ, cum ar fi lipirea gumei de mestecat pe diverse obiecte sau, clănţănitul seminţelor pe holurile instituţiei.
Anul şcolar 2010-2011 va avea 36 de săptămâni de cursuri, ceea ce înseamnă 177 de zile lucrătoare. Noul an şcolar începe în 13 septembrie 2010 şi se va finaliza pe 17 iunie 2011, fiind structurat pe două semestre.
În noul an şcolari, elevii, de la mic la mare, vor trebui să se adapteze regulamentelor de ordine interioară stabilite de fiecare instituţie de învăţământ în parte. Decenţa şi bunul simţ sunt pe lista de prioritate la toate şcolile, iar, particular, fiecare director optează pentru diverse reguli pe care le consideră necesare.
De exemplu, la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, chiar dacă nu este nimic scris, cel puţin deocamdată, elevii nu au voie cu seminţe la şcoală. Nici mestecatul gumei nu este agreat, dar totuşi profesorii nu vor controla foarte strict acest aspect. Apoi, chiar dacă majoritatea şcolilor impun băieţilor o frizură scurtă şi frumos aranjată, mai sunt şi instituţii de învăţământ care acceptă şi acele excepţii la băieţii care au „părul lung şi mintea bogată”. Şi nu în ultimul rând, la şcolile care au pornit în noul an cu clădiri în reabilitarea, regula mai presus de toate este siguranţa elevilor.
„Liviu Rebreanu” aprobă guma de mestecat la şcoală, dar nu pe senzori !
Potrivit directorului Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa, Constantin Rus, noul an şcolar 2010 – 2011 va păstra aici, în mare parte, regulamentul de ordine interioară „închegat” bine de câţiva ani. Directorul colegiului spune că a auzit în mass-media că unele şcoli din judeţ ar fi introdus în regulamentul lor interior, restricţii în ceea ce priveşte mestecarea gumei la şcoală de către elevi. În opinia lui Rus o astfel de metodă aplicată ar fi cam exagerată, dar nu neagă faptul că şi la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” s-ar lua măsuri stricte în această privinţă, în cazul în care, prin folosirea gumei de mestecat elevii ar provoca daune, ca în cazul lipirii lor pe diferiţi senzori.
„La noi la şcoală avem câteva măsuri de siguranţă care au fost stipulate de câţiva ani, de exemplu, o ţinută adecvată colegiului nostru, de la clasa I până la clasa a XII-a. Regulamentul de ordine interioară a fiecărei şcoli vine şi particularizează anumite lucruri, pe lângă regulamentul şcolar general. Problema gumei de mestecat la Rebreanu nu se pune, cel puţin deocamdată. Ar fi prea exagerat să introducem asta în regulament, din punctul meu de vedere. Sunt până la urmă norme de bun simţ pe are le atenţionăm şi le rezolvăm la momentul potrivit. Am auzit aşa zvonuri din presă, că ar fi şcoli care interzic folosirea gumei de mestecat la şcoală, dar nu s-a dat ceva pe linia ministerului. Cred că sunt exagerări, dar se pot întâmpla şi multe necazuri, pentru că dacă elevul pune guma de mestecat nu pe bănci şi scaune, ci pe diferiţi senzori, atunci se pot întâmpla mari necazuri. Probabil, că dacă vom ajunge la un moment dat să găsim pe toate scaunele gumă de mestecat, o să interzicem prin concret, scriind, atenţionând… Totuşi, cred că deocamdată nu se impune să se facă o prevedere în regulament sau să controlăm elevii dacă au sau nu gumă de mestecat la ei”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, directorul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa, Constantin Rus.
Siguranţa elevilor, pe primul loc
Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” din Bistriţa intră în noul an şcolar în plin şantier desfăşurat la diferite corpuri de clădiri aflate în reabilitare. Astfel că, principala regulă care se impune aici este siguranţa elevilor, pentru a nu deveni cumva victima vreunui accident.
