Conform datelor INS, salariul mediu brut pe economie din România a trecut de suma de 6.000 de lei în luna decembrie a anului 2021. Situația inflației continuă însă să fie însă una îngrijorătoare.
Rata inflației ajunge la 8,4% în ianuarie
Institutul Național de Statistică (INS) a prezentat, luni dimineața, noi date în privința evoluției prețurilor în debutul anului.
Astfel, rata anuală a inflaţiei în luna ianuarie 2022 comparativ cu luna ianuarie a anului precedent este 8,4%. Prețurile de consum au crescut cu 1,5% în interval de un an.
Conform datelor INS, în ianuarie, cel mai mult s-au scumpit gazele, uleiul, cartofii și combustibilii.
Institutul Național de Statistică (INS) a transmis valorile câștigurilor medii brute și nete din România pentru ultima lună a anului trecut.
Astfel, salariul mediu nominal brut a ajuns la 6.327 lei în decembrie, cu 383 lei (+6,4%) mai mare decât în luna noiembrie.
Pe de altă parte, câştigul salarial mediu nominal net s-a situat la 3.879 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 234 lei (+6,4%). Situația nu este la fel de bună când vorbim de puterea de cumpărare a cetățeanului.
Salariul mediu brut pe economie a crescut cu 6,4% în luna decembrie. Care e rata inflației
În ciuda acestor majorări care pare a fi destul de importante la prima vedere, inflația anuală crescută și mult peste prognozele inițiale (8,12% la finele lui 2021) a făcut ca puterea de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior să rămână în domeniul negativ (-0,9%).
Acest lucru indică o scădere a puterii de cumpărare pentru a patra lună consecutiv: -0,4 septembrie, -1,8 octombrie, -0,8 noiembrie și -0,9 decembrie.
Dacă e să comparăm cu luna decembrie a anului 2020, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,2%, arată datele oficiale prezentate de INS.
Pe plus ca putere de cumpărare a rămas per total industria prelucrătoare (+0,1%). În schimb, sectoarele de construcții (-1,8%), cercetare-dezvoltare (-2,5%) și intermedieri financiare și asigurări (-2,7%) s-au situat în domeniul negativ.
Unde s-au înregistrat cele mai semnificative creșteri ale câștigului mediu net
Potrivit sursei citate, valorile cele mai mari ale câştigului salarial s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (10.534 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.922 lei).
În schimb, scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente (-8%), respectiv în tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor) (-0,1%).
Cei de la INS mai precizează că scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna noiembrie 2021 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
Totodată, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activităţii economice, de șomajul tehnic sau de remunerarea parţială a salariaţilor, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte).
În ceea ce privește sectorul bugetar, aici s-au înregistrat ușoare creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în administraţia publică (+0,6%).
Câştigului salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna precedentă în învăţământ (-1,0% ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței şcolare), respectiv ȋn sănătate şi asistență socială (-0.1%), mai anunță INS.
Sursa: fanatik.ro