Spiritele s-au aprins din nou în războiul centurii de sud dus de câţiva bistriţeni împotriva Primăriei Bistriţa condusă de Ovidiu Creţu, din cauza unei adrese depusă de expertul impus de instanţă pentru a efectua o expertiză din care să reiasă dacă traseul prevăzut în PUG este unul diferit de cel iniţial, aşa cum era prevăzut în HCL 151/2010 anulată între timp printr-o sentinţă judecătorească din 2011. Dacă în adresa depusă de expert la dosarul cauzei acesta precizează că municipalitatea refuză cu obstinaţie punerea la dispoziţie a acelor „documente care conţin informaţiile relevante pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite de instanţă” şi este luat „de fraier”, primarul Ovidiu Creţu îi transmite acestuia să meargă în teren şi să facă măsurători. Măsurători pentru un obiectiv care nu există decât pe hârtie!

 

În luna iunie a anului trecut, instanţa Tribunalului Bistriţa-Năsăud a ordonat efectuarea unei expertize topografice, „obiectivele expertizei fiind acelea ca expertul să stabilească dacă traseul variantei ocolitoare avut în vedere la adoptarea H.C.L. nr. 136/2013 de aprobare modificării PUG a municipiului Bistriţa şi varianta avută în vedere la emiterea avizului de mediu nr. 2/28.062013 de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud se suprapune total sau parţial cu traseul variantei ocolitoare care a fost analizat şi avut în vedere la adoptarea HCL nr.151/2010, hotărâre anulată de către instanţele judecătoreşti în cadrul dosarului nr.8117/112/2010 al Tribunalului Bistriţa-Năsăud – ataşat prezentei cauze, expertul urmând a avea în vedere atât documentaţia tehnică care s-a depus în prezenta cauză de către părţi, cât şi documentaţia care a fost avută în vedere cu ocazia soluţionării dosarului nr. 8117/112/2010 al Tribunalului Bistriţa-Năsăud.

De atunci încoace, municipalitatea a făcut ureche şută, punând la dispoziţia expertului judiciar documente pe care acesta nu le putea folosi în efectuarea expertizei.

 

Documente inutilizabile

„În ceea ce priveşte CD-ul depus de către pârâta Primăria Municipiului Bistriţa, deşi s-au cerut suporturile topografice ale Planurilor Urbanistice din 2010 şi 2013, aceasta a transmis datele Planului Urbanistic din 2004 şi ale celui din 2013, având însă foarte mare grijă ca acestea să fie inutilizabile. Astfel, nu s-au depus fişierele originale ale suportului topografic utilizat (în format dwg sau dxf) ci s-a efectuat o conversie în format pdf (inutilizabil pentru efectuarea expertizei) ulterior şedinţei din 15 mai 2015, în care s-a dispus punerea la dispoziţie a materialelor solicitate. Inserez mai jos captura proprietăţilor unuia dintre fişierele trimise care dovedeşte că ele au fost create în data de 27 mai 2015”, a scris expertul în adresa depusă la dosarul din instanţă.

Reacţia primarului Ovidiu Creţu nu s-a lăsat aşteptată. În cadrul unei emisiuni televizate, acesta a afirmat că este de datoria expertului să meargă în teren să îşi facă măsurătorile, fiindcă primăria nu poate să îi pună la dispoziţie ridicări topo, fiindcă nu le are.

 

Creţu se scoate şi îl trimite pe expert în teren

„Nu noi am cerut o expertiză, ci instanţa care a desemnat un expert şi trebuie să facă expertiza. Noi i-am pus la dispoziţia expertului respectiv ceea ce avem, toată documentaţia din Planul Urbanistic General referitoare la zona aceea (n. r . – traseul centurii de sud). Domnul expert, domnul Pîslaru, ne-a cerut ridicări topo. Păi, n-avem! Domnul expert trebuie să se ducă să îşi facă ridicările topo. El este plătit pentru aşa ceva. Nu poate veni la noi să ni le ceară pentru că nu am ce să îi dau. Eu am primit planşele referitoare la PUG în format „jpg” – fotografie. Dânsul avea nevoie de planşe în format „autocad” astfel încât să lucreze pe ele.Nu le avem. În formatul acela se pot şi modifica, ceea ce nu e bine să ţii un format pe care intră cine vrea şi face modificări. Noi îl aşteptăm pe domnul expert, am înţeles că va veni pe la noi, suntem doritori să îi punem la dispoziţie toate documentele pe care le avem, dar de aici şi până să îi dăm noi ridicări topo pe traseu este o chestiune”, a spus Ovidiu Creţu într-o emisiune la postul de televiziune AS TV.

