Prefectul Mircea Ghitea blocheaza hotarârea Consiliului Local Oradea privind investitia coreenilor de la SC Hanil Electronics, ridicând câteva semne de întrebare vizavi legalitatea hotarârii. „Este vorba de un acord de principiu… Domnul prefect nu întelege sensul licitatiei publice deschise”, se apara primarul interimar, Mihai Groza. Investitia coreenilor de la SC Hanil Electronics este de 30 de milioane de euro si va asigura peste 2.000 de locuri de munca. Actualul conflict Mircea Ghitea – Mihai Groza a fost precedat de razboiul Ilie Bolojan – Petru Filip.
Razboiul dintre palate sau dintre institutiile statului, Cotroceni prin presedintele Traian Basescu si Victoria reprezentata de premierul Calin Popescu Tariceanu, are o varianta bihoreana. Prefectura Bihor este condusa de ex-liberalul (convertit peste noapte în apolitic), Mircea Ghitea, iar Primaria Oradea poarta drapelul democrat, prin edilul-sef interimar, Mihai Groza. Între cele doua institutii bihorene s-a redeschis un conflict, marul discordiei fiind o investitie de peste 30 de milioane de euro care ar trebui sa fie realizata la Oradea. Conflictul Prefectura Bihor – Primaria Oradea sau Mircea Ghitea – Mihai Groza are antecedente. Fostul prefect Ilie Bolojan s-a duelat cu ex-primarul Petru Filip pe tema achizitionarii unor tramvaie second hand prin negociere directa fara licitatie.
Procedura
Hotarârea Consiliului Local Oradea privind aprobarea unor masuri pentru dezvoltarea proiectului de investitii cu denumirea „producere de monitoare LCD” s-a blocat la Prefectura Bihor. Conform legii, prefectul acorda avizul de legalitate tuturor hotarârilor adoptate de consiliile locale si consiliul judetean. Daca reprezentantul guvernului în teritoriu considera ca o astfel de hotarâre a forurilor deliberative locale nu îndeplineste toate conditiile legale, prefectul poate retrimite respectiva hotarâre institutiei care a adoptat-o împreuna cu o motivatie prin care se propune modificarea sau revocarea hotarârii. Daca consiliul local sau judetean care a adoptat hotarârea nu considera oportune sau necesare recomandarile prefecturii, atunci reprezentantul guvernului în teritoriu, în speta prefectul, poate ataca hotarârea de consiliu la instanta de contencios administrativ. Decizia tribunalului competent poate fi atacata la curtea de apel care se pronunta cu caracter definitiv si irevocabil în privinta nelegalitatii sau legalitatii respectivei hotarâri de consiliu local sau judetean.
Prefectul acuza
„S-a întocmit un referat de nelegalitate privind aceasta hotarâre, referatul are numarul 2263 din 18 februarie 2008… Obiectul si motivatia pe baza carora cerem reanalizarea în vederea modificarii sau revocarea sunt urmatoarele: conform articolului 1, aliniatul 1 din hotarâre se aproba în municipiul Oradea proiectul de investitie cu denumirea „producerea de monitoare LCD” potrivit reglementarilor legale în vigoare cu SC Hanil Electronics SRL. Din modul de formulare al acestui articol reiese ca proiectul va fi realizat, de fapt, de catre SC Hanil Electronics SRL cu respectarea prevederilor legale în vigoare, fara sa fie indicat actul normativ avut în vedere care nu se regaseste în preambulul hotarârii, asa cum prevad regulile de tehnica legislativa”, sustine prefectul de Bihor Mircea Ghitea. Acesta considera ca selectarea investitorului trebuie sa se faca cu respectarea articolului 2 din Ordonanta de Urgenta 34 din anul 2006 privind atribuirea contractelor de achizitii publice. „La aliniatul doi din articol se precizeaza ca se va elabora un memorandum în care vor fi stipulate clauze referitoare la pretul terenului ce urmeaza a se vinde investitorului prin licitatie publica deschisa. În opinia noastra este o contradictie în termeni. Pe de-o parte exista obligatia de a respecta procedura de atribuire a contractelor de achizitie si a lucrarilor publice, iar pe de alta parte se stabileste în preambul ca acest proiect se va derula cu SC Hanil Electronics, pe un teren care va fi scos la licitatie publica. Nu prea întelegem care este baza legala potrivit careia din aceasta hotarâre rezulta ca în mod automat Hanil Electronics va fi câstigatoarea licitatiei, indiferent de pretul la care vorbim. Deci investitorul este nominalizat ca fiind SC Hanil Electronics, terenul se va vinde prin licitatie publica, ca atare nu poate fi stabilit în aceasta hotarâre ca va fi SC Hanil Electronics cel care va derula proiectul. În memorandumul care va fi elaborat anterior licitatiei publice se specifica ca vor fi mentionate clauze referitoare la facilitatile fiscale si la cele privind accesul la utilitati care urmeaza a fi acordate investitorului despre care nu cred ca stie cineva ca va câstiga licitatia pe teren. Noi ne-am exprimat nelamurirea: cum a fost precizat în textul hotarârii numele investitorului atâta vreme cât proiectul urmeaza sa fie realizat pe un teren care va fi atribuit prin licitatie publica, care teoretic si legal o poate adjudeca oricine? Nu vreau sa ma gândesc la un caiet de sarcini care va stabili prin continut anumite clauze încât sa nu poata câstiga oricine…”.