„Noi suntem anul acesta pe-un picior, pentru că avem o treime din spaţii, avem două şantiere în curs, şi atunci am ieşit din două spaţii şcolare şi suntem în vechiul internat şi în aripa nouă, şi noi ne-am concentrat pe elemente de securitate, de protecţie a muncii, de siguranţă a elevilor, asta ne preocupă în momentul acesta. Noi nu mai avem porţile închise anul acesta, pentru că ei (n. r – elevii) circulă între şcoli, o parte se duc la Corneliu Baba la informatică, pentru că nu avem altfel cum face. Important pentru noi este uniforma în trei variante: de vară, de iarnă şi uniforma cu sacou, astea ne-au preocupat , şi elementele de siguranţă şi protecţie a copiilor. Doamne fereşte să nu se întâmple ceva! Acum fie copiii cu plete, fără plete, cu gumă sau fără gumă, chiar nu ne preocupă decât să fie în siguranţă”, a precizat Camelia Tabără, directorul Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” din Bistriţa.
La Năsăud, decenţă fără probleme
Directorul Colegiului Naţional „George Coşbuc” din Năsăud, Dorel Coc se declară mulţumit de elevii acestui liceu şi de modul în care respectă regulamentul de ordine interioară al şcolii. Potrivit lui Coc, aici nu se vor impune reguli noi în anul şcolar 2010 – 2011, cel puţin deocamdată.
„Din punctul nostru de vedere nu am avut probleme reprezentative în ordine disciplinară, şi atunci credem că regulile pe care deja le avem, în sensul de ţinută decentă, corectă, pot să continue, pentru că fiind în incintă, monitorizăm tot aspectul acesta, în aşa fel încât elevii noştri vin corect şi decent. Dacă vor apărea probleme, sigur că intervenim rapid şi operativ”, spune Dorel Coc.
Cu seminţe? Ferească Dumnezeu!
La Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu din Bistriţa, conducerea şcolii nu agreează ca elevii să vină la şcoală cu seminţe şi să facă mizerie pe jos. Directorul instituţiei spune că, per ansamblu, acest lucru nu se întâmplă, dar au mai fost totuşi şi excepţii.
„Cu seminţe, ferească Dumnezeu! Nu este voie! Acum asta face parte din bunul simţ al fiecăruia şi a părinţilor care îşi trimit copiii la şcoală. Noi, sub aspectul acesta, într-adevăr la seminţe nu am scris nicăieri, dar cred că am lua măsuri foarte drastice dacă am vedea că mănâncă seminţe pe holuri sau prin sălile de clasă şi să scuipe pe jos. Să nu mai vorbesc de exagerările în timpul orelor, ar fi… nu am întâlnit, dar mă rog.
Aşa că au mai găsit prin bănci femeile de serviciu seminţe mâncate probabil în timpul pauzei, da, e adevărat”, spune Rus.
La acelaşi colegiu care promovează în noul an şcolar o ţinută decentă, inclusiv cea capilară, se fac totuşi excepţii la unii băieţi cu părul lung, dar mintea bogată.
„În cazul nostru există regulamentul care prevede o ţinută capilară corespunzătoare şi de bun simţ. Avem în schimb şi copii care au părul mai lung, dar au o minte bogată, şi atunci dacă părul este îngrijit, este spălat, curat, este legat într-un anume fel. Nu am avut nicio problemă cu ei. Chiar avem doi –trei copii, care joacă şi teatru şi care au plete, dar care şi le leagă şi îl îngrijesc chiar mai bine decât cei care au părul mai scurt cu 10 cm. Să nu fie înţeles greşit ceea ce spun”, a conchis Rus.
Conform centralizării făcute de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud (ISJ BN), la finele lunii august, la nivel de judeţ figurau 56.112 elevi din ciclul primar, gimnazial şi liceal care vor începe să frecventeze cursurile noul an şcolar, 11.771 fiind preşcolari.
Iulia Stupinean