Moţiunea a căzut aşa cum a anticipat  Ioan Oltean şi Ioan Ţintean. Fiecare, în nume personal, a ghicit rezultatul votului pe una din cele mai disputate moţiuni din istoria postrevoluţionară a României.

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi PNL a căzut aşa cum ştia toată lumea, chiar şi cei din opoziţie. Motivele sunt diverse şi arată cît de disperasate sunt partidele din opoziţie, dar mai ales cât de mult a fost coborâtă armata din pod în interiorul PDL. Un PDL ce a executat public un PSD care s-a chinuit la modul cel mai serios să strângă voturi pentru a trece moţiunea. Suntem convinşi că răfuielile politice doar se amână până la o dată care va fi anunţată ulterior. Parcă aşa se spune…

Valul ce se sparge de mal

Aflat pe val sau pe cai mari, liderii PDL au răsuflat uşuraţi după aflarea rezultatului. Cu toate acestea, vicepreşedintele PDL, deputatul Ioan Oltean a anticipat căderea social-democraţiei de sorginte liberală. Oltean a spus că rezultatul pune capăt „gogomăniilor lui Ponta şi isteriei din PSD”. El mai spune că rezultatul a fost unul predictibil, fiind dovada vie a unităţii existente în interiorul arcului guvernamental: „Am demonstrat că putem face faţă tuturor presiunilor sindicale şi politice, că suntem uniţi. Rezultatul mai arată cât de mincinoşi au fost cei din PSD când vorbeau de voturi. Vedeţi că nu îi mai crede nimeni. Ştiu că urmează zile grele, dar cred că le vom trece cu brio”, a explicat Ioan Oltean.
Pe funcţie grea în Guvernul lui Boc, Ioan Nelu Botiş, ministrul Muncii s-a arătat responsabilizat de rezultatul moţiunii: „Votul ne responsabilizează. E un semn că trebuie să mergem mai departe. Vreau să le mulţumesc tuturor parlamentarilor din arcul guvernamental”, spune Botiş.

În aşteptarea unor zile mai bune…

Liderii opoziţiei bistriţene au reacţionat după voinţă şi putinţă. Unul din marii dezamăgiţi este deputatul Radu Moldovan, purtătorul de cuvânt al PSD. Şeful PSD BN s-a arătat dezamăgit de rezultatul votului: „ Suntem dezamăgiţi că moţiunea nu a trecut, că vom fi conduşi în continuare de portocalii. Ne revoltă faptul că acest guvern incompetent va administra ţara în continuare”, spune Moldovan. El a reamintit că a pierdut lupta, dar nu marea bătălie.
Liderul liberal bistriţean a fost cel care anunţat cu două săptămâni în urmă că moţiunea are şanse puţin peste 50 la sută să treacă: „ Este un moment trist, dar vom trage toate învăţămintele necesare. Este clar că pe parlamentarii PDL din judeţul nostru nu îi interesează nimic în afara propriilor interese”, explică Ioan Ţintean. Reamintim faptul că moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie la jumătatea acestei săptămâni a fost respinsă în această seară după ce nu a întrunit numărul necesar de voturi de 236, a anunţat secretarul Camerei Dumitru Pardău. Potrivit lui Pardău, au fost înregistrate 219 voturi favorabile moţiunii, iar un vot a fost anulat.
El a menţionat că la şedinţă au fost prezenţi 414 de parlamentari.
Pentru moţiune au votat 153 de deputaţi şi 67 de senatori. Printre cei care au votat favorabil s-au numărat deputaţii Cătălin Cerecheş, Tudor Ciuhodaru, Ioan Munteanu, Cătălin Potor, Nicolae Stan şi senatorul Liviu Câmpanu. Votul deputatului Daniel Oajdea a fost nul.
Numărul necesar de voturi, pentru ca moţiunea să fie adoptată, era de 236. Au fost 33 de deputaţi care au absentat şi opt senatori.Senatorul Liviu Câmpanu şi deputatul Nicolae Stan au fost excluşi din UNPR.
Decizia a fost luată în cadrul Biroul Politic Permanent Naţional al Uniunii Naţionale pentru Progresul României, întrunit miercuri, la Palatul Parlamentului.
Progresiştii au decis, prin vot, excluderea din partid a parlamentarilor care au votat moţiunea de cenzură.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.