Razboiul mondial impotriva dogurile a esuat. Dupa 50 de ani de la Conventia unica a ONU privind stupefiantele, si la 40 ani dupa ce presedintele Nixon a lansat acest razboi al guvernului Statelor Unite impotriva drogurilor, reformele sunt in zadar. Este rezultatul unui raport incendiar publicat de Comitetul Global de Lupta Impotriva Drogurilor, un soi de politie mondiala anti-drog.

Trebuie refacute in totalitate politicile nationale si globale de control al drogurilor, scriu specialistii Comisiei mondiale de politici anti-drog in concluziile raportului pe care il gasiti la finalul articolului. Acestia recomanda adoptarea unor strategii de legalizare a fenomenului, pentru a-l putea macar controla. Exista unele cifre socante in studiu. Un grafic arata ca intre 1998 si 2008 consumul de opium din Statele Unite ale Americii a crescut cu 34,5%. Consumul de cocaina a crescut cu 27% in acest timp.
In lumina noilor date, unii analisti sustin ca relaxarea politicilor de droguri va determina o extindere a criminalitatii. Socant e ca din ce in ce mai multe state sunt pe cale sa adopte politica legalizarii anumitor droguri si folosirea anumitor cantitati de droguri usoare, dupa modelul olandez. Se crede ca astfel se va obtine controlul pe aceasta marfa.
Pe de alta parte, cei care raman contra legalizarii sustin ca se va intampla la fel ca in cazul tigarilor. Orice s-ar face, contrabanda tot va exista in orice forma, fie ca e vorba de droguri usoare, de etnobotanice, ori de drogurile considerate cu risc major pentru sanantate, cum sunt cocaina si heroina.
Dar si etnobotanicele scapa de sub control. Combinatiile de plante pot avea efecte devastatoare, tot mai multi tineri ajung in spitale si mor pe paturile de spital pentru ca nu exista leac care sa le aline suferintele. Sunt dependente care pur si simplu modifica personalitatea, transforma omul, scot la suprafata laturi animalice, si dau senzatia ca "prajesc creierul". Asa se simte un dependent de etnobotanice.
In vreme ce pe plan mondial se cauta solutii, incluzand chiar si legalizarea anumitor droguri, proiect sustinut si de Elena Basescu in campania sa pentru postul de europarlamentar, Guvernul Boc se chinuie sa gaseasca solutii pentru lupta impotriva etnobotanicelor. El cere interzicerea totala a plantelor cu risc major asupra sanatatii si reevaluarea celor 63 de magazine de vise legale, dar nu ia in calcul cota alarmanta a traficului cu etnobotanice.
Masini intregi trec granita cu pliculete etno, sau, mai rau, aduc ingredientele separat. legea Boc ar urma sa reomologheze produsele, dar un produs etnobotanic poate fi facut intr-o alta formula si cu aceleasi consecinte in numai cateva minute.

Agentia de Investigatii Media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.