Doi ani, pe atât s-a întins unul dintre războaiele avute de Curtea de Conturi cu o primărie de oraș din județ. Primăria Sângeorz-Băi a fost executată de Curtea de Conturi pentru că nu a contestat în instanță în vederea recuperării o amendă aplicată de Garda de Mediu, dar și pentru că a concediat pe nedrept un angajat, i-a plătit despăgubiri și ulterior nu le-a mai recuperat de la cei vinovați.

Curtea de Conturi nu pare să ierte primăriile din județ care nu respectă legea. Chiar și necontestarea unei amenzi în instanță este considerată abatere de către inspectorii Curții de Conturi. S-a întâmplat la Primăria Sângeorz-Băi, instituția judecându-se aproape doi ani cu Curtea de Conturi pentru a „anula” cele constatate într-un raport de audit întocmit în anul 2019.

Este vorba despre o amendă aplicată de Garda Națională de Mediu pentru că Primăria Sângeorz-Băi n-ar fi desființat platforma ilegală de depozitare a deșeurilor mai repede. Este vorba despre o amendă de peste 50.000 de lei, aplicată prin 2015, pe care Primăria Sângeorz-Băi a plătit-o eșalonat, după ce s-a recurs inclusiv la executarea silită.

Instanța năsăudeană a dat dreptate Gărzii de Mediu

Culmea, Primăria Sângeorz-Băi a contestat amenda, dosarul fiind înregistrat la Judecătoria Năsăud. În 2016, judecătorii de la Năsăud au respins ca neîntemeiată plângerea contravențională formulată de Primăria Sângeorz-Băi, dând astfel undă verde acțiunii de executare silită.

„Din verificarea documentelor puse la dispoziția echipei de audit s-a constatat că UATO Sângeorz-Băi a plătit eșalonat bugetului de stat suma totală de 50.472 de lei. Echipa de audit a reținut faptul că Primăria Sângeroz-Băi nu a formulat apel și nu a dispus măsurile ce se impun în vederea recuperării pagubei în sumă de 50,472 lei care a făcut obiectul executării silite”, se arată în motivarea sentinței Tribunalului Bistrița-Năsăud.

Practic, inspectorii Gărzii de Mediu au găsit la Sângeorz-Băi un depozit ilegal de deșeuri, pentru care au amendat primăria: „În urma inspecției efectuate in data de 21.09.2015, la platforma ilegală de deșeuri din Sângeorz s-au constatat următoarele: Pe platforma ilegală de deșeuri situată pe partea stângă a drumului național DN17D, la ieșirea din Sângeorz-Bă către Maieru, în partea de N-NE a orașului, lângă depozitul vechi, identificată cu ocazia inspecției realizate în data de 06.03.2015, am constatat faptul că, până la data de 21.09.2015 nu a început operațiunea de relocare către CMID – Tărpiu a deșeurilor existente pe platforma, conform măsurii nr.2 impuse prin Nota de constatare nr. 59 din data de 06.03.2015. Este de subliniat faptul că, din declarația verbală a d-lui Primar Roland Venig, pe platforma ilegală de deșeuri, exista o cantitate aproximativă de cca. 6000 de tone având o suprafață de cca. 1 ha ”, au constatat inspectorii Gărzii de Mediu care au aplicat amenda.

Inspectorii Curții de Conturi au considerat că de vină pentru nedesființarea platformei ilegale de deșeuri ar fi Consiliul Județean, fiind în sarcina instituției să închidă depozitul ilegal de la Sângeorz-Băi:

„Orașul Sângeorz-Băi nu are culpă în situația de fapt, într-adevăr neconformă, situație de fapt de notorietatea, care se originează în managementul defectuos al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud al proiectului SMIS (Sistem de management integrat al deșeurilor solide în județul Bistrița-Năsăud) – Consiliul Județean BN fiind titular al proiectului, având în vedere că orașul Sângeorz-Băi a avut autorizat depozitul de deșeuri nepericuloase care a funcționat pe amplasamentul situat pe partea stângă a drumului național DN 17D”, spun inspectorii Curții de Conturi.

Un angajat dat afară pe nedrept și despăgubit de Primărie

O altă neregulă constatată de inspectorii Curții de Conturi vizează concedierea nelegală a unui angajat. Primăria Sângeorz-Băi l-a despăgubit ulterior pe om, în baza unei sentințe judecătorești. Problema identificată de Curtea de Conturi a fost că Primăria Sîngeorz-Băi nu i-a tras la răspundere și nu a recuperat prejudiciul pentru cei responsabili de concedierea sa. În cazul acesta, responsabili par să fie tocmai primarul și consilierii locali.

„Din verificarea efectuată asupra eșantionului selectat la categoria „Cheltuieli de personal” s-a constatat că în anul 2017 UATO Sângeorz-Băi a plătit în baza unor sentințe judecătorești, cu titlu de despăgubire, salariile cuvenite unui angajat concediat nelegal, fără a proceda la recuperarea prejudiciului de la persoanele răspunzătoare. Prin plata acestor despăgubiri și nerecuperarea lor, bugetul orașului a fost afectat cu suma de 66,958 lei, cheltuielile înregistrate nefiind efectuate în scopul realizării atribuțiilor de serviciu, neavând legătură cu activitatea desfășurată în cadrul activității serviciului public de salubritate din subordinea consiliului local al orașului Sângeorz-Băi, neavând în corespondent o contraprestație, persoana în cauză nedesfășurând activități profesionale în cadrul entității în intervalul de timp pentru care aceste despăgubiri au fost stabilite”, precizează Curtea de Conturi.

După Curtea de Conturi, primarul și consilierii locali trebuiau să pună pe masă cei 66.958 de lei, reprezentând despăgubirea angajatului respectiv.

Primăria Sângeorz Băi a arătat și susținut pe durata auditului public că: La data de 27 martie 2017, Consiliul Local a adoptat Hotărârea Consiliului Local nr. 24 prin care a aprobat organigrama privind aprobarea organigramei și a statului de funcții pentru aparatul de specialitate al primarului, serviciile publice și activitățile subordonate Consiliului Local al orașului Sângeorz-Băi.

La baza adoptării HCL nr. 24/27 martie 2017 au stat următoarele documente: Nota de fundamentare a primarului orașului Sângeorz-Băi în care se precizează că a fost desființat postul de inspector de specialitate din cadrul Serviciului public de salubritate, atribuțiile acestui post privind asigurarea ordinii și curățeniei în oraș vor fi preluate de poliția comunitară.

Primăria Sângeorz-Băi a contestat neregulile găsite de Curtea de Conturi, însă Comisia de soluționare a contestației administrative a Camerei de Conturi Bistrița-Năsăud a respins ca nefondată contestația. Astfel, Primăria Sângeorz-Băi și-a căutat dreptatea la tribunal.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bistrița-Năsăud la mijlocul anului 2019, iar sentința a venit la final de an, chiar cu câteva zile înainte de Crăciun. Judecătorii Tribunalului Bistrița-Năsăud au dat dreptate inspectorilor Curții de Conturi și au respins acțiunea în contencios administrativ formulată de Primăria Sângeorz-Băi.

Primăria Sângeorz-Băi nu a fost mulțumită de rezultat și a contestat decizia, dosarul mutându-se la Curtea de Apel Cluj. În 2020, Curtea de Apel dă dreptate Curții de Conturi și menține decizia dată de Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.