Reabilitarea termică a 22 de blocuri din Bistriţa, programate pentru anul 2010, a rămas stand-by, după ce banii promişi în luna martie de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) nu au sosit încă. Primăria Bistriţa se vede nevoită ca deocamdată, să stea cu proiectele tehnice finalizate şi cu lucrările nedemarate.
Anul trecut, prin programul naţional de reabilitare termică a blocurilor de locuit au fost modernizate 14 clădiri. Şi de această dată, municipalitatea a întâmpinat probleme cu plata contribuţiei, nu de la Guvern, ci de la asociaţiile de locatari.

Prin programul naţional de reabilitare termică a blocurilor de locuit, primăriile contribuie cu 35% din investiţie, alţi 50% vin de la bugetul de stat, iar restul de 15% este contribuţia asociaţiilor de locatari înscrise în acest program. Anul trecut, la Bistriţa, au fost reabilitate termic 14 blocuri de locuit, iar municipalitatea s-a împotmolit la un moment dat din cauza contribuţiei locatarilor care au întârziat foarte mult cu plata.
Anul acesta, pe lista de modernizări se află alte 22 de blocuri, iar problema întâmpinată de municipalitate este lipsa banilor de la Guvern, bani promişi în luna martie, dar care nu au venit încă. Prin reabilitarea termică a blocurilor se urmăreşte creştere performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, astfel încât, consumul anual de energie să scadă.

În aşteptarea banilor, 22 de proiecte tehnice zac la primărie

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti, pentru anul acesta au fost executate proiecte tehnice necesare reabilitării termice a 22 de blocuri de locuit, dar nici la această oră nu au fost demarate procedurile de începere a lucrărilor, întrucât banii promişi de MDRT nu au ajuns încă la Bistriţa.
„Sunt aproximativ 22 de blocuri care s-au înscris pentru reabilitare. Ce bani alocăm noi, cei 35% din valoare, sunt în buget încă de la începutul anului. Ce aşteptăm noi acum este plata ministerului, suma care vine de la bugetul de stat. Şi acolo practic s-au blocat lucrurile! Neavând banii de la minister nu am putut demara efectiv nicio lucrare. Documentaţia tehnică este treaba noastră şi, în mare parte, s-a făcut chiar de anul trecut. Există proceduri în derulare, nefinalizate pentru atribuirea lucrărilor, dar suntem în situaţia în care, atunci când le vom finaliza, va trebui să fixăm un termen de începere a execuţiei şi să avem certitudinea că vin banii de la Guvern. Trebuie să fim pregătiţi, şi dacă banii aceia ne ajung cumva pe ultima sută de metri a anului 2010, să nu avem atunci de demarat proceduri care durează câteva săptămâni. Acum, că vom face un bloc, că vom face 19 sau toate, rămâne de văzut în funcţie de banii pe care îi primim. Noi suntem pregătiţi cu 22 de blocuri. (…) De la Minister avem doar promisiuni. Nu ştim nici data, nici dacă există riscul să primim sau nu banii, avem doar o promisiune. Nu ni s-a spus o dată exactă la care ar putea veni banii”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti.
Conform unei adrese trimise de MDRT Primăriei Bistriţa în data de 19 martie a acestui an, suma promisă pentru reabilitarea celor 22 de blocuri este de 237.380 de lei.

Firmele de construcţii, invitate să lucreze pe credite de angajament

Pentru reabilitarea celor 22 de blocuri, Primăria Bistriţa a demarat la sfârşitul lunii august, o licitaţie deschisă în scopul atribuirii acordului pentru ,,Reabilitarea termică a unor clădiri de locuit din municipiul Bistriţa”. Nefiind sosiţi încă banii de la Guvern, municipalitatea a marşat pe ideea că societatea desemnată va accepta să lucreze o perioadă pe credite de angajament până la virarea banilor de către MDRT. Firmele interesate au avut ca termen de depunere a ofertelor data de 2 septembrie, valoarea contractului fiind de aproximativ 21 de milioane de lei, pe o durată de doi ani. Reprezentanţii municipalităţii spun că, la ora actuală, procedura pentru desemnarea firmei câştigătoare nu a fost încă finalizată, fiind o acţiune mai laborioasă.

