În prima ședință a membrilor Adunării Generale a Acționarilor de la compania clujeană Carbochim s-a decis vânzarea terenului fabricii din Piața 1 Mai și relocarea ei către o destinație, momentan, necunoscută. Carbochim este controlată, prin intermediul firmei Carbo Europ SRL – care face parte din Iulius Group – de omul de afaceri Iulian Dascălu, proprietarul mall-urilor din lanțul Iulius. Pe locul fabricii, omul de afaceri va construi un ansamblu imobiliar după modelul celui pe care l-a construit în Timișoara. Iulian Dascălu a dobândit controlul Carbochim în anul 2020.

În data de 5 ianuarie, Adunarea Generală a Acționarilor din cadrul Carbochim a aprobat hotărârea prin care terenul din Piața 1 Mai, pe care este construită fabrica de discuri abrazive, va fi vândut. Cel mai probabil, cumpărător este una dintre firmele grupului Iulius care, de altfel, controlează Carbochim prin intermediul societății Carbo Europ. În cadrul aceleiași hotărâri s-a decis relocarea fabricii, fără să se știe unde anume. Singurul lucru concret este că procedurile de relocare să nu depășească valoarea de 3,5 milioane de euro.

”Aprobă cu unanimitatea voturilor exprimate, înstrăinarea  prin vânzare către unul sau mai mulți cumpărători a imobilelor deținute în proprietate de către Societate, situate în Cluj-Napoca, P-ța 1 Mai, nr. 3, jud. Cluj și compuse din parcelele de teren și construcțiile situate pe acestea, după cum urmează: (i) parcela de teren cu o suprafață de 22.774 mp, cu nr. cadastral 256575 și construcțiile cu nr. Cadastral (…), (ii) parcela de teren cu o suprafață de 51.522 mp, cu nr. cadastral 259641 și construcțiile cu nr. Cadastral (…) (iii) parcela de teren cu o suprafață de 12.669 mp, cu nr. Cadastral (…) (iv) parcela de teren cu o suprafață de 821 mp, cu nr. cadastral (…) (v) parcela de teren cu o suprafață de 1.153 mp,  cota actuala 164/1093, cu nr. cadastral (…) (vi) parcela de teren cu o suprafață de 1.081 mp, cu nr. cadastral (…) (vii) parcela de teren cu o suprafață de 1.847 mp, cota actuala 1009233/1126250, cu nr. Cadastral (…) (viii) parcela de teren cu o suprafață de 24.351 mp, cu nr. cadastral (…) (ix) parcela de teren cu o suprafață de 958 mp, cu nr. cadastral (…)  (x) parcela de teren cu o suprafață de 3.330 mp, cu nr. Cadastral. Imobilele vor putea fi vândute integral sau parțial inclusiv dezmembrate. Prețul vânzării imobilelor nu va putea fi mai mic de 345 Euro/ mp fără TVA (preț ce include și costul demolării construcțiilor existente pe aceste terenuri) preț ce va fi calculat prin rapoarte strict la suprafața terenului care face obiectul vânzării, chiar și în cazul în care terenul este degradat, are servituți urbanistice, este traversat de utilități, se impune constituirea unor dezmembrăminte ale dreptului de proprietate ori este afectat de alte sarcini (de orice natură).

 2. Se aproba cu unanimitatea voturilor exprimate, a  mandatării Consiliului de Administrație, de a negocia, agrea și decide în numele și pe seama Societății cu potențialii cumpărători și cu băncile creditoare termenii precum și orice alte condiții ale vânzării Imobilelor, inclusiv prețul de vânzare al Imobilelor și modalitatea în care acesta va fi plătit de cumpărător/i, precum și a Președintelui Consiliului de Administrație  de a semna, preda și executa, în numele și pe seama Societății, în forma autentică și în fata notarului public competent, orice promisiuni de vânzare(…).

 3.  Aproba cu unanimitatea voturilor exprimate, a dobândirii prin cumpărare de către Societate a unui imobil/e cu destinație industriala în Mun. Cluj-Napoca cu un preț total care nu va putea depăși suma de 3.500.000 Euro  (…)

4.  Aprobă cu unanimitatea  voturilor exprimate, a relocării întregii activități desfăsurată de Societate in noul imobil ce urmează sa fie cumpărat de Societate in conditiile punctului 3 de mai sus”, se arată în hotărârea AGA a Carbochim.

