Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat recent proiectul tehnic și indicatorii tehnico-economici actualizați aferenți obiectivului de investiții „Reabilitarea Castelului Teleki Comlod”. Valoarea totală a investiției se ridică la 41.251.643,31 lei (circa 8,25 milioane euro), inclusiv TVA, din care partea de construcții-montaj se cifrează la 25.220.045 lei (circa 5 milioane de euro). Finanțarea este asigurată prin Programul Operațional Regional. Lucrările vor trebui finalizate în termen de 24 de luni de la începerea acestora.

După ce a încercat să îl vândă și chiar să se alieze cu un privat pentru a-l salva, administrația județeană bistrițeană a reușit să găsească finanțare pentru reabilitarea Castelului Teleki de la Comlod, monument istoric de categorie A, care a ajuns la un pas de prăbușire, cu toate eforturile depuse de autorități de a-l conserva și salva ce mai e în picioare.

În luna mai, Consiliul Județean a scos la licitație contractul lucrările de reabilitare a Castelului Teleki de la Comlod, pentru care a pus la bătaie 27,4 milioane de lei (circa 5,5 milioane euro). Până în acest moment nu a fost depusă nicio ofertă

În stare jalnică

“Castelul care în urmă cu un deceniu încă se afla într-o stare de conservare satisfăcătoare, azi a ajuns într-o stare avansată de degradare, semi-ruină, cauzată de lipsa întreținerii și a infiltrațiilor continue a apelor din precipitații. Din cauza infiltrațiilor bolțile și planșeele au ajuns într-o stare de pre-colaps, care în lisa unei intervenții de urgență cu siguranță se vor prăbuși. Planșeul sălii festive de odinioară s-a prăbușit, împreună cu bolta subsolului. Terasa din jurul clădirii este acaparată de vegetație până la nerecunoscut, prezentă doar prin câteva elemente sculptate de piatră din fața intrării principale. Starea tehnică a castelului se caracterizează printr-o degradare avansată, accentuată în special din cauza degradării acoperișului, implicit și din lipsa utilizării spațiilor. Pe lângă subansamblurile structurale parțial prăbușite (șarpante, învelitoare, bolți, planșee, arce și buiandrugi) se observă degradarea și anumitor elemente neportante și componente artistice”, se arată în caietul de sarcini.

De asemenea în raportul de expertiză tehnico se arată că: “Sub acţiunea factorilor corozivi de mediu (fizici chimici biologici), cuplată cu intervenții de întreținere insuficiente, clădirea a acumulat în timp degradări importante ci efecte defavorabile asupra imobilului și destinației acestuia. Clădirea prezintă (…) multiple probleme structurale, existând o serie de deficiențe din punct de vedere tehnic, care trebuie rezolvate în cel mai scurt timp posibil. În anul 2020 asupra clădirii a fost realizat un eșafodaj de lemn pentru punerea în siguranță a imobilului. În momentul realizării eșafodajului, clădirea se afla în stare de colaps, șarpanta și planșeul boltit de peste parte și de peste subsol fiind prăbușite”.

Lucrări propuse

Printre lucrările ce vor fi efectuate se numără: desfacerea tuturor elementelor din intervenții anterioare neconforme și a elementelor originale care și-au pierdut din integritatea fizică și nu pot fi restaurate; restaurarea tencuielilor existente și completarea locală a acesteia cu materiale compatibile istoric, realizarea compartimentărilor interioare pe structură metalică ușoară, intervenție ușor reversibilă în viitor, fără a afecta integritatea monumentului; realizarea unei scări interioare și instalarea unei platforme elevatoare pentru a asigura accesul și circulația tuturor persoanelor la fiecare nivel al clădirii.

De asemenea, principalele încăperi ale castelului vor fi amenajate și dotate, în vederea funcționării de spații expoziționale și multifuncționale. Funcțiunile cu caracter secundar vor fi toate amplasate la subsol, sub amprenta terasei exterioare.