Dacă nu vin banii, programul de la Bistriţa se blochează

În programul de reabilitare a blocurilor înscrise pe listă anul acesta, Primăria Bistriţa a luat în calcul şi posibilitatea ca până la finele anului banii promişi de guvern să nu ajungă în contul municipalităţii. În acest caz, în 2010, programul de reabilitare termică a blocurilor din Bistriţa, se va bloca.
„Dacă nu vin banii, evident că programul se blochează anul acesta. Noi nu putem da bani, nici dacă am avea atât de mulţi de să nu ştim ce să facem cu ei. Este un program guvernamental în care aportul nostru înseamnă 35% din valoarea respectivelor lucrări, aşa că nu putem să punem 36%, doar ceea ce ne lasă legea”, explică Mihai Ruşti.

Anul trecut, a întârziat contribuţia locatarilor

În anul 2009, în Bistriţa au fost modernizate 14 blocuri de locuinţe prin programul naţional de reabilitare termică demarat de Guvern. Dacă anul trecut, municipalitatea nu s-a lovit de întârzierea banilor de la MDRT, s-a trezit însă cu surpriza ca asociaţiile de locatari să nu îşi achite la termen contribuţia de 15% din valoarea investiţiei. Iniţial, Primăria Bistriţa era pregătită să îşi recupereze banii de la locatari prin intermediul instanţei, dar treptat, situaţia s-a remediat pe cale amiabilă.   

Asociaţiile de proprietari, interesate de reabilitarea blocurilor

Deşi la începutul anului, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu anunţa că este foarte posibil ca reabilitarea termică a blocurilor să fie stopată în 2010 din lipsă de fonduri de la Guvern, pe parcurs lucrurile s-au schimbat, iar municipalitatea şi-a propus totuşi să ia în calcul 22 de blocuri de locuinţe. Reprezentanţii primăriei spun că şi la ora actuală asociaţiile de proprietari se interesează de reabilitare şi chiar au fost mai multe solicitări de intrare în acest program. De asemenea, sunt şi situaţii în care bistriţenii preferă să îşi facă reabilitarea termică singuri, fără a mai sta după procedurile anevoioase care se desfăşoară prin programul de la Guvern.
„Sunt oameni care vin şi ne întreabă, dar nu mai pot fi cuprinşi în lista aceasta pentru că noi ne-am oprit la 22 de blocuri, deoarece nu are rost. Îi avem şi pe ceilalţi într-o bază de date, dar nu putem să le promitem că începem să facem ceva, câtă vreme noi, la ceea ce avem proiect tehnic şi pregătit totul, nu putem demara lucrările. (…) Cu siguranţă că sunt şi oameni care preferă să facă singuri lucrul acesta (n. r – reabilitarea termică). Inconvenientul pentru mulţi dintre ei este că noi nu putem face doar pentru o parte a faţadei, noi discutăm doar de situaţiile în care toţi vecinii, toţi proprietarii doresc lucrul acesta şi sunt de acord să contribuie financiar. Probabil că cei care doresc cu adevărat să îşi reabiliteze blocurile şi pot lucrul acesta, desfăşoară acţiunea pe cont propriu”, a mai adăugat Ruşti.
La ora actuală, în Bistriţa nu s-a făcut o statistică a blocurilor care au fost reabilitate şi a celor care urmează să se înscrie în programul naţional de reabilitare termică. Reprezentanţii municipalităţii spun că sunt şi blocuri noi care evident nu au nevoie de reabilitare, dar şi blocuri vechi aflate într-o stare foarte bună. Urmează ca pe viitor administraţia locală să urmărească situaţia privind stadiul în care se află toate blocurile din oraş.

Iulia Stupinean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.