Referendumul organizat de Primăria Bistriţa pe tema realizării centurii de sud a oraşului şi a redeschiderii pietonalului Liviu Rebreanu s-a dovedit un fiasco. Şi asta din cauză că mai puţin de 14 procente dintre bistriţenii cu drept de vot s-au prezentat la urne pentru a-şi exprima o părere în legătură cu temele puse pe tapet de primărie la sugestia edilului Ovidiu Creţu. Pentru referendum s-au tocat de la bugetul local circa 180.000 de lei (1,8 miliarde de lei vechi).

Deşi cei care au votat pro centură constituie circa 8% din populaţia Bistriţei, primarul Creţu spune că va continua demersurile pentru centura de sud pe traseul pe care el îl doreşte, în opinia sa aceasta fiind majoritatea. De altfel, Ovidiu Creţu numeşte majoritate şi pe acea parte a bistriţenilor care i-au acordat votul pentru scaunul de primar al municipiului, oameni care reprezintă doar un sfert din populaţia cu drept de vot din Bistriţa.

 

 

Mult discutatul traseu al centurii de sud, susţinut de primarul Ovidiu Creţu, a ajuns să fie supus unui referendum. Contrar însă aşteptărilor edilului bistriţean, la urne s-a prezentat un număr extrem de mic dintre bistriţenii cu drept de vot.

 

Doar 8% dintre bistriţeni, de acord cu traseul lui Creţu

 

Doar 13,88% din electoratul Bistriţei s-a prezentat pe 29 septembrie la urne. Mai precis este vorba de 10.564 de bistriţeni care şi-au exprimat acordul sau dezacordul în legătură cu cele două probleme puse pe tapet de municipalitate: 1. Realizarea din fonduri europene a unei centuri pe traseul DN 17 – Parcul Industrial-Dealul Cighir – Dealul Codrişor – Complex Wonderland – intrarea în DN 17; 2. Menţinerea străzii Liviu Rebreanu ca zonă pietonală.

Astfel, în ceea ce priveşte centura, din cei 10.564 de bistriţeni care au votat, 6.124 au spus „DA”, în timp ce 4.281 au votat „NU”. Dacă ne raportăm la numărul celor prezenţi la urne pe 29 septembrie, atunci procentul care doreşte realizarea centurii pe traseul susţinut de Ovidiu Creţu este unul consistent, adică 58,02%, în timp ce 40,56% s-au declarat împotrivă. Numai că aceste calcule nu sunt cele reale, fiindcă trebuie să ne raportăm la numărul total al celor înscrişi pe listele electorale, adică la cei 76.107 de bistriţeni cu drept de vot. Astfel, cei care au fost de acord cu centura de 174 de milioane de euro a lui Creţu sunt de fapt doar în proporţie de 8,04%, în timp ce 5,62% au votat împotrivă, la care putem adăuga şi pe cei 86,34% de votanţi care nu şi-au exprimat vreo părere. Trebuie să menţionăm că 149 de voturi au fost declarate nule.

Concluzia este una singură în ceea ce priveşte centura de sud, indiferent de ceea ce susţine primarul Ovidiu Creţu: Pe lângă cei 5,62% dintre bistriţenii care au votat împotriva ideii edilului bistriţean, acesta nu a reuşit să îi lămurească pe deplin ce este cu acest proiect şi cât ar fi el de benefic municipiului, pe cei 86,43% de bistriţeni care au stat acasă. Deci, Ovidiu Creţu nu a reuşit să convingă.

 

Referendum promis din 2009

 

Nu putem însă să nu amintim faptul că şi în 2009, Ovidiu Creţu promitea că va organiza un referendum cu privire la traseul centurii, dar că îl va organiza după alegerile prezidenţiale care urmau să aibă loc în acel an. De atunci încoace au trecut patru ani şi în acest răstimp nu a făcut nimic. Interesantă este însă o declaraţie a sa de la acea vreme cu privire la cei care vor participa la un referendum pe această temă, declaraţie din care reiese cât de mult îi pasă edilului bistriţean de părerea celor pe care îi conduce.

„Voi organiza referendum aşa cum am spus, dar după campania electorală (n. r. – alegerile prezidenţiale), ca să nu încurce lucrurile. Cei care vor să discute despre acest subiect, nu au decât să discute. Eu mi-am spus punctul de vedere, am rămas la fel, iar după ce se termină campania aceasta voi face referendumul. Cei care nu vor fi de acord cu acest referendum, este strict problema lor. Eu sunt în continuare pentru realizarea variantei II, partea de sud, cu două benzi, aşa cum s-a modificat de beneficiar”, declara Ovidiu Creţu în 2009.

 

Creţu are teren în Zăvoaie, în zona traseului centurii

 

Din momentul în care primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu a continuat să insiste singur pe realizarea Variantei Ocolitoare Bistriţa, prin Pădurea Codrişor, oamenii au început să se întrebe care sunt interesele edilului pentru care nu vrea nici în ruptul capului să elimine o centură care să taie zona Codrişor, cu riscul să se producă alunecări de teren. Astfel, în 2009, Gazeta de Bistriţa scotea la iveală într-un articol pe tema centurii că primarul Ovidiu Creţu deţine un teren în zona Zăvoaie, în imediata apropiere a traseului susţinut de el.

Conform declaraţiei sale de avere, primarul Bistriţei deţine un teren în zona Zăvoaiele de Sus, în suprafaţă de 4.500 metri pătraţi.

Întrebat în 2009 despre acest teren, edilul asigura că nu ar primi un preţ bun dacă l-ar vinde.

„Eu m-aş bucura ca traseul ( n. r – Centurii de Sud) să treacă peste terenul meu. Din păcate nu trece, şi din păcate îmi scade valoarea terenului respectiv, pentru că este un teren de case. Dacă n-ar fi centura pe-acolo, ar fi cineva tentat să-şi facă casă. Dacă trece centura, ar fi cineva tentat să facă unităţi, ştiu eu, economice, care nu se pretează la terenul acela. Deci, dacă dumneavoastră ( n. r – redactorul) doriţi să-l cumpăraţi, eu vă vând chiar acum terenul respectiv , dacă faceţi o ofertă bună !”, a declarat Ovidiu Creţu, în 2009, pentru Gazeta de Bistriţa.

 

Ia de bune doar calculele convenabile

 

Cu toate că rezultatul de la referendum a fost în realitate un dezastru, Ovidiu Creţu s-a declarat mulţumit fiindcă „majoritatea” a spus DA, şi susţine că va începe demersurile pentru realizarea centurii.

Nu putem să trecem cu vederea că anul trecut, Ovidiu Creţu se lăuda, într-o şedinţă de consiliu local, tot cu o astfel de „majoritate” care l-a ales primar. Pe marginea unei dispute, de data aceasta pe marginea unui alt proiect măreţ al său – Wonderland, edilul îi replica tăios lui Gheorghe Tuţă că bistriţenii l-au ales din acest motiv şi astfel el a ajuns să ocupe acel scaun, adică cel de primar.

Numai că Ovidiu Creţu nu a luat în calcul decât pe cei care i-au dat votul din numărul bistriţenilor prezenţi la vot. Adică 16.764 de bistriţeni l-au ales, în timp ce alţi 18.280 au votat cu ceilalţi candidaţi. Ca şi acum, Ovidiu Creţu nu a mai luat în calcul în 2012 şi pe cei aproximativ 40.000 de bistriţeni care nu s-au prezentat la urne, care nu au dorit pe niciunul dintre candidaţii la scaunul de primar să le conducă destinele, deci implicit nici pe domnia sa.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.