Asociaţia Cultura Viva din Berna şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca organizează noi concerte de promovare, la Bistrița și Sighișoara, pentru cea de-a XXII-a ediţie a Academiei Sighişoara, programată în intervalul 1-14 august 2015.
„Astfel, în luna mai Academia Sighişoara va oferi publicului celor două orașe câte un concert susținut de Erich Türk, organist și cadru didactic al Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca. Evenimentul va avea loc la Bistrița în data de 15 mai 2015, ora 19, la Biserica Romano-Catolică, str. Gh. Șincai, nr. 26; iar la Sighișoara în data de 16 mai 2015, ora 18, la Biserica din Deal, sr. Scării, nr. 10″, potrivit organizatorilor.
În cadrul proiectului „Academia Sighişoara” au mai avut loc evenimente premergătoare ediţiei a XXII-a a manifestării, iar artiștii invitați în proiect precum soprana Mihaela Maxim, violonistele Adelina Oprean și Melinda Béres, pianștii Silvia Sbârciu și Horea Haplea, Cvartetul Arcadia, Ansamblul AdHOC şi Ansamblul Baroc Transylvania au susținut, în perioada martie-mai, concerte în orașe precum Timișoara, Oradea, Bistrița, Cluj-Napoca și Sighișoara.
De asemenea, Academia de Muzică din Cluj a găzduit, în luna martie, cursul de măiestrie – vioară susţinut de Adelina Oprean şi cursul de Tehnică Alexander susţinut de Angela Schwartz.
„În cadrul Academiei muzicale de vară de la Sighişoara, tinerii muzicieni din ţară şi străinătate vor putea lua contact în acest an cu profesori şi interpreţi de renume internațional precum violoniştii Alexandru Gavrilovici, Adelina Oprean şi Melinda Béres, pianiştii Vinciu Moroianu, Benjamin Engeli şi Anton Kernjak, compozitorii Adrian Pop şi Roland Moser, violonceliştii Katharina Gohl-Moser şi Guillermo Pastrana, membrii cvartetului Arcadia, organistul Erich Türk, violistul Vladimir Lakatos, harpista Marie Trottmann, contrabasistul Botond Kostyák, Irina Gavrilovici pentru cursul de canto şi Angela Schwartz pentru cursul de Tehnică Alexander”, potrivit unui comunicat remis redacției.
Începând cu ediţia 2014, Academia Sighişoara este susţinută, pentru trei ani consecutivi, cu fonduri oferite de Confederaţia Elveţiană prin intermediul Programului de Cooperare elveţiano-român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse; cele 20 de ediţii ale Academiei Sighişoara anterioare au beneficiat în special de suportul şi generozitatea oamenilor de afaceri elveţieni din România.
Concertul susținut de Erich Türk cuprinde atât lucrări ale unor renumiţi compozitori precum Johann Sebastian Bach, Johannes Brahms şi Felix Mendelssohn-Bartholdy cât şi o compoziţie semnată de Philipp Caudella (1771-1826), unul dintre cei mai importanţi muzicieni care au activat în cadrul Catedralei Catolice din Sibiu.
Erich Türk este conferenţiar universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde predă orgă, clavecin, bas cifrat, muzică de cameră şi organologie. A studiat orga la Cluj cu profesoara Ursula Philippi şi la Viena cu profesorul Mihai Rădulescu, iar clavecinul cu Ilton Wjuniski şi Gordon Murray. A participat la numeroase cursuri de măiestrie în Germania, Franţa, Elveţia, Portugalia şi la Moscova. În calitate de solist, dirijor de cor sau membru al unor formaţii de muzică de cameră are o bogată activitate concertistică, iar în 2000 a fost laureat al Concursului Internaţional de Orgă J. S. Bach din Bruges (Belgia).
Programul este următorul:
ohann Sebastian Bach (1685-1750):
Preludiu şi fugă în Sol major BWV 541
Philipp Caudella (1771-1826):
Tema con variazioni în Sol major
Johannes Brahms (1833-1897):
din ciclul Coral-preludii op. 122 (postum):
2. Herzliebster Jesu
3. O Welt, ich muß dich lassen
5. Schmücke dich o liebe Seele
6. O wie selig seid ihr doch, ihr Frommen
8. Es ist ein Ros’ entsprungen
9. Herzlich tut mich verlangen
Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847):
Sonata pentru orgă op. 65 nr. 3 în La major
Con moto maestoso – Andante tranquillo