Astfel, cei aproximativ 120.000 de mp de teren nu vor fi vânduți cu mai puțin de 4.1574.570 euro. Pentru afacerile imobiliarele din Cluj Napoca este un preț extrem de atractiv, ținând cont de amploarea dezvoltării vizate.

După ce Dascălu a cumpărat Carbochim, trei administratori au demisionat din motive personale

Iulian Dascălu a intrat în afacerea Carbochim în 2020, după ce a cumpărat un pachet de acțiuni de peste 40% prin intermediul  Carbo Europ SRL, societatea care face parte din Iulius Group.

Tranzacția a fost avizată de Consiliul Concurenței.

”Carbo Europe SRL a fost înfiinţată în anul 2018, având ca obiect principal de activitate fabricarea unor produse chimice. Carbo Europe este deţinută de Iulius Holding SRL (compania mamă a Grupului Iulius) şi de către domnul Adrian Iulian Dascălu, prin intermediul companiilor Carbo One B.V şi Carbo Two B.V. Grupul Iulius este dezvoltator şi operator de centre comerciale din România, printre principalele proiecte ale sale numărându-se ansamblul urban multifuncţional Palas Iaşi şi patru mall-uri ce funcționează sub brandul Iulius, situate în Iaşi, Timişoara, Cluj şi Suceava”, anunța Consiliului Concurenței.

Anterior acestei tranzacții, Carbochim era deţinută, în proporţie de 26,8%, de către Carbo Europe Bucureşti, controlată tot de Iulian Dascălu, şi în proporţie de 25,1% de către Mircea-Petro Ionescu, în timp ce Viorel Dorin Popoviciu avea o participaţie de 13%, iar Gheorghe-Titus-Dan deținea un pachet de 13% din numărul de acţiuni.

După aprobarea tranzacției de către Consiliul concurenței, cei trei acționari de la care Dascălu a cumpărat pachetele de acțiuni (Ionescu, Popoviciu și Titus-Dan, n.red.) au demisionat din funcțiile de membri ai consiliului de administrație al Carbochim, invocând motive personale sau de sănătate.

Când a cumpărat, Dascălu spunea că vrea să investească în producția industrială

La data achiziției Carbochim, Dascălu nu a suflat nicio vorbă despre proiectul imobiliar. El a susținut că grupul pe care îl conduce dorește să se implice și în piața producției industriale și, după o analiză, a ales să investească în Carbochim.

”Reprezintă materializarea unui obiectiv al dezvoltatorului ieşean în real-estate de a-şi diversifica portofoliul, cu orientare spre segmentul producţiei industriale, de nişă. Ocupăm o poziţie dominantă pe piaţa imobiliară din România şi ne-am dorit să ne extindem aria de expertiză către producţie, cu aceeaşi implicare şi pasiune. Astfel, considerăm că achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al Carbochim Cluj-Napoca reprezintă o decizie strategică în activitatea noastră şi, totodată, o provocare. Carbochim are o experienţă notabilă în domeniu, de peste 70 de ani, şi credem în capacitatea sa de dezvoltare. Suntem convinşi că îmbinând know-how-ul Carbochim cu viziunea şi experienţa în property management ale Iulius vom realiza obiectivul nostru comun, acela de a consolida strategia de creştere şi de a aduce plus-valoare portofoliului”, declara Iulian Dascălu, preşedintele companiei Iulius.

Fostul patron al Carbochim decedat în condiții suspecte

Până să intre în portofoliul lui Iulian Dascălu, Carbochim i-a aparținut omului de afaceri Cătălin Chelu. El a fost implicat în dosarul de mită al fostului secretar de stat în MAI, Dan Valentin Fătuloiu. A fost prins în flagrant în timp ce îi dădea lui Fătuloiu o mită de 50.000 de euro din suma totală de 1 milion de euro. În schimbul acestor bani, Fătuloiu urma să intervină în dosarele în care Chelu era cercetat. După ce a fost condamnat la 6 ani de închisoare, Chelu a fugit din țară. A murit în 2014 într-un spital din Amman, Iordania, cu diagnosticul de infarct.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.