Regimul special de TVA pentru anumite servicii va fi extins din 1 ianuarie 2015 și asupra altor tipuri de servicii, potrivit unor modificări aduse Codului fiscal, în luna martie. ANAF a lansat, ieri în dezbatere publică, regulile de înregistrare și declarare a TVA pentru contribuabilii care vor aplica de anul viitor sistemul special de TVA.
Regimul special de TVA care în prezent se aplică serviciilor electronice prestate de persoanele impozabile nestabilite în Uniunea Europeană, va fi extins de la anul și asupra serviciilor de telecomunicații, radiodifuziune și televiziune.
Procedura propusa de ANAF urmează să se aplice persoanelor impozabile care optează să utilizeze regimul special de TVA pentru toate serviciile electronice, de telecomunicații, de radiodifuziune sau televiziune către persoane impozabile nestabilite în Uniunea Europeană (regimul non-UE) sau către persoane impozabile stabilite în Uniunea Europeană, dar într-un alt stat membru decât statul membru de consum.
La data începerii operațiunilor taxabile, persoana impozabilă care va opta pentru utilizarea unuia dintre regimurile speciale, în situația în care România este stat membru de înregistrare, urmează să depună în format electronic o declarație de începere a activității la organul fiscal competent, se arată în proiectul de ordin.
Declarația va conține denumirea/numele persoanei impozabile, adresa poștală, adresele electronice, inclusiv pagina de internet proprie, codul național de înregistrare fiscală, după caz.
Declarația se va completa și se va depune, prin intermediul portalului electronic pus la dispoziție de ANAF, de către orice persoană impozabilă care intenționează să utilizeze unul din regimurile speciale, în situația în care România este stat membru de înregistrare.
Conform dispozițiilor aflate în dezbatere publică, semnarea declarației de începere a activității urmează să se realizeze prin utilizarea certificatului digital calificat emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat în condițiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, republicată.
Reglementările stabilesc că persoana impozabilă va fi înregistrată pentru utilizarea unuia din regimurile speciale, dacă nu este deja înregistrată pentru utilizarea unuia dintre regimurile speciale într-un alt stat membru sau nu se află în perioada în care i s-a interzis să utilizeze unul sau ambele regimuri speciale.
Persoana impozabilă care va opta pentru utilizarea regimului UE urmează să fie înregistrată pentru utilizarea acestui regim dacă va îndeplini condițiile menționate anterior, daca va fi înregistrată în scopuri de TVA în România și dacă își va stabili sediul activității economice în România sau, dacă nu va avea sediul activității economice în Uniunea Europeană, va avea totuși un sediu fix în România.
Documentul aflat în dezbatere publică prevede că persoanele impozabile ar putea renunța la utilizarea regimului special de TVA, la cerere, dar acestea ar putea fi excluse din oficiu de ANAF. În funcție de motivele renunțării sau excluderii, contribuabililor li s-ar putea interzice să folosească regimul special de TVA pentru o anumită perioadă de timp denumită „perioadă de carantină”.
Sumele din declarațiile speciale de TVA urmează să fie înscrise cu valoarea exactă, fără a se rotunji în plus sau în minus la cel mai apropiat număr întreg, se arată în proiectul de ordin.
În cazul în care o persoană impozabilă care utilizează un regim special nu va presta servicii în cadrul regimului special în niciun stat membru de consum în cursul unei perioade de declarare, aceasta urmează să depună o declarație specială de TVA în care să indice că nu au avut loc prestări de servicii în cursul perioadei respective.
Prevederile cuprinse în acest material nu se aplică momentan, ci se află în dezbatere publică, sub formă de proiect de ordin.