Camelia Miron, profesor la Colegiul Tehnic „Mihai Bravu” din Bucureşti, a lansat în mediul online, pe Grupul Profesorilor din România, o întrebare colegilor săi – „Ce părere aveţi despre disciplina Educaţia Sexuală în şcoli?”. Imediat, sute de persoane au reacţionat, potrivit Adevarul. Între profesorii pro şi contra a izbucnit un adevărat război virtual.

Comentariile au început să curgă. Unele cu argumente, altele fără.

„Mai bine ar învăţa să acorde primul ajutor în anumite situaţii critice. Sunt atâtea vieţi care depind de modul în care cei din apropiere ştiu să ajute”, a scris Luminiţa Marian.  

„Eu sunt omul care pun accent foarte mare pe aplicaţii practice, pe gândire critică, proiecte. Cum se va nota ? După ed sex urmează ora de…mate. Ferice de prof, vor fi elevii încălziţi. Pentru materie desigur. Şi mai sunt omul care nu refuz o întrebare. Nu spun niciodată: Nu are legătură cu lecţia”, şi-a exprimat opinia şi autoarea postării.  

„Confundaţi aplicaţiile practice de la disciplina Educaţie sexuală cu activităţi sexuale propriu-zise (sau cel puţin impresia asta o lăsaţi prin comentariul de mai sus) constituie încă un motiv în favoarea introducerii acestei discipline in şcoli.  Dacă n-am fi un popor de pudici, plini de tabuuri, nu ar părea aşa tragic ceva necesar şi natural”, a scris şi profesoara Monica Fetico, unul dintre dascălii care susţine educaţia sexuală în şcoli.

Comentariile au continuat până când un alt profesor a scris că nu este de acord ca elevilor să li se vorbească la şcoală despre masturbare.

„Masturbare? Am înţeles bine? Am înnebunit cu toţii?”, au întrebat mai mulţi profesori care au mărturisit că sunt şi părinţi şi nu vor accepta aşa ceva nici în ruptul capului.  

„Din moment ce copiii vor studia asta de mici, nu vor mai pune întrebări nerelevante pentru că discuţiile vor fi  relaxate. Cât timp e tabu, râdem pe sub masă de orice are conotaţie sexuală şi facem mişto”, a venit replica  Monicăi Fetico.  

„Eu nu doresc asa ceva pentru copiii mei. Şi nici nu vor invăţa asta decât atunci când eu voi considera necesar ,luând în calcul dezvoltarea lor”, a conchis Loredana Ion.  

„Toate aceste lucruri vin natural, nu din manual. Sunteţi nebuni?…Nu dau doi bani pe relaţiile cauzale ale nimănui. O singură vorbă a vreunui profesor către copilul meu cu privire la sex şi îi scot ochii. Scurt. … Ca părinte şi profesor, mă voi opune cu viaţa împotriva acestei isterii obscene de a lua organele genitale ale copiilor la puricat şi a vorbi cu ei despre ce simt când se ating. E clar? Faptul că vreţi să vorbiţi cu minori despre sex este hărţuire sexuală. Oricând, oriunde. Sau nu mai aveţi creier, să gândiţi limpede?”, a scris indignată şi Lorena Craia.

Mai mulţi dascăli au precizat că ar fi de acord ca elevilor să li se predea la şcoală educaţia sexuală. Dar la catedră să se afle un medic.

„Medic? Sexualitatea este doar anatomie şi boli? Cum stăm cu conceptul de relaţie, cu procesul decizional, cu gândirea critică, astfel încât alegerile să fie făcute în cunoştinţă, astfel încât rata divorţului sa scadă, astfel încât sa nu mai rămână atâţia copii pe drumuri? Ce treaba are medicul cu aceste abstractiuni? Ori conferiti puteri dumnezeieşti medicilor, ori reduceţi sexualitatea la act mecanic”, a scris Clau Anki, adăugând că vorbeşte în calitate de Expert în Sexualitate Umană.   

„Avem atâtea să le spunem elevilor noştri, chiar nu are rost acest demers – Grigoraş Maria  

„Orice s-ar spune e urât! La clasele mici cel putin e scârbos. În manualul de engleză clasa a 2-a un exerciţiu cerea elevilor să traseze săgeţi de la organul unui băieţel desenat în cel al unei fetiţe desenate, dar la noi încă e decent. În alte ţări li se cere să îşi aleagă sexul şi să vadă dacă au înclinaţii masculine sau feminine!”, a comentat şi  Elena Buftea.  

„Educaţia sexuală nu înseamnă că cineva îi învaţă în ce poziţii să facă sex, am pretenţii de la dumneavoastră, dragi colegi. Educaţia sexuală înseamnă să îi ajutăm să-şi cunoască corpul şi schimbările ce vin odată cu vârsta. Ce este bine, ce este rău, să-i îndreptăm spre decizii bune, să evităm ca fetele să ajungă la întreruperi de sarcină, să înţeleagă ce este protecţia, câte metode există, ce sunt bolile cu transmitere sexuală, de ce unii dintre ei sunt atraşi de acelaşi sex, că este o disfuncţie a cromozomilor, trebuie susţinuţi, nu arătaţi cu degetul. Cred că s-a înţeles gresit conceptul de Ed. Sexuală, iar unii, deşi aveţi o vârstă, încă roşiţi la cuvântul sex sau puneţi mâna la gură, vai!”, a comentat şi Alina Mihaela Bănică.  

„Nu vă mai certaţ’,  tâmpiţilor! Bateţi-vă!”, a venit şi comentariul lui Sim M. Florin. Acesta a adăugat că a glumit pentru a detensiona atmosfera.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.