Scandalul izbucnit în Bistriţa-Năsăud pe tema colectării gunoaielor după ce Vitalia a reziliat unilateral contractul cu ADI Deşeuri, este departe de a fi finalizat. Deocamdată s-au mai liniştit oarecum apele, însă acest lucru ar putea fi doar liniştea de dinaintea furtunii. Până una alta, ADI Deşeuri a bătut palma cu Supercom SA Bucureşti, firma care se ocupă în prezent de măturatul străzilor de prin Bistriţa, şi care va aduna gunoaiele de pe raza judeţului cel puţin 3 luni de acum încolo.

 

Tarifele pe care populaţia le va plăti în perioada următoare sunt, în medie, mai mari cu 20% faţă de cele practicate până acum, aici fiind incluşi şi operatorii economici. Astfel, în mediul urban tariful este de 9,9 lei/persoană/lună, de la 6,82 lei, în mediul rural tariful va fi de 3 lei/persană/lună, de la 2,95 lei, iar agenţii economici vor plăti 348 lei/tonă, de la 307 lei.

De asemenea, primăriile vor institui taxa de salubrizare, întrucât administraţiile locale vor fi cele care vor plăti direct banii operatorului, bani pe care îi vor recupera ulterior de la cetăţeni.

Făcând o analiză a ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă, plecarea Vitaliei, operatorul care s-a ocupat de colectarea gunoaielor de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, pare una premeditată. Şi culmea, firma care a primit contractul, singura care a depus ofertă şi a participat la negociere, este Supercom SA, condusă taman de fostul coleg de partid şi de Senat, pe vremea când erau parlamentari, al actualului primar al Bistriţei, Ovidiu Creţu. Ba mai mult, aceasta a fostrivala Vitaliei în cursa pentru obţinerea contractului de colectare a gunoaielor din judeţ.

 

Şi-a făcut intrarea la fostul coleg de partid

Supercom SA Bucureşti a intrat pe piaţa bistriţeană în ianuarie anul acesta, după ce a câştigat licitaţia pentru atribuirea contractului de salubrizare a străzilor din Bistriţa, în detrimentul fostului operator – Urbana SA.

Contractul de concesiune pentru serviciile de salubrizare a municipiului pentru o perioadă de 96 de luni (8 ani) a fost scos la licitaţie în iunie 2015, însă acesta a fost atribuit abia după şase luni, din cauză că rezultatul licitaţiei a fost contestat de două ori.

Pentru acest contract, municipalitatea a pus la bătaie 54.039.689 lei, în cursă înscriindu-se șase companii: Urbana SA din Bistriţa, Rosal Grup a lui Silviu Prigoană, RER Ecologic Service Buzău, controlată de parlamentarul PNL Cristian Preda, Supercom SA a lui Ilie Ciuclea – fost vicepreşedinte UNPR Bucureşti, Iridex Group Import-Export – filiala Costinești, patronată de Corneliu Pascu, fost senator PC şi apropiat al lui Dan Voiculescu.

 

Vitalia, pierderi mari la centru

În 2014, Vitalia îşi începea activitatea de colectare a deşeurilor din Bistriţa-Năsăud, după o bătăile care a durat aproape doi ani până să fie desemnat un câştigător al contractului.

În cursa pentru concesionarea serviciului de colectarea deşeurilor de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, contract care trebuia să se deruleze pe o perioadă de 8 ani, au intrat, pe lângă Vitalia, firme de calibru din ţară, printre care s-a numărat, întâmplător sau nu, şi SC Supercom SA Bucureşti. La acel moment, Supercom a trebuit să plece cu coada între picioare, însă a revenit în forţă odată ce Ovidiu Creţu a lansat licitaţia pentru salubrizarea străzilor municipiului.

Iniţial, tarifele cu care Vitalia a câştigat contractul au fost extrem de mici, însă acestea s-au „încadrat” în cifrele vehiculate şi dorite de administraţia judeţeană din Bistriţa-Năsăud. Astfel, pentru mediul urban s-a perceput un tarif de 3,52 lei, iar în rural 1,81 lei. La nici patru luni de funcţionare efectivă, în ianuarie 2015, operatorul a cerut majorarea preţurilor, întrucât compania ar fi înregistrat pierderi. După discuţii îndelungi şi scandal, s-a acceptat dublarea tarifelor, ajungându-se pentru urban la 6,82 lei, iar în rural la 2,95 lei. După alte câteva luni bune s-a mai solicitat o majorare, aceasta fiind pregătită a fi pusă pe tapet în toate consiliile locale, chiar înainte de alegerile locale. Numai că atât primarii, cât şi aleşii locali nu au riscat să-şi ridice alegătorii în cap şi au respins proiectele de hotărâre care vizau majorarea tarifelor la 8,49 pentru mediul urban, respectiv 3,23 lei pentru mediul rural. În acelaşi timp aleşii nu au făcut nici mare tam-tam cu privire la grija faţă de buzunarul cetăţeanului odată cu respingerea majorării tarifelor.

