Home Societate Recomandări pentru o vacanță în siguranță

Recomandări pentru o vacanță în siguranță

În ultimele săptămâni de şcoală, poliţiştii de prevenire şi ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa Năsăud s-au întâlnit cu sute de elevi şi i-au învăţat cum să se ferească de situaţiile în care ar putea fi victime.

„Cei mici au aflat de la poliţişti cum să circule în siguranţă ca pietoni şi biciclişti sau unde să îşi aleagă locurile de joacă şi de scăldat, cum să nu se lase abordaţi de persoane străine şi să nu le primească pe acestea în locuinţă sau ce trebuie să facă dacă se pierd de părinţi. La cei mai mari poliţiştii au abordat şi subiecte legate de consumul de droguri şi victimizarea sexuală”, informează IPJ BN.

Toate întâlnirile cu copiii au fost potenţate de filme şi spoturi preventive relevante,  pregătite de poliţişti pentru a le arăta copiilor experienţele prin care au trecut alţi minori care nu au respectat regulile şi legea şi consecinţele faptelor acestora.
Pe perioada vacanţei de vară poliţiştii vor vizita copiii şi în taberele şcolare din judeţ şi în alte zone turistice şi de agrement unde aceştia vor fi cazaţi.

Activităţile fac parte din campania judeţeană de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor „Vacanţă în siguranţă” .

„Pentru prevenirea implicării copiilor în accidente de circulaţie, Poliţia Rutieră recomandă părinţilor să-i înveţe pe cei mici:

-Să circule numai pe trotuare;
-Să nu staţioneze pe bordura trotuarelor deoarece se pot dezechilibra şi cădea în faţa maşinilor;
-Să nu traverseze drumurile publice prin alte locuri decât prin cele special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje rutiere şi numai după ce s-au asigurat temeinic, iar la trecerile semaforizate, numai la semnalul luminos de culoare verde;
-Să nu se angajeze în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii;
-Acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale, să se deplaseze numai pe partea stângă a drumurilor şi cât mai aproape de marginea acestora, dar nu în grup, ci în şir unul după altul;
-Să nu circule cu rolele pe partea carosabilă a drumurilor publice, ci numai în locurile special amenajate;
– După căderea întunericului sau în alte condiţii de vizibilitate redusă, să folosească îmbrăcăminte de culoare deschisă, care îi face mai vizibili în lumina farurilor”, potrivit IPJ BN.

Tot polițiștii au și câteva recomandări pentru părinți.

„Supravegheaţi în permanenţă modul în care micii pietoni respectă regulile de deplasare pe drumul public;
Alegeţi locurile de joacă în spaţii adecvate, departe de arterele rutiere intens circulate;
Amintiţi-le mereu regulile de circulaţie şi importanţa respectării acestora, prin oferirea unor exemple de bună conduită în trafic.

Reamintim părinţilor şi copiilor că, pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani!

Referitor la circulaţia bicicletelor, poliţiştii recomandă copiilor, conducători ai acestor vehicule:

• Dacă pe direcţia de deplasare există o pistă pentru biciclete, să circule numai pe această pistă;
• Să nu circule pe trotuare, cu excepţia cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor;
• Să nu circule pe partea carosabilă în aceeaşi direcţie de mers, dacă există o cale laterală, o potecă sau un acostament practicabil, ce pot fi folosite;
• Să nu se ţină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;
• Să nu circule fără a ţine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale;
•Să nu circule în paralel cu o altă bicicletă;
• Să nu transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulaţia celorlalţi participanţi la trafic;
• Să nu circule pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă;
• Să nu traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă;
• Să nu conducă vehiculul fără a menţine contactul roţilor cu solul;
• Să utilizeze casca de protecţie omologată.”, mai adaugă IPJ BN.

20150615_100724

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version