Intermedierile de locuri de muncă în străinătate sunt făcute numai de firme acreditate de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale sau de către Inspectoratul Teritorial de Muncă.

„Când primiţi o ofertă de muncă în străinătate, solicitaţi certificatul de acreditare al firmei şi încercaţi să aflaţi cât mai multe detalii despre seriozitatea firmei respective. Dacă aveţi unele îndoieli, sesizaţi imediat Poliţia!
Nu acceptaţi oferte de la necunoscuţi sau „prieteni” care vă promit câştiguri substanţiale în timp scurt, prezentându-vă „poveşti” despre persoane care s-au realizat în străinătate.
Nu daţi curs anunţurilor din ziare, reviste, internet de genul: „Aveţi o problemă în Schengen? Rezolvări rapide” sau „Rezolvăm interdicţii spaţiul Schengen” deoarece în spatele acestor anunţuri sunt persoane sau firme care desfăşoară activităţi ilegale.
Înainte de a vă decide să plecaţi, consultaţi-vă cu părinţii, prietenii sau alte persoane de încredere.
Dacă sunteţi tentaţi să apelaţi la o agenţie de impresariat artistic, verificaţi şi solicitaţi sprijin instituţiilor abilitate pentru a verifica legalitatea acesteia.
Mare atenţie la oferte de genul „plătesc eu cheltuielile pentru tine şi te răscumperi tu când ajungem acolo”! Aceste oferte conţin întotdeauna un potenţial pericol!
Dacă încheiaţi un contract de muncă cu o firmă şi este redactat într-o limbă străină, solicitaţi traducerea acestuia şi citiţi-l împreună cu un jurist.
Înainte de a pleca, aflaţi adresa şi numărul de telefon al Ambasadei României din ţara de destinaţie sau a organizaţiilor umanitare internaţionale ce oferă ajutor migranţilor.
Contactaţi ambasada ţării de destinaţie şi informaţi-vă cu privire la firma, agenţia, compania care vă angajează, profilul şi legalitatea acesteia.
Nu daţi nimănui paşaportul cu excepţia persoanelor abilitate să verifice actele de identitate.
Când aveţi nevoie de ajutor peste hotare, adresaţi-vă ambasadelor României sau organizaţiilor umanitare internaţionale!
Sesizaţi Poliţia când deţineţi date despre persoane autori sau victime cu implicaţii în cazuri de trafic de persoane!”, informează IPJ BN.

De asemenea, poliţiştii sfătuiesc tinerii să nu cedeze tentaţiei de a consuma droguri, pentru că consecinţele pot fi grave.

„Care sunt consecinţele consumului de droguri?
Probleme fizice, psihologice, afective şi de comportament;
Compromiterea situaţiei şcolare/profesionale;
Tensiuni sau rupturi în relaţiile sociale şi familiale;
Dificultăţi în relaţiile dintre soţi, părinţi şi copii;
Dependenţă fizică şi psihică.

Nu cedaţi tentaţiei de a consuma droguri deoarece curiozitatea poate duce la dependenţă ! Dependenţa asociată cu o criză financiară obligă consumatorul de droguri la comiterea unor infracţiuni grave (furt, tâlhărie, omor etc.) ceea ce, în final, duce la privarea sa de libertate.
Nu vă dovediţi curajul sau „bărbăţia” consumând droguri! În acest fel dovediţi că sunteţi o persoană slabă şi influenţabilă, faţă de care nimeni nu va avea respect şi compasiune.
Feriţi-vă de plasatorii şi consumatorii de droguri oricât de tentante ar fi „atenţiile” oferite (doze gratuite, bani, obiecte, etc.). Dacă vă încurajează să consumaţi droguri motivând că sunt „uşoare” şi nu au efecte negative asupra organismului, trebuie să vă dea de gândit şi să vă căutaţi alţi prieteni până nu este prea târziu. În caz contrar, veţi plăti foarte scump, compromiţându-vă situaţia şcolară, familială, profesională sau chiar viaţa.
Nu intraţi în reţeaua traficanţilor de droguri, oricâte avantaje aţi obţine! Gândiţi-vă la implicaţiile finale ale afacerilor cu droguri!
Spuneţi NU în faţa celor care încearcă să vă convingă să trăiţi măcar o dată efectul halucinogen al drogurilor!
Modul de percepere a unor probleme nu trebuie să fie identic cu cel al prietenilor; puteţi avea şi alte păreri decât restul grupului fără teama că veţi fi izolaţi. Dacă vreţi să dovediţi că sunteţi „tari”, învăţaţi să spuneţi NU atunci când este cazul, având tăria să vă susţineţi punctul de vedere.
Vorbiţi-le prietenilor despre adevăratele efecte ale consumului de droguri şi fiţi siguri că le-aţi dat de gândit, chiar dacă pe moment nu vor recunoaşte.

Când unul dintre prietenii voştri manifestă tendinţe de a începe să se drogheze, spuneţi-i ce se va întâmpla cu el:
-va deveni agresiv şi irascibil;
-îşi va pierde interesul pentru hobby-uri, învăţătură şi prieteni;
-va minţi, va fura şi va tâlhări;
-poate ajunge chiar să comită crime pentru a face rost de bani în vederea procurării dozei zilnice.

Contribuiţi la prevenirea, combaterea şi reducerea criminalităţii legate de consumul de droguri, comunicând cu operativitate poliţiei orice date în legătură cu plasatorii şi eventualii consumatori.

Anunţaţi imediat Poliţia, părinţii sau profesorii dacă vi s-a propus să consumaţi droguri sau aţi fost martorii unor asemenea practici ilegale. Protejându-i prin tăcere îi ajutaţi să-şi desfăşoare activitatea nestingheriţi, provocând noi victime!”mai adaugă IPJ BN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.