Home Investigații Reabilitarea Bisericii Evanghelice in impas

Reabilitarea Bisericii Evanghelice in impas

Dieter Krauss, preotul paroh al Bisericii Evanghelice din Bistriţa, refuză să semneze un nou contract cu Compania Naţională de Investiţii (C.N.I). Cu toate că lăcaşul de cult ar putea primi circa 2.000.000 de lei, preotul paroh crede că lucrările nu vor fi realizate la standardele pe care şi le doreşte. În plus, preotul spune că firma care se ocupa de restaurare nu este abilitată în restaurarea monumentelor istorice.
Reabilitarea Bisericii Evanghelice ar trebui finalizată în anul  2013. Krauss spune că acceptarea unui nou contract de predare a amplasamentului pentru CNI, va tergiversa din nou lucrările. În 2008, un incendiu de proporţii a distrus turnul instituţiei de cult. Încă din 2002, Biserica Evanghelică din Bistriţa figura pe lista celor 28 de monumente pentru a căror restaurare au fost alocaţi bani de la Ministerul Culturii şi Cultelor.

Lucrările de reabilitare a Bisericii Evanghelice, cel mai important monument al oraşului, fiind considerat o emblemă a burgului bistriţean, au început în 2005. Turnul acestui lăcaş de cult are, la bază, dimensiunile 9.23×9.28 m, iar grosimea zidurilor este de aproximativ 2 m. Nivelele inferioare ale turnului erau luminate cu ferestre în arc frânt, de dimensiuni relativ reduse Având 75 de metri, acesta este cel mai înalt turn din Transilvania. Accesul în turn se făcea pe o scară îngustă, cu 191 de trepte, construite din piatră. Proiectul de reabilitare prevede un lift exterior pentru vizitatori.
Un nefericit incendiu l-a distrus însă, în 2008, ceea ce a determinat amplificarea lucrărilor de reabilitare la biserică. Compania Naţională de Investiţii a executat reabilitarea cu sumele primite de la fostul Minister al Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale. Anul trecut, Ministerul Dezvoltării a promis 1.500.000 de lei pentru continuarea lucrărilor, însă banii nu au mai venit.

Scurt istoric

Biserica, în forma sa actuală, este rezultatul unui îndelung proces de transformare. Sub zidurile actualei biserici se află fundaţiile lăcaşului de cult ridicat de primii colonişti.
Cel dintâi paroh atestat documentar a fost ,,Johannis plebanus de Bystricia’’ care figurează în registrele de evidentă ale dijmelor papale din anii 1332 – 1333. Zidirea noii biserici, în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, a dus la ridicarea unei bazilici cu trei nave, având un cor poligonal si doua turnuri ce flancau intrarea principala a peretelui nordic al corului, ce va fi lărgită după mijlocul secolului al XVI-lea. O a treia etapă de construcţie începe în 1475 şi este finalizată în 1520. În 1478, după demolarea unuia dintre cele două turnuri ale bazilicii romanice, s-a început construirea, alături de turnul păstrat, a unui nou turn care era iniţial plasat în afara zidurilor bisericii şi care va fi legat, prin lucrări de zidărie şi tâmplărie, abia în 1487.
De la început, turnul a aparţinut oraşului, rolul lui fiind preponderent acela de pază şi supraveghere în vremuri de primejdie, dar, mai ales, paradoxal, ca loc de observare a izbucnirii unor incendii.

Incendiul devastator din 2008

Peste 20 de pompieri au stat toată noaptea în jurul bisericii, pentru a ţine imobilul sub supraveghere. Incendiul a izbucnit în data de 11 iunie, la ora 19. Flăcările au cuprins turnul biserici, iar în jurul orei 20.30 acesta s-a prăbuşit. Flăcările s-au extins la clopotniţă şi la cealaltă parte a clădirii. Incendiul a fost stins în jurul orei 22.40, aproximativ 60 de pompieri luptându-se peste trei ore cu flăcările.

Krauss vs. C.N.I.

