“Eu m-am tinut de cuvânt!”

Vasile Moldovan, actualul primar al municipiului Bistrita, se afla la sfârsitul celui de-al doilea mandat în aceasta functie. Acesta candideaza pentru a treia oara la functia de primar al municipiului si spera sa recâstige fotoliul, desi este pe deplin constient ca lupta nu este una usoara.

Cu mai putin de doua saptamâni înainte de alegerile locale, primarul Vasile Moldovan vine sa prezinte alegatorilor bistriteni realizarile sale din ultimii patru ani. Raportul primarului si totodata al candidatului Partidului Democrat-Liberal contine 11 domenii în care acesta a reusit sa îmbunatateasca viata bistritenilor.

Strazi si spatii cu destinatie pentru traficul auto si cai de acces

În ultimii doi ani, în municipiul Bistrita au avut loc lucrari de amenajare si modernizare a strazilor, pentru care au fost alocati circa 350 de miliarde lei vechi. În acest program de reabilitare si reamenajare au fost prinse 40 de strazi, cu un total de 15.255 m si 76.194 metri patrati, dintre care 30 de strazi sunt deja finalizate, iar celelalte 10 sunt urmeaza a fi finalizate pâna la sfârsitul acestui an.
Lucrarile consta în finalizare strada, canalizare pluviala, infrastructura si structura bretea de întoarcere terasamente, strat mixtura asfaltica, aparari de maluri, constructie poduri si podete, suprastructura, amenajare de strazi noi.
Au fost realizate, de asemenea, sistematizari pe verticala, împietruiri si reprofilari – drumurile de legatura cu Slatinita, Ghinda, Viisoara, Sigmir – reprofilarisi întretinere de drumuri cu piatra concasata pe strazile neasfaltate, în total 200.115 m.p.
În perioada 2004 – 2008 au fost reparate si întretinute 115 strazi, 28 de trotuare, dintre care un sfert au fost reabilitate cu pavaj din dale, si trei alei.
Locurile de parcare nu a fost nici ele uitate. Au fost amenajate 47 de astfel de zone cu 881 de locuri de parcare. Au fost, de asemenea realizate patru sensuri giratorii si patru podete tubulare, doua dintre acestea gasindu-se în Sarata.

Constructii noi – reconditionari cladiri

La acest capitol, în mandatul primarului Vasile Moldovan, a fost realizata sistematizarea zonei aferente unitatilor locative construite prin ANL, a fost amenajata Piata Calea Moldovei si au fost efectuate lucrari de reparatie–constructie la imobilele din fondul locativ de stat. Valoarea acestor lucrari se ridica la peste 1.172.000 lei.
Punctele de atractie ale municipiului au fost si ele pe agenda lui Vasile Moldovan. În 2006, prin finantare cu fonduri PHARE si buget local, a fost realizat Pietonalul „Liviu Rebreanu”, pentru care au fost alocati circa 300.000 lei. De asemenea, a fost efectuata canalizarea perimetrala a emblemei Bistritei – Biserica Evanghelica, valoarea lucrarilor fiind de aproximativ 4.000 lei.
Iluminatul public stradal a fost realizat pe 95 de strazi, cel public pietonal în 12 zone, au fost efectuate linii electrice subterane pe o lungime 1.460 m, iar retelele electrice pentru iluminat public au fost extinse.
Retelele de apa si canalizare din municipiu au fost extinse, valoarea acestor lucari ridicându-se la o valoare de circa 900.00 lei, iar în cartierul Viisoara a fost realizata o statie de pompare si conducta de refulare, în valoare de peste 260.000 lei.

