Din toamna anului trecut, doi constructori din județ se luptă pentru a pune mâna pe un contract de 183 de milioane de lei. Este vorba despre construirea noii aripi a Spitalului Județean de Urgență. Pentru potul cel mare se luptă, pe viață și pe moarte de 9 luni, MIS Grup și Dimex 2000, declarați pe rând câștigători. Într-un final, cel mai probabil instanța va decide cine pune mâna pe acest contract.

Spitalul Județean de Urgență Bistrița își pregătește extinderea, cu un nou corp de clădire, care va fi legat de cel principal printr-o pasarelă suspendată. Clădirea are două etaje subterane, unde va fi amenajată o parcare, parter și patru etaje. La fiecare etaj va fi realizată o pasarelă de trecere, care va lega corpul principal de cel nou construit.

Licitația pentru serviciile de proiectare și execuția lucrărilor a fost demarată în 9 martie 2020, de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. De atunci și până acum lucrările încă nu au început, pentru că mai mulți constructori se luptă să pună mâna pe contract. Nici nu e de mirare, dacă luăm în calcul faptul că valoarea acestuia ajunge la 183 de milioane de lei. 

„Această investiție va crea condiții pentru ridicarea nivelului calitativ al actului medical prin mutarea secțiilor de hemodializă, ORL, Oftalmologie, Cardiologie (care va avea și activitate de cardiologie-intervențională) și Neurologie, într-un spațiu nou, care să corespundă celor mai exigente norme în domeniu pentru aprobarea normelor privind condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obținerii autorizației sanitare de funcționare, mutarea personalului TESA într-un spațiu de birouri organizat astfel încât să ducă la creșterea randamentului și a eficienței la locul de muncă și construirea unei săli cu 150 de locuri care să permită organizarea de conferințe, ședințe, cursuri și concursuri. De asemenea, noua extindere va adăposti nou înființatele compartimente de Neurochirurgie, Microchirurgie, chirurgie plastică și reparatorie, gastroenterologie. În clădirea principală, prin relocarea unor secții, vor fi disponibilizate anumite spații care vor fi utilizate pentru extinderea unor secții, iar la etajul 3, complet disponibilizat se va muta secția de recuperare medicală”, precizează autoritatea contractantă.

Primul rezultat, contestat din toate părțile

În 30 august 2021, se anunța câștigătorul licitației: constructorul MIS Grup, care s-a asociat cu mai multe firme pentru acest contract. Zece zile mai târziu, Medicare Technics, un SRL din București care a participat la licitație a contestat rezultatul acesteia la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, cerând anularea raportului procedurii.

În aceeași dată, Dimex 2000 Company făcea o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, în care cerea, de asemenea anularea raportului procedurii, în care autoritatea contractantă – Consiliul Județean declara admisibile și conforme ofertele depuse de MIS Grup SRL, care s-a asociat la această licitație cu Electrogrup SA, Proiect Construct Regiunea Transilvania SRL, SDC Proiect SRL, CSP Proiect Line SRL, Ziggy Construct SRL și de asocierea CON-A SRL – Con A Operations, Condesign.

MIS Grup a făcut o cerere de intervenție în care a cerut respingerea contestațiilor formulate de către Dimex 2000 Company și Medicare Technics ca nefondate, precum și menținerea în totalitate a adreselor de comunicare a rezultatului procedurii, a raportului procedurii și în integralitate a actelor încheiate de autoritatea contractantă ca temeinice și legale.

Printre criticile aduse de Medicare Technics SA s-a numărat faptul că autoritatea contractantă ar fi evaluat toate ofertele depuse în procedură exclusiv prin prisma lucrărilor de construcții, omițând evaluarea dotărilor cu echipamente medicale. SA-ul mai spune că autoritatea contractantă avea obligația de a solicita clarificări înainte de a-i respinge oferta.

Cei de la Dimex 2000 se leagă de alți doi participanți: MIS Grup (câștigătoarea licitației) și CON-A, un constructor din Sibiu. Dimex 2000 spune în contestație că oferta CON-A trebuia declarată inadmisibilă întrucât experiența totală pentru servicii este de 2,6 milioane de lei, mai mică decât 4 milioane de lei, valoare solicitată în documentația licitației.

„Ofertele depuse de ofertanții Asocierea MIS Grup și asocierea CON-A sunt neconforme, și ar fi trebuit respinse, deoarece ofertanții nu pot realiza în mod legal părți ale obiectului contractului respectiv lucrărilor de instalare și întreținere a sistemelor și instalațiilor de ventilare pentru evacuarea fumului și gazelor fierbinți. Ofertanta sau subcontractorii declarați pentru a putea realiza lucrările de instalare și întreținere a sistemelor și instalațiilor de ventilare pentru evacuarea fumului și gazelor fierbinți, trebuie să dețină atestate/autorizații emise de IGSU – Centrul Național pentru Securitate la Incediu și Protecție Civilă”, mai susțin cei de la Dimex.

Aceștia mai spun că ofertanții nu au prezentat modul de asigurare a accesului la experții, personalul atestat și specialiștii necesari și obligatorii, iar propunerile financiare prezentate nu respectă cerințele din documentația de atribuire, ofertanții nu prezintă toate costurile cu materiale, consumabile, echipamente, protecția mediului, pază șantier.

MIS Grup se clasase la prima licitație pe prima poziție, cu 100 de puncte, Asocierea CON-A pe locul 2 cu 96,7 puncte, iar Dimex 2000 pe locul 3 cu 94,2 puncte.

CNSC răstoarnă clasamentul

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor vine cu o decizie neașteptată. Obligă Consiliul Județean să refacă licitația:

„Admite, în parte, contestația formulată de către Dimex 2000 Company SRL, în contradictoriu cu Județul Bistrița-Năsăud sub aspectul verificării modului de îndeplinire a cerinței de calificare vizând experiența similară, de către asocierile clasate pe locurile 1 și 2, respectiv asocierea MIS Grup și asocierea CON-A SRL. Anulează, în parte, raportul procedurii și actele subsecvente, în secțiunea care vizează calificarea ofertanților, în referire la ofertele depuse de asocierea MIS Grup și CON-A SRL. Obligă autoritatea contractantă ca în termen de 15 zile de la data primirii prezentei decizii, să reia procedura de atribuire, prin reevaluarea ofertelor depuse de asocierea MIS Grup și asocierea CON-A, sub aspectul modului de îndeplinire a cerinței de calificare vizând experiența similară”.

Văzându-se fără contract, MIS Grup contestă în instanță decizia CNSC. Dosarul s-a judecat la Curtea de Apel Cluj, iar soluția definitivă a venit în 6 decembrie 2021. Curtea de Apel Cluj respinge plângerile formulate de MIS Grup. 

Lucrurile nu se termină aici. Consiliul Județean reia procedura și respinge oferta depusă de Asocierea CON-A situată pe locul 2 în prima instanță. Câștigători sunt declarați, la a doua licitație cei de la Dimex 2000 în 19 aprilie anul în curs. În 29 aprilie, Asocierea CON-A contestă rezultatul procedurii, cere anularea raportului procedurii și respingerea ofertei sale. În aceeași dată contestă rezultatele licitației și MIS Grup și cere același lucru: anularea adresei de comunicare a rezultatului și reluarea procedurii.

În 07 iunie, CNSC vine cu un răspuns: respinge cererile formulate de MIS Grup  și admite cererea de intervenție a celor de la Dimex 2000. Decizia CNSC poate fi contestată. Cel mai probabil, instanța va decide în final cine pune mâna pe această licitație.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.