Johann Dieter Krauss spune că nu a fost mulţumit de lucrările executate de firmele cu care a lucrat C.N.I. Acesta a declarat, în exclusivitate, pentru Gazeta de Bistriţa: „Experienţa anterioară cu C.N.I ne-a fost de ajuns. Ni s-a adus o firmă neatestată pe monumente istorice, care a dat în subantrepriză lucrarea firmei Ghinimaycla, a domnului Ghineţ. Noi nu am fost parte contractantă şi nu am avut nicio pârghie la îndemână să intervenim nici chiar atunci când noi vedeam că nu-i în regulă ce se întâmplă în şantier”.
De asemenea, preotul paroh susţine că nu poate preda amplasamentul, deoarece aici se execută lucrări care nu fac obiectul finanţării prin C.N.I. În plus, predând amplasamentul, parohia nu mai are nici un cuvânt de spus. Nu poate nici măcar să participe la recepţie. „Şi, nu în ultimul rând, acea finanţare este făcută pe baza unui deviz din primăvară anului trecut şi cuprinde lucrări, care, în mare parte au fost executate, deoarece nu am putut aştepta la infinit cu acoperirea turnului etc., până când la C.N.I se aranjează toate lucrurile. Acele lucrări, în valoare de peste 600.000 RON le-am finanţat din mijloace proprii. Aşa că acel deviz, pe baza căruia s-a făcut licitaţia de C.N.I, este în mare parte executat. Ce seriozitate poate însă prezenta o firmă care participa la licitaţia unei lucrări, fără a vizita amplasamentul în prealabil?”, se întreabă Dieter Krauss.

Încurcate sunt căile Domnului!

În 2006, contractul a fost încredinţat, în urma licitaţiei, firmei SC Imprex-Aurora SRL din Miercurea Ciuc. Aceasta a dat-o în subantrepriză firmei SC Ghinimaycla SRL din Livezile. În plus, Biserica Evanghelică se implică în mod direct, prin dirigintele de şantier, angajat de această instituţie, nu de C.N.I, în monitorizarea lucrărilor de execuţie. „Această condiţie cerută de noi nu a fost acceptată de C.N.I. Oare de ce? Ce aveau de pierdut? Sau ce au de ascuns? Noi vom executa lucrări doar în măsura în care avem fonduri în cont. Pentru a finaliza lucrările mai este nevoie de fonduri însemnate. De la Guvern nu avem fonduri anul acesta. Guvernul alocă doar din fondurile Ministerului Dezvoltării şi Turismului şi doar prin C.N.I. Astfel ajungem iar la început, de unde am plecat. Vom executa lucrări în măsura banilor existenţi. În anul acesta avem asigurata suma de 1 milion de RON din partea Consiliului Local Bistriţa şi câteva sume din străinătate, destinate pe anumite segmente de lucrări. Le vom administra transparent şi corect ca şi până acum. Când se vor termina, vom opri lucrările” a precizat, pentru Gazeta de Bistriţa, preotul Krauss.

Mihai Ruşti: „Noi facem tot ce putem pentru Biserica Evanghelică, în limita bugetului!”

Purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Bistriţa, Mihai Ruşti, afirmă că a existat mereu o bună colaborare cu Biserica Evanghelică şi că, în limita resurselor bugetare, s-au alocat bani pentru conservarea şi reabilitarea lăcaşului de cult. „Faptul că dorim reabilitarea acestei embleme a municipiului nostru reiese şi din alocarea, în mod distinct, a sumei de 1.000.000 RON pentru biserică. De altfel, noi am alocat, an de an, chiar înainte de acel incendiu din 2008, pentru Biserica Evanghelică din Bistriţa. Meritul este al comunităţii, referindu-mă, aici, la donaţiile făcute pentru sprijinirea acestui proiect de reabilitare. Repet, noi facem ce putem, dar, în acest an, mai mult de atât nu putem oferi. Satisfacţia noastră este că am reuşit să acoperim biserica înainte de venirea iernii trecute”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Mihai Ruşti.

Raimond Petruţ

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version