Copiii si tineretul, o prioritate

38 de locuri de joaca au fost reabilitate pentru copiii bistriteni, iar altele patru noi au fost amenajate. De asemenea, a fost realizata si o pista de role. Pentru cei mai micuti dintre bistriteni au fost efectuate reparatii si reabilitari la Gradinitele nr. 1, 2, 4, 6, 9, 10, 11, 12, 15, 17, 18 si cea din Ghinda. Lucrarile au constat în reparatii instalatii sanitare, placaje faianta, pardoseli gresie, instalatii electrice, zugraveli, burlane, reparatii învelitor, etc,
139 de copii au beneficiat de sprijin financiar pentru acoperirea unor cheltuieli necesare frecventarii unei forme de învatamânt, 19 au beneficiat de decontarea transportului spre scoala, iar alti 15 copii de decontarea costurilor pentru gradinita, internatm tratamente medicale.
Liceul cu Program Sportiv, Grupul Scolar Forestier, Scolile Generale nr.4 si nr.5, si Colegiul National Andrei Muresanu au beneficiat de peste 720.000 lei pentru lucrari de reabilitare si constructii sali de sport.
Peste 8.200.000 lei au fost alocati pentru sustinerea învatamântului, culturii si cultelor din munipiului Bistrita, iar aproximativ 2.500.000 lei au fost alocati pentru proiecte si manifestari culturale, dezvoltarea turismului cultural-educational si proiecte depuse de culte.

Solidaritate sociala

Bistritenii cu venituri mici nu au fost uitati nici ei. Astfel, pentru veteranii de razboi, persoanele persecutate în regimul comunist si revolutionarii din 1989 au fost eliberate peste 4.700.000 de bilete de calatorie pentru transportul în comun, în valoare de peste 4.173.00 lei, iar alte 99 depersoane au beneficiat de serviciile cantinei de ajutor social. 1.550 de persoane au beneficiat de servicii gratuite ale cabinetului dentar din cadrul Directiei municipale de servicii sociale. În mai 2005 a fost finalizat proiectul „Gând bun”, care a avut ca scop sprijinirea persoanelor vârstnice la domiciliu, proiect finantat printr-un împrumut nerambursabil acordat de Banca Internationala pentru Reconstrctie si Dezvoltare. Bugetul total al proiectului a fost de peste 1,2 miliarde lei vechi, din care peste 121 milioane lei au fost contributie din bugetul local al Primariei municipiului Bistrita.

Explozie de noi constructii

În ultimii patru ani, în municipiul Bistrita a fost remarcata o explozie în domeniul constructiilor. Astfel, au fost aprobate 130 de Planuri Urbanistice de Detaliu si 20 de Planuri Urbanistice Zonale. În cei aproape patru ani au fost eliberate 10.748 de certificate de urbanism, rezultând o medie de 2.500 pe an, si 5.730 de autorizatii de constructie.
Pentru ca locuitorii municipiului Bistrita sa aiba parte de un aer cât mai oxigenat si o priveliste placuta ochiului, nu au fost uitate nici spatiile verzi, care, de altfel, dau culoare oricarei localitati. Astfel au fost plantate este 900.000 de plante anuale si bienale, peste 7.000 de plante perene, au fost lplantati peste 900 de arbori sti peste 12.500 de arbusti.

Rata somajului a scazut cu 9%

În timpul mandatului 2004 – 2008, al lui Vasile Moldovan, au fost realizate 12 proiecte finantate prin fonduri externe, având o valoare de circa 650.000 de euro. Dintre acestea nominalizam Proiectul „Scoala verde”, „Bistritz Zentrum XXI”, „Ecobis”, „Pro Select”. Alte trei proiecte se afla înca în derulare, care beneficiaza de o finantare în valoare totala de circa 1,5 milioane de euro.
Daca la începutul mandatului, în 2004, veniturile proprii ale bugetului municipiului Bistrita erau de 284 miliarde lei vechi, dintr-un buget total de 653 de miliarde lei vechi, în 2008, acesta a crescut semnificativ, cu peste 50 de procente, ajungând la 740 de miliarde lei vechi venituri proprii si un buget total de 1.750 miliarde lei vechi. În plus, datorita atragerii multor agenti economici în municipiul Bistrita, prin acordarea de facilitati si utilitati, rata somajului a scazut semnificativ. Daca în 2004 în Bistrita exista o rata a somajului de 10 procente, în 2008 aceasta a scazut la doar 1,5%, în conditiile în care cresterea economica anuala, în perioada 2004 – 2008, a fost una, în general, constanta, de 10%.

Mihnea Rosenberg

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.