„Domnul prefect nu întelege”
Primarul interimar al municipiului Oradea, Mihai Groza, sustine ca nu este nimic în neregula cu hotarârea adoptata de Consiliul Local Oradea. Aceasta a fost votata în unanimitate de catre consilierii locali, indiferent de culoarea politica. Nici macar fostii colegi de partid ai prefectului Mircea Ghitea, liberalii, nu au avut nimic de obiectat în sedinta publica de plen a forului deliberativ local. „Este vorba de un acord de principiu. Domnul prefect are punctul dânsului de vedere. Eu nu pot sa fac la primarie brifinguri peste brifinguri si sa explic din nou cum stau lucrurile sau sa raspund în fiecare zi la aceste lucruri. Am prezentat mass-mediei o copie a respectivei hotarâri de consiliu. Domnul prefect nu întelege sensul licitatiei publice deschise. Noi ne-am consultat cu juristii nostri si nu a fost niciun fel de problema. Vorbim de un acord de principiu dat pentru un posibil partener SC Hanil Electronics. Care este problema? Se va organiza o licitatie publica deschisa. Ma gândesc ce s-ar fi întâmplat daca era vorba de firma Nokia de la Cluj? Tot asa punea problema domnul prefect? Sau poate ca asa întelege dumnealui sa sustina atragerea investitorilor. Poate considera ca în acest mod orasul se va dezvolta. Numai ca la Cluj se gândeste într-un mod, iar la noi la Oradea, unii gândesc în alt mod”, se apara si, în acelasi timp, se lanseaza în ofensiva primarul interimar, Mihai Groza. Edilul sef a mai precizat ca investitia coreenilor de la SC Hanil Electronics se ridica la o cifra de 30 de milioane de euro si va asigura peste 2.000 de locuri de munca.
Istoria se repeta
Conflictul dintre prefectura si primarie trebuie vazut în contextul în care cele doua institutii sunt conduse de liderii a doua partide politice diferite si rivale, PNL si PD-L. Din pacate, functionarea institutionala a statului este afectata într-un mod nesanatos de personalizarea anumitor situatii sau de orgolii politice manifestate de politicieni din partide concurente. Conflictul dintre prefectul Mircea Ghitea si primarul interimar Mihai Groza vine în pragul alegerilor locale când fiecare partid cauta sa convinga sau sa cucereasca electoratul. Numai ca, în urma acestor batalii politice pe orgolii si resentimente, cel care are de pierdut este tot electoratul, adica cetateanul de rând. Democratii sustin ca proiectele mari de investitie se blocheaza, iar liberalii aduce, pe alocuri, acuzatii de coruptie. Incapacitatea clasei politice locale si nationale de a cadea la pace pe anumite proiecte vitale pentru dezvoltarea comunitatii locale si nationale face ca domeniul politic sa fie un teren minat pe care nu se poate construi nimic. În cele din urma daca Prefectura Bihor si Primaria Oradea nu vor cadea de acord privind posibila investitie a SC Hanil Electronics, instanta de judecata va transa problema.
În conflictul precedent, dintre prefectul Ilie Bolojan si liderul PD, instanta de judecata a dat, în final, dreptate primarului Petru Filip. Liderii PD Bihor arata cu degetul înspre Ilie Bolojan pe care îl acuza ca a blocat, la momentul respectiv, achizitionarea de tramvaie second hand, iar acum municipalitatea este nevoita sa cumpere tramvaie noi la un pret mult mai piperat.
Bolojan: Înger sau demon?
Fostul prefect Ilie Bolojan era deosebit de apreciat (chiar cu unele accente patetice) în o parte a presei care îl numea „Cuza de Bihor” sau „Bismark von Alesd”. Pe de alta parte, alte publicatii îl numeau „Bolovanul” si „Funarul Bihorului”, pentru modul în care ar fi blocat anumite investitii.
Daniel Meze