Preşedintele Traian Băsescu a anunţat săptămâna trecută că salariile din domeniul bugetar vor scădea cu 25% şi pensiile cu 15%. Gazeta de Cluj a chestionat mai mulţi analişti economici pentru a observa dacă măsurile luate sunt cele mai bune. O variantă propusă de aceştia este reducerea achiziţiilor publice cu jumătate, că de nu ar scădea veniturile în economie de 11,7 miliarde mai puţini în economie şi numărul angajaţilor de la stat ar putea scădea cu 100.000
„E o măsura inutilă pentru că fondul total de salarii trebuie redus dar nu în egală măsura de la fiecare şi în plus reducerea salariilor va afecta consumul şi implicit şi sectorul privat. Veţi vedea o serie în lanţ de disponibilizări şi în sectorul privat. Nu sunt doua economii, una privată şi una de stat. Consumul se va prăbuşi şi economia se va adânci in recesiune. Estimările de venituri bugetare sunt nerealiste pentru că se bazează încă pe o prognoza de creştere economică în condiţiile în care cu această măsura cu siguranţă vom avea scădere economică. Vă spun că impactul în economie este mai neplăcut decât impactul unei eventuale creşteri de TVA. Mai mult de 25 la sută nu poate creşte, dar eu vă spun că se puteau lua alte măsuri. Încă se mai pot lua. Cum ar fi reducerea drastică a cheltuielilor cu achiziţii publice. Marea risipă acolo este. Banii de salarii şi de pensii chiar dacă sunt nesustenabil şi sunt de acord că trebuie ajutat fondul de salarii şi de pensii, dar nu în mod diferenţiat. Banii se întorc în economie sub forma de consum. Banii se întorc în economia subterană sub formă de construcţii vile. Şi la marea evaziune fiscală. Pentru că guvernul nu poate să se războiască cu marii evazionişti şi cu marile achiziţii publice preferă să se războiască cu fiecare bugetar în parte. Foarte mulţi au până în 10 mil salariu, ce poţi să îi mai scazi respectivului, care poate mai are şi o rată la bancă. Ce să-i mai tai lui ăla, ce să-i mai dai care are o rată la bancă”, consideră analistul economic Liviu Voinea.
Jumătate din achiziţii publice, diminuate
„7 la sută din PIB sunt achiziţiile publice. Sunt aproape cât salariile. Se poate tăia cu cele mai puţine costuri sociale. În afară de strictul necesar pentru şcoli, spitale, etc nu văd de ce trebuie să mai cumpăram mobila maşini, iarbă, closete. Cel puţin la jumătate din acest buget ar trebui tăiat”, a susţinut Voinea.
11,7 miliarde de lei mai puţini în economie
Radu Soviani, jurnalist la The Money Channel, consideră că economia românească va avea de suferit deoarece veniturile vor scădea cu 11,7 miliarde de lei. „Pe termen scurt, reducerea salariilor cu 25% reprezintă o măsură favorabilă majorării de taxe, dar va avea efecte perverse în privinţa mersului economiei. Un efect este restrângerea cererii, eu cred că vor fi cu 11,7 miliarde de lei bani mai puţini în economie, cheltuielile mai mici, vor pune presiune pe pierderea de locuri de muncă în sectorul privat şi pe o contracţie economică care ar putea depăşi 3% în 2010”, consideră Soviani.
100.000 de disponibilizări în sectorul privat
Jurnalistul consideră că vor fi disponibilizaţi aproximativ 100.000 de oameni în sectorul privat. „Vor fi disponibilizaţi 100.000 de oameni în sectorul privat. Măsura actuala este echivalentul trimiterii în şomaj a 300.000 bugetari. Ar fi o măsură preferabilă pentru că doar tăind salariile nu se restructurează un sistem care nu s-a dovedit capabil să gestioneze eficient banul public. Restructurarea sectorului bugetar prin comasarea atribuţiilor şi cheltuirea raţionala a banilor alocaţi pentru bunuri si servici. Aici e cea mai mare deficienţă”, a conchis jurnalistul.
Tiberiu Hrihorciuc