Terasa exterioară va fi refăcută și completată după amprenta istorică. Balustrada de piatră va fi refăcută după modelul istoric, pe baza mostrelor care se păstrează la fața locului. Tâmplăriile interioare și exterioare vor fi restaurate sau înlocuite, astfel încât să se asigure izolarea termică și fonică a spațiilor.

„Toate operațiunile propun păstrarea planimetriei și volumetriei originale a clădirii, ambele fiind cu valoare istorico-arhitecturală, dar și a elementelor cu valoare artistică precum: ancadramente profilate de piatră la uși și ferestre, stucaturi și blazoane, soclu din piatră, elementele de piatră ale balustradei, tâmplării interioare cu căptușeli profilate. Soluțiile proiectului tehnic pe specialitatea rezistență propune lucrări de subzidiri locale, de consolidare a elementelor existente și refacerea planșeelor interioare, refacerea terasei exterioare, refacerea șarpantei istorice din lemn, adoptând principiile baroce de conformare”, se mai arată în caietul de sarcini.

Se va reconstrui bolta peste sala mare de la subsol, se va reface planșeul de lemn peste sala mare de la parter și cel de pe terasa interioară sudică. Fundațiile sunt în stare bună și doar local se propune realizarea lucrărilor de subzidiri sau turnarea de noi fundații.

Vor fi refăcute rețelele sanitare, electrice și termice, dar și de ventilare. Castelul este prevăzut cu o centrală pentru semnalizarea incendiilor, sistem control acces și antiefracție.

Obiectiv cultural și turistic

Scopul final al acestui proiect, după ce vor fi finalizate lucrările de reabilitare și restaurare a conacului, este de a-l valorifica din punct de vedere cultural și economic, prin creșterea numărului anual de vizitatori ai monumentului istoric, care să și participe la activitățile culturale care vor fi organizate acolo.

Astfel, proiectul prevede și amenajarea exterioară a spațiului care odată era curtea conacului. Aceasta va fi pregătită pentru a găzdui evenimente, potrivit proiectului. Terenul se întinde pe 7.843 de metri pătrați, iar suprafața construită pe 465 de metri pătrați.

„Se propune sistematizarea exterioară a terenului în vederea amenajării unui spațiu în care să se poată organiza diferite evenimente. Amenajarea exterioară va ține cont de vegetația înaltă existentă pe parcelă. Se va propune plantarea de vegetație nouă înaltă, medie și măruntă care va pune în valoare grădina exterioară și spațiile exterioare nou-amenajate. Se propune o nouă clădire semi-îngropată în care vor fi amplasate un punct gospodăresc și un spațiu de depozitare ce va deservi curtea exterioară. În proximitatea acesteia vor fi amplasate pavilioane acoperite unde se vor amenaja parcări pentru biciclete și motociclete. De asemenea, se propune realizarea împrejmuirilor parcelei, se vor prevedea noi rețele exterioare pentru instalațiile sanitare și electrice, iluminat exterior și iluminat arhitectural al volumului castelului, instalații sanitare pentru colectarea apelor pluviale și păstrarea acesteia într-un bazin colector, instalații pentru irigarea amenajărilor exterioare, instalația de colectare a apelor menajere” se specifică în caietul de sarcini.

Castelul a fost ridicat acum mai bine de 250 de ani, mai exact în anul 1756, de Istvan Wesselenyi de Hadad și de către soția sa Polixenia Daniel de Vargyas. Blazoanele de piatră a celor două familii încă mai pot fi admirate pe fațada principală a clădirii. Coroana este simbolul alianței celor două familii, iar sub aceasta se pot vedea o sirenă cu un trandafir în mână care era blazonul familiei Wesselenyi și o lebădă cu gâtul străpuns de o săgeată, care era blazonul familiei Daniel.

Cele două blazoane au fost realizate de un sculptor celebru al vremii și adăugate pe clădire la 30 de ani de la ridicarea sa. Clădirea era înconjurată de o grădină cu alei mărginite de copaci, care au și dispărut între timp. A rămas un singur stejar impunător, care are în jur de 600 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.