În plus, municipalitatea motivează că nu are la dispoziţie documentele în formatul cerut de expert, format original care poate fi editat şi pentru care nici nu are licenţă. Afirmaţiile sunt foarte interesante în contextul în care surse ale Gazetei de Bistriţa susţin că la baza eliberării certificatelor de urbanism, în stabilirea conturului unor suprafeţe de teren, se lucrează chiar cu formatul cerut în acest caz de expertul judiciar.

 

S-a cerut preschimbarea termenului de judecată

Lipsa de voinţă a municipalităţii reiese dintr-o adresă a părţii adverse din acest dosar care zilele trecute a depusla dosarul cauzei, în urma afirmaţiilor primarului Ovidiu Creţi din cadrul emisiunii televizate, o solicitare către instanţă pentru preschimbarea termenului de judecată.

„Reprezentantul pârâtei Municipiul Bistriţa, Primăriei municipiului Bistriţa şi Consiliului Local al municipiului Bistriţa, primarul Teodor Ovidiu Creţu, la 16.06.2015 în cadrul emisiunii Impact de la AS TV, informaţie preluată şi transmisă public şi prin ziarul Timp Online (anexată prezentei), face referire la solicitările expertului Adrian Pîslaru din care în opinia noastră reiese că nu doreşte să pună la dispoziţie materialele impuse de către instanţă în vederea efectuării expertizei. Pentru acest motiv, întrucât Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bistriţa-Năsăud deţine materialele solicitate de expert şi dispuse de instanţă, vă solicităm să acordaţi un termen de urgenţă, în care să încuviinţaţi emiterea unei adrese din partea instanţei către Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bistriţa-Năsăud, pentru punerea la dispoziţia expertului a materialelor în cauză, necesare expertizei”, se precizează în documentul citat.

 

Fumigene de adormit copiii

La seria fumigenelor lansate de primarul Ovidiu Creţu cu privire la centura de sud, se mai poate adăuga una, o declaraţie făcută în cadrul unei alte emisiuni la postul de televiziune AS TV, în luna mai, când edilul afirmă că CNADNR nu a îndrăznit să abandoneze Bistriţa, deşi ar fi foarte bucuroasă să scape de acest proiect.

„CNADNR ar fi foarte bucuroasă să scape de această problemă şi să abandoneze lucrarea. Vă daţi seama, oriunde se duc în ţară sunt primiţi cu braţele deschise, când vin la Bistriţa sunt înjuraţi că de ce fac varianta ocolitoare. Nu de toată lumea, dar e suficient ca doi – trei să te înjure. Dacă nu ar fi lobby-ul făcut de parlamentarii PSD, de PSD, de preşedintele Radu Moldovan, de subsemnatul, demult ar fi fost scoasă, însă nu are nimeni curajul din minister (n. r. – Ministerul Transporturilor), inclusiv domnul ministru Rus, (n. r. Ioan Rus – încă ministrul Transporturilor la acea dată) să îmi spună mie primarul PSD al Bistriţei: Ţi-am scos centura afară că până te cerţi tu acolo cu X şi cu Y noi nu avem vreme de pierdut. (…) Spun eu că nu va fi scoasă. Cum se va realiza şi când? Până în 2020, e clar, nu mai târziu”, a spus Ovidiu Creţu.

În documentaţia elaborată de Ministerul Transporturilor – Master Planul General de Transport – , centura ocolitoare a Bistriţei este programată pentru perioada 2022 – 2023, astfel că reiese foarte clar că aceasta nu va fi realizată „până în 2020” aşa cum susţine primarul Creţu.

Mai mult decât atât, nu este precizat vreun traseu exact. Ceea ce se poate observa cu ochiul liber însă este lungimea aproape identică cu cea a centurii de sud visată de primarul Ovidiu Creţu, 14,6 kilometri.

Nu coincid însă costurile avansate de primarul Bistriţei faţă de ceea ce este menţionat în master plan. Dacă Ovidiu Creţu spunea că investiţia este estimată la circa 173 milioane euro, în Master Planul General de Transport investiţia este estimată la doar 70 milioane euro, adică un cost de 4,8 milioane de euro per kilometru. Varianta ocolitoare ar urma să aibă două benzi pe sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.