În aceeaşi perioadă, Vitalia a depus la ANRSC solicitarea pentru reînnoirea licenţei pentru a putea colecta deşeurile. Solicitare care însă a fost luată în discuţie abia la începutul lunii august, când a fost respinsă. Motivul a fost faptul că firma bucureşteană a înregistrat pierderi, şi aici vorbim de firma mamă, cea care a cerut licenţa atât pentru Bistriţa-Năsăud, cât şi pentru Prahova. Potrivit listafirme.ro, pierderile aferente anului trecut s-au cifrat la peste 12 milioane lei.

Supercom SA este deţinută de Ilile Ionel Ciuclea,fost senator PSD în mandatul 2004-2008 şi evident coleg de partid şi de Senat cu Ovidiu Creţu pe vremea în care alesul bistriţean fusese prins de televiziunile centrale dormind în timpul lucrărilor parlamentare.În aceeaşi perioadă, în Parlament era şi Radu Moldovan, dar la Camera Deputaţilor.

După 2008, Ciuclea s-a înscris în UNPR-ul generalului Gabriel Oprea. Fiind un apropiat al primarului sectorului 2, Neculai Onțanu, Ilie Ciuclea a fost desemnat pentru o perioadă prim-vicepreședinte al UNPR București.

Intrarea în UNPR i-a adus multe avantaje, prin firma sa Ciuclea primind numeroase contracte pe bani publici, de la amicul Onțanu. Pe website-ul oficial al UNPR, numele lui Ilie Ciuclea apărea în rândul echipei de conducere, ca președinte al Departamentului pentru protecția mediului, silvicultură și gospodărirea apelor.

Membru al Ordinului Cavalerilor Templieri Masoni ai Ritului York din România, în 2013, Ilie Ciuclea a fost ales, cu majoritate de voturi, ca Mare Comandor al acestuia.

Afaceristul bucureștean este și unul dintre cei mai vechi patroni de club de fotbal din România, finanțând încă din 1992 echipa Juventus București, care activează în liga secundă.

Ilie Ionel Ciuclea

Controverse legate de primii stăpâni ai firmei

Despre Supercom SA s-a scris, în trecut, că a fost înființată de Dorin Cocoș și Alexandru Bittner, omul de casă al fostului premier Adrian Năstase, pentru a prelua serviciul de salubritate de la Primăria Municipiului București, însă se pare că dovezi în acest sens nu există. De la cuplul Bittner-Cocoș, firma a trecut în proprietatea familiei Ciuclea și a devenit cunoscută mulțumită contractelor încheiate cu Primăria Sectorului 2 condusă de Neculai Onțanu, şi acesta fost membru PSD şi până nu demult secretar general al UNPR, recent ajungând la cârma partidului înfiinţat de Oprea după ce acesta a demisionat din funcţia de preşedinte.

 

Afaceri contestate cu primăria lui Onţanu

În 2007, afacerile derulate cu Primăria Sectorului 2 condusă de Onţanu, până nu demult secretar general al UNPR, au fost extrem de contestate.

În speţă fiind vorba de prestare servicii de curățenie și ridicare autoturismelor staționate ilegal pe domeniul public, s-a descoperit că din taxele percepute pentru sechestrarea autovehiculelor parcate ilegal, pe o perioadă de 24 de ore,în valoare de 54 de lei, Supercom SA a încasat în jur de două milioane de euro. Suma reprezenta 7% din totalul cifrei de afaceri înregistrată în anul precedent.

În 2012, an electoral, primarul Neculai Onțanu a amendat Supercom cu 5.000 de lei pentru că nu a ridicat deșeurile menajere din mai multe zone ale sectorului. Amenda nu a fost aplicată la inițiativa primăriei, ci în urma sesizării localnici exasperați de gunoaiele care se adunau mormane pe străzi.

 

În 2014 a ajuns şi în fieful lui Boc

Doi ani mai târziu, în 2014, compania lui Ciuclea s-a impus și la Cluj Napoca, în fieful liberal condus de Emil Boc. Şi aici în Cluj, compania lui Ciuclea şi-a adjudecat tot pentru o perioadă de opt ani, un contract pentru serviciile de salubrizare și deszăpezire stradală. Comisia de licitaţie din cadrul primăriei condusă de Emil Boc a anunțat că Supercom SA a câștigat licitația pentru două sectoare ale orașului, prezentând o ofertă de 5 milioane de euro, la care se adaugă TVA.

Supercom a mai încheiat contracte pentru salubrizare cu mai multe autorități publice. Între acestea se numără și cel încheiat cu Consiliul Județean Dâmbovița, în 2010, în valoare de 80 de milioane de euro.

Potrivit listafirme, Supercom SA a numărat anul trecut 1.590 de angajaţi. Totodată a întregistrat o cifră de afaceri de peste 148 de milioane de lei, un profit de peste 20,43 milioane lei, dar a înregistrat şi datorii de peste 90,12 